בעקבות עליית הריבית של בנק ישראל: כך תתייקר המשכנתה שלכם

בנק ישראל הודיע כי הוא מעלה את הריבית ב-0.25%, ומסלולי הפריים יתייקרו בהתאם • עבור משכנתה ממוצעת עם 400 אלף שקל במסלול הפריים, מדובר בעלייה של 45 שקל לחודש ובסך-הכול עשרות אלפי שקלים לאורך תקופת המשכנתה כולה

המשכנתה תתייקר בעשרות אלפי שקלים לאורך התקופה כולה / צילום: Shutterstock, Worranan Junhom
המשכנתה תתייקר בעשרות אלפי שקלים לאורך התקופה כולה / צילום: Shutterstock, Worranan Junhom

זה היה אמנם צפוי, אך רבבות ישראלים ירגישו בקרוב את עליית הריבית בתשלומי המשכנתה הבאים שלהם. בנק ישראל העלה היום (ב') את הריבית ב-0.25%, ומסלול הפריים במשכנתאות יתייקר בהתאם כבר מהתשלום הקרוב.

על פי חישוב שעשו בהתאחדות יועצי המשכנתאות, עבור משכנתה ממוצעת עם 400,000 שקל במסלול הפריים, מדובר בעלייה של 45 שקל לחודש. מי שלקח את המשכנתה ל-20 שנה ישלם בגין מסלול זה 450.6 אלף שקל לאורך התקופה, כמעט 11,000 שקל יותר מאשר לפני העלאת הריבית.

עבור מי שנטל את המשכנתה לתקופות ארוכות יותר, ההתייקרות תהיה כמובן משמעותית יותר. כך למשל, במשכנתה שאורכה 25 שנה ההתייקרות כבר תעמוד על 13.8 אלף שקל ומי שלקח אותה ל-30 שנה ישלם כמעט 17 אלף שקלים יותר.

"הציפייה היא שהבנקים יקלו על נוטלי המשכנתאות"

"העניין המשמעותי בהכרזת הנגיד הוא העובדה שמדובר רק בעלייה ראשונה בתוכנית החדשה של בנק ישראל לצמצום המדיניות מוניטרית", אמרו בהתאחדות יועצי המשכנתאות. "במילים אחרות, צפויות לנו עוד עליות ריבית נוספות בהמשך השנה, מה שיעלה את ההחזר החודשי של משקי הבית במאות שקלים לחודש, ויכביד בצורה משמעותית על משקי הבית".

בהתאחדות ציינו כי בשנים האחרונות, ככל שהריבית בשוק הייתה זולה יותר, הבנקים העלו את מרווחי המשכנתאות. "הציפיה היא שככל והריביות עולות הבנקים יחזרו למרווחים שהיו בשנים הקודמות ויקלו על נוטלי המשכנתאות", הם ציינו.

כפי שהומחש בגלובס, עליית הריבית במשכנתאות לא מסתכמת רק בריבית הפריים, וכי כלל המסלולים במשכנתאות התייקרו משמעותית בתקופה האחרונה, כך שנוטלי משכנתאות חדשות צפויים לשלם מראש החזר גבוה משמעותי ממה שהשוק היה רגיל אליו.

במערכת הבנקאית מאשרים כי הריביות במסלולים הקבועים הלא צמודים (קל"צ) עלו בחודשים האחרונים מאזור ה-3% לכ-4% בממוצע. נזכיר כי מדובר ברכיב היקר ביותר במשכנתה, אך גם זה שפחות חשוף לתנודתיות.

במקביל, נרשמה עלייה של כ-0.5% בריביות גם במסלולים המשתנים ארוכי הטווח, אלו הצמודים למדדים. לפי חישוב שערך מאיר וידר, מנכ"ל וידר משכנתאות, "במסלולים עם הריביות המשתנות, הריבית עלתה מסביבות 1.7%-1.8% ל-2.3%. במסלולי הפריים הריבית עלתה משיעור של פריים מינוס 0.6%-0.7% (כ-1%) לפריים מינוס 0.2% (1.4%)". במערכת הבנקאית אישרו כי אלו העלות הריבית שכבר התרחשו במסלולים עם הריביות המשתנות, אך ציינו כי עד להעלאת הריבית של בנק ישראל, כמעט ולא ייקרו את מסלול הפריים.

"הצעד הבא יהיה לבחון את השפעת עליית הריבית על מחירי הדירות בארץ. לאורך תקופה ארוכה טענו בבנק ישראל שאחת הסיבות המרכזיות למחירים הגבוהים הינה הריבית הנמוכה, וכעת התאוריה הזו תעמוד למבחן", ציינו בהתאחדות יועצי המשכנתאות.