אנתוני בלינקן: להימנע מהרחבת ההתנחלויות ולמנוע את "אלימות המתנחלים"

שר החוץ האמריקאי אומר כי ארה"ב וישראל רואות עין בעין את הצורך במניעת נשק גרעיני מאיראן, אך טוען: "חזרה להסכם הגרעין היא הדרך הטובה ביותר להכניס את תוכנית הגרעין האיראנית חזרה לקופסה" • לא מתחייב כי משמרות המהפכה יישארו ברשימת ארגוני הטרור

שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Saul Loeb/Pool
שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Saul Loeb/Pool

שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן לא מתחייב כי משמרות המהפכה באיראן יישארו ברשימת ארגוני הטרור, אך אומר כי "משמרות המהפכה הם הארגון שעליו הטלנו הכי הרבה סנקציות - כולל סנקציות על כך שהוא ארגון טרור".

במסיבת עיתונאים בתום פגישתו עם שר החוץ של ישראל יאיר לפיד, אמר בלינקן כי ארה"ב וישראל רואות עין בעין את הצורך במניעת נשק גרעיני מאיראן, ומחויבות לכך. עם זאת, הוא הוסיף: "איראן עם נשק גרעיני תהפוך יותר אגרסיבית באזור. חזרה להסכם הגרעין היא הדרך הטובה ביותר להכניס את תוכנית הגרעין האיראנית חזרה לקופסה. איראן עם נשק גרעיני תהפוך ליותר תוקפנית".

בלינקן ציין כי "בפגישותיי אדגיש את מחויבות ארה"ב לביטחון ישראל. רק לפני כמה ימים הנשיא ג'ו ביידן חתם על התקציב שכולל מיליארד דולר לכיפת ברזל". 

לפיד: "איראן אינה בעיה ישראלית"

שר החוץ יאיר לפיד אמר בהקשר לכך כי "איראן אינה בעיה ישראלית. העולם כולו אינו יכול להרשות לעצמו איראן גרעינית, ואינו יכול להרשות לעצמו שמשמרות המהפכה ימשיכו להפיץ טרור בכל רחבי הגלובוס. יש בינינו חילוקי דעות לגבי הסכם הגרעין והשלכותיו, אבל דיאלוג פתוח ונוקב הוא חלק מעוצמת החברות בינינו. ישראל וארה"ב ימשיכו לעבוד יחד כדי למנוע מאיראן להפוך גרעינית. במקביל, ישראל תעשה כל מה שהיא חושבת לנכון לעשות כדי לעצור את הגרעין האיראני. כל דבר. זהו אינו איום תאורטי מבחינתנו. האיראנים רוצים להשמיד את ישראל. הם לא יצליחו. אנחנו לא ניתן להם". 

גם ראש הממשלה נפתלי בנט דיבר על משמרות המהפכה בישיבת הממשלה. לדבריו, "בעוד אנו מדברים שלום, יש מי שלא מפסיק להצית אש ולחרחר מלחמה. בסוף השבוע קיבלנו עוד תזכורת לכך, בהתקפה של החות'ים, שמופעלים על-ידי משמרות המהפכה האיראנים, על סעודיה. המחשבה שהארגון הזה יוצא מרשימת הטרור, מה-FTO, מטרידה מאוד ולא רק אותנו. אנחנו עדיין מקווים ופועלים שזה לא יקרה". 

בלינקן נמנע מהטחת ביקורת ישירה על ישראל בסוגיית העיצומים על רוסיה בשל המלחמה באוקראינה, ואמר: "אנו מעריכים את הגינוי מצד לפיד לפלישה הרוסית ואת דבריו כי ישראל לא תשמש אמצעי לעקיפת הסנקציות על רוסיה בדלת האחורית, ואנו עוקבים אחר הנעשה. ראש הממשלה בנט עושה מאמצים להביא לסיום המלחמה, ואנחנו מעריכים זאת".

בלינקן הזכיר את הסיוע ההומניטרי שמעניקה ישראל לאוקראינה ואת התדרוך על כך שקיבל במשרד החוץ הבוקר, לרבות על בית החולים שהוקם במערב אוקראינה. בלינקן ניסה להמעיט מאמירתו של נשיא ארה"ב ביידן אמש על כך שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא ראוי להישאר בתפקידו. לדברי בלינקן, מי שיוצא בתוקפנות אלימה כלפי מדינות שכנות אכן לא ראוי, אבל העם הרוסי הוא זה שאחראי על בחירת מנהיגיו. 

בלינקן: "מחויבים להגביר את שיתוף-הפעולה בהסכמי אברהם"

בלינקן הרחיב על מפגש שרי החוץ שבו ישתתף הערב (א') ומחר בנגב, עם השרים מאיחוד האמירויות, בחריין, מרוקו ומצרים. לדבריו, "אנחנו מחויבים להגביר את שיתוף-הפעולה במסגרת הסכמי אברהם. פסגת הנגב לא הייתה אפשרית רק לפני כמה שנים. נורמליזציה הופכת להיות הדבר הנורמלי באזור. זה מאפשר לשפר את מצב האוכלוסיות במדינות האזור". 

הוא הזכיר כי העניין הפלסטיני, שלא מוזכר בהקשר לפסגת שרי החוץ, עדיין נמצא על השולחן, הרחיב על פגישותיו הצפויות ברמאללה וקרא להרגיע את האווירה לקראת פתיחת חודש רמדאן.

האמירה הבולטת של שר החוץ לפיד במסיבת העיתונאים הייתה כשנשאל על-ידי כתב ה"וושינגטון פוסט" מדוע ישראל לא מאפשרת הקמה מחדש של הקונסוליה במזרח ירושלים, אף שארה"ב היא ידידתה הגדולה ביותר. לדברי לפיד, לישראל אין התנגדות להקמת קונסוליה אמריקאית לטיפול בעניינים הקונסולריים והאזרחיים של תושבי הרשות הפלסטינית, אבל זו לא תוקם בירושלים, שהיא בירת ישראל ורק שלה.

בביקורו במשרד החוץ נכנס בלינקן אל חדר המצב ממנו מנוהל הסיוע ההומניטרי לאוקראינה, ושוחח בשיחת וידאו עם רופאת הילדים ד"ר קרן שחם ניסן, הנמצאת בבית החולים הישראלי כוכב מאיר באוקראינה. 

בנט: "יחסי החוץ של ישראל בתקופה טובה" 

הערב יצטרף בלינקן כאמור לפגישת שרי החוץ של הסכמי אברהם ומצרים בנגב. ראש הממשלה בנט אמר בפתח ישיבת הממשלה כי "זהו יום חגיגי ומרגש מאוד - אנחנו מארחים כאן בארץ את פסגת הנגב: למי שעדיין לא שם לב - יחסי החוץ של ישראל בתקופה טובה. ישראל היא שחקן חשוב על במת העולם והאזור, אנחנו מטפחים קשרים ישנים ובונים גשרים חדשים.

"בשבוע שעבר, בפגישה עם הנשיא א-סיסי ויורש העצר של האמירויות, היה רגע מכונן. השלום הישן שלנו, עם מצרים, פגש את השלום החדש, של הסכמי אברהם. אנחנו כולנו יוצקים עוד ועוד תוכן - מדיני, כלכלי, ביטחוני - בתוך הקשרים האלה שקיימים לא מעט שנים, כדי לייצר קשר בין המדינות המתונות במזרח התיכון. אני שמח לראות את המשך הקו הזה גם במפגש בשדה בוקר.

"במזרח התיכון היום יש מי שמייצר אלימות ונחשלות, ויש מי שדוחף לשיתוף-פעולה, לשגשוג ולשלום. בעולם הערבי מבינים יותר ויותר שישראל נמצאת, ותמיד הייתה, בצד של השלום ושל שיתוף-הפעולה.

"אני מבקש לברך את כל הבאים בצל קורתנו: ברוכים הבאים לישראל. אנחנו מאוד שמחים ומתרגשים לקבל אתכם פה, והדלת שלנו תמיד פתוחה. אני רוצה להביע תודה והערכה רבה למשרד החוץ ולשר החוץ לפיד על היוזמה ועל הביצוע".

נציין כי הדברים נאמרים אף שבנט עצמו בשלב הזה לא אמור להשתתף בוועידת פסגת הנגב, שנותרה מיצג בלעדי של שר החוץ לפיד. 

בלינקן: להימנע מהרחבת ההתנחלויות

בתום פגישת ראש הממשלה נפתלי בנט עם שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן, אמר בלינקן כי יש להימנע מהרחבת ההתנחלויות ולמנוע את מה שהגדיר "אלימות המתנחלים" לקראת הרמדאן ופסח - זאת לדבריו במטרה להגביר את המאמצים ליצירת שותפויות בין הצדדים.

שר החוץ האמריקאי הוסיף כי הוא "מעודד לראות חברי קבינט נפגשים עם מנהיגים פלסטינים, לרבות שר הביטחון בני גנץ". הוא הוסיף כי הממשל האמריקאי בונה מחדש את מערכת היחסים בין ההנהגה הפלסטינית והעם הפלסטיני ברמאללה ובמזרח ירושלים.

בנט אמר כי "הממשלה הזו פועלת רבות לשיפור חייהם של הפלסטינים בגדה המערבית ובעזה". ההגדרה הזו של "הגדה המערבית", במקום המינוח השגור בימין "יהודה ושומרון", עוררה על בנט ביקורת בימין.

בהמשך דבריו ציין בנט את אישור העלאת מספר היתרי העבודה בישראל לתושבי עזה ל-20 אלף, וציין כי לשם כך יושקעו כמעט 40 מיליון שקל לשיפור המעברים ולצורכי הפיקוח הביטחוני על הפועלים הנכנסים.

ביחס לאיראן אמר כי בנט בישראל "מודאגים מהכוונה להסיר מרשימת ארגוני הטרור את משמרות המהפכה. אני מקווה שארה"ב תשמע את הקולות המודאגים מהאזור, של ישראל ואחרים, בסוגיה קריטית זו".