לא רק פרנקל: אקירוב רכש מניות לאומי ב-100 מיליון שקל

אלרוב נדל"ן שבשליטת אלפרד אקירוב השתתפה בהנפקה ורכשה שוב מניות של הבנק, לאחר שבמהלך הרבעון הראשון של השנה מכרה את שארית החזקותיה • הרוכש הגדול בהנפקה היה המיליארדר אהרון פרנקל שרכש מניות לאומי בכמעט מיליארד שקל

אלפרד אקירוב / צילום: בן יוסטר
אלפרד אקירוב / צילום: בן יוסטר

אלפרד אקירוב חוזר להחזיק במניות בנק לאומי  באמצעות אלרוב נדל"ן שבשליטתו (79%). אלרוב השתתפה בלילה שבין רביעי לחמישי בהנפקת המניות שביצע לאומי והסתיימה בגיוס של 2.75 מיליארד שקל, מתוכם השקיעה אלרוב בהנפקה 100 מיליון שקל.

עבור אלרוב מדובר בחזרה להשקעה שהיוותה במשך שנים את אחת ההשקעות הגדולות של חברת הנדל"ן בחברה ישראלית. כך לדוגמה, בשנת 2009 נאמד תיק ני"ע של החברה בשווי של 920 מיליון שקל, רובו במניות בנק לאומי (800 מיליון שקל) והפועלים (109 מיליון שקל). בשנת 2019 היא עוד החזיקה 4.9% ממניות הבנק אך מאז החלה אלרוב לצמצם בהחזקותיה בלאומי ונכון לסוף 2021 תיק ניירות הערך הסחירים של הקבוצה הכיל החזקה בשווי של 42 מיליון שקל בלבד במניות לאומי. אולם במהלך הרבעון הראשון מכרה אלרוב את יתרת מניות בנק לאומי, וכעת כאמור היא רוכשת את חלקן שוב.

בשנתיים האחרונות הפוקוס של חברת הנדל"ן עבר לכלל ביטוח, שבה מחזיקה אלרוב ב-15% מהמניות בסך של כ-733 מיליון שקל. אלרוב מחזיקה כיום ב-15% ממניות חברת הביטוח והיא ביקשה היתר שליטה בכלל על מנת להגדיל את ההחזקות ל-30%, אך טרם קיבלה אותו. עוד מוקדם להגיד האם מדובר בהחלטה לוותר על ניסיון קבלת היתר השליטה בכלל, אך בהחלט מדובר בהשקעה לא קטנה במניות לאומי, בעיקר נוכח המכירה של מניות הבנק רק לפני חודשים ספורים.

בלאומי החליטו לפתוח את ההנפקה גם למשקיעים זרים ולא רק למקומיים, והתוצאות מראות כי המהלך השתלם לאחר שבין המשקיעים שהצעתם התקבלה נמצאים גופים רבים היושבים מעבר לים. אלרוב היא אחד המשקיעים הישראליים הבולטים שהשתתף בהנפקה.

הגיוס גדל בעקבות הביקוש

במהלך ההנפקה נרשמו ביקושים גדולים למניית הבנק שהסתכמו בכ-6 מיליארד שקל, בעוד שבבנק קיווה תחילה לגייס כ-2 מיליארד שקל, אך הגדיל את הגיוס בעקבות הביקושים.

בסך הכל הנפיק לאומי כ-91 מיליון מניות אשר מהוות כ-6% מההון המונפק של מניות הבנק. ההנפקה נועדה לתמוך באסטרטגיית הצמיחה של לאומי ולהרחיב את תיק האשראי של הבנק, בעיקר בתחומי האשראי העסקי, המסחרי והמשכנתאות. הצמיחה באשראי של הבנק ברבעונים האחרונים, יחד עם ההפסדים בתיק הנוסטרו בשל ירידת השווי של האג״ח, קירבו את לאומי לתקרת יחס הלימות ההון (היחס בין סך כל נכסי הסיכון של הבנק - סיכוני אשראי, שוק ותפעול לבין ההון של הבנק). כדי שלא להגיע לתקרה יצאו בבנק לגיוס באמצעות הנפקה.

מעבר לסכום שגייסו בלאומי, הסיפור הגדול סביב ההנפקה הוא זהותו של המשקיע הגדול ביותר. המיליארדר אהרון פרנקל, שרשם רק לפני כשלושה שבועות את אחד מהאקזיטים הגדולים בשוק הישראלי, כשמכר את החזקותיו בחברת הנדל"ן גב-ים (37.22%) לידי חברת נכסים ובניין בתמורה לסכום של 3.06 מיליארד שקל במזומן (אחרי תשואה של 100% ורווח של 1.25 מיליארד שקל), כבר החל להוציא את ההון שהכניס מהעסקה והקצה מחצית מהסכום לניסיון לממש את האופציה שברשותו לרכישת 11% ממניות מאגר הגז הטבעי תמר, מידיה של חברת מובדאלה פטרוליום, תמורת כ-485 מיליון דולר (כ-1.62 מיליארד שקל).

פרנקל, שיודע לזהות הזדמנויות להשגת רווחים כפי שעשה בגב-ים ועוד לפני כן כאשר השלים סיבוב רווחי של כ-85 מיליון שקל בתוך שנה בחברת המל"טים אירונאוטיקס, השקיע כעת 930 מיליון שקל בהנפקת לאומי ורכש 2.5% ממניות הבנק. בשוק ההון רואים בהפיכתו של פרנקל לבעל מניות, ובוודאי שבשיעור כזה, כצעד של אמון בבנק שמשמעו כי הכיוון אליו מנווטת הנהלת לאומי ישיא ערך לבעלי המניות.