טעות בתמחור של כרטיסי הטיסה עלתה לאיבריה בקנס של רבע מיליון דולר

חברת התעופה הספרדית איבריה פרסמה בדצמבר האחרון מחיר של 118 דולר לטיסה הלוך ושוב בקו פריז-ריו דה ז'נרו, כעשירית מהמחיר האמיתי לכרטיס • לאחר שביטלה את אלפי ההזמנות, משרד המשפטים של ברזיל קנס אותה ב-270 אלף דולר (1.3 מיליון ריאל) - פחות ממה שהייתה מפסידה החברה אם הייתה מקבלת את הכרטיסים המוזלים

מטוס של חברת איבריה / צילום: Shutterstock, adolf martinez soler
מטוס של חברת איבריה / צילום: Shutterstock, adolf martinez soler

משרד המשפטים של ברזיל קנס את חברת התעופה הספרדית איבריה ב-270 אלף דולר (1.3 מיליון ריאל) לאחר שזו ביטלה 4,000 כרטיסי טיסה שנרכשו במחיר שגוי שהחברה פרסמה לאחת מטיסותיה.

המקרה התרחש בחודש דצמבר האחרון כאשר איבריה פרסמה מחיר של 118 דולר לטיסה הלוך ושוב בקו פריז-ריו דה ז'נרו, כעשירית מהמחיר האמיתי שאמור היה לעמוד על 1,180 דולר. האפס נשמט משורת המחיר והשמועה על המחיר הזול פשטה כאש בשדה קוצים ברשתות החברתיות ואלפים הספיקו לקנות כרטיסי טיסה הלוך ושוב במחיר הזה, עד שכעבור שלוש שעות הסירה החברה את הטיסות ממערכות ההזמנות.

אלפי הנוסעים שהספיקו לרכוש את הכרטיס במחיר המוזל קיבלו למחרת הודעה מטעמה של איבריה כי מדובר במחיר שגוי ועל כן הזמנתם מבוטלת. החברה נימקה כי מדובר בטעות אנוש וכי במקום מחיר של 1,180 דולר הוקלד למערכות המחיר 118 דולר שאינו משקף את המחיר האמיתי של הטיסה בקו. עוד נימקה החברה כי ההתנפלות של אלפי נוסעים על הטיסה במחיר המוזל משקפת לה נזק עצום.

הרשויות בברזיל התרשמו פחות מהנימוקים שסיפקה חברת התעופה ועל כן הוחלט להטיל על החברה קנס בגין הפרת חוקי הגנת הצרכן בברזיל.

הקנס שהוטל על החברה משקף נזק מופחת יחסית

למעשה, אם נמכרו 4,000 כרטיסים ב-118 דולר כלומר בסך כולל של 472 אלף דולר במקום במחיר מלא שהיה אמור לשקף לה הכנסות של 4.7 מיליון דולר, הרי שהקנס שהוטל על החברה, ועומד על 270 אלף דולר, משקף נזק מופחת יחסית ביחס לנזק הכספי של הטסת אלפי הנוסעים בעשירית המחיר. לחברה אגב אין אפשרות לערער על הקנס מול הרשויות בברזיל ועליה לשלם אותו בתוך 30 ימים.

טעויות במחירי טיסה מתרחשות מעת לעת כאשר את חלקן אפשר להגדיר כטעויות מכוונות, כלומר כאלה שייצרו לחברות באזז ואזכורים ב"תמורה" להנחה שלכאורה משקף המחיר השגוי. כשאמריקן איירליינס נכנסה לישראל היא פרסמה מחיר של 366 דולר בלבד לטיסה ישירה מתל אביב לניו יורק. את המחיר איתר האתר טיסות סודיות שהעלה פוסט שהפך לוויראלי. שעות ספורות לאחר מכן המחיר המוזל נעלם מהמערכות והחברה הודיעה כי מדובר בטעות אנוש, אולם היא תכבד את הכרטיסים שנרכשו.

ב-2019 פרסמה חברת התעופה קתאי פסיפיק טיסה בקו ויאטנאם-ניו יורק ב-675 דולר למחלקה הראשונה המפוארת שלה. המחיר המלא לטיסה כזו מגיע ל-16 אלף דולר. הנוסעים הזריזים שהצליחו לרכוש את הכרטיס המוזל (מאוד) זכו לטעום את טעמה של המחלקה הראשונה היות שהחברה החליטה לכבד את העסקה למרות הטעות.

סיפור שהתרחש לאחרונה ועודנו מתברר משפטית התרחש בארגנטינה. האתר eDreams, המשווק כרטיסי טיסה של חברות תעופה שונות, פירסם טיסה של אייר פראנס מארגנטינה לקטאר ב-1.5 דולר בלבד. כעבור שעות ספורות המחיר החריג הוסר מהמערכות והכרטיסים שנרכשו בוטלו. הנוסעים שהצליחו לרכוש כרטיסים במחיר המגוחך למדי, תובעים כעת את האתר.

חובבי הטיסות כבר מכירים את השיטה - אם נתקלים במחיר זול בצורה מחשידה (טעות מכוונת או אמיתית), לא מתמהמהים ומזמינים. מקסימום תזכו לספר איך זה לטוס במחלקה ראשונה או שתפתיעו את עצמכם עם חופשה בריו שלא ממש תכננתם.