הסקר שיצר את ברית הרמטכ"לים: כך הצליח גנץ לשכנע את איזנקוט לחבור אליו

המגעים עם הרמטכ"ל לשעבר הפכו אינטנסיביים בשבועות האחרונים, אולם שני דברים הכריעו את הכף: סקר חדש שהראו אנשי גנץ לגדי איזנקוט וההסכמה לקיים בחירות לרשימה • וגם: למה איזנקוט לא מתכוון להתפטר מתפקידיו הנוכחיים?

גדי איזנקוט / צילום: ישראל הדרי
גדי איזנקוט / צילום: ישראל הדרי

מיזוג של שני רמטכ"לים לשעבר למסגרת פוליטית חדשה לקראת בחירות הוא לא דבר חדש בישראל. כך, שני רמטכ"לים לשעבר שקיימו סדרת שיחות על עתיד הפוליטיקה הישראלית, הדרך שבה כדאי להשפיע ואיך לא - על נתניהו - הקימו ב-2019 את כחול לבן. כעת ב-2022 אנחנו רואים תמונה די דומה בהקמת "המחנה הממלכתי".

ב-2019 זה הסתיים ב-35 מנדטים, הפעם התקווה היא לייצר שוב אלטרנטיבה שלטונית כשמצב המנדטים עומד על 11 בלבד. אז היו אלה בני גנץ (שחקן חדש דאז במערכת הפוליטית) ומשה (בוגי) יעלון הוותיק ממנו.

הבוקר (א') יצאו לדרך המשותפת גדי איזנקוט ובני גנץ, שזו מערכת הבחירות החמישית שלו. מאחורי הקלעים מתברר כי ההתחלה בשני המקרים דומה - גנץ ואיזנקוט משוחחים על הצטרפותו האפשרית של האחרון כבר חודשים - עוד לפני שהממשלה התפרקה.

השיחות הפכו לאינטנסיביות יותר בחודש האחרון, אך איזנקוט נשאר על הגדר כשהוא מתלבט לאיזו מפלגה לקפוץ ראש: יש עתיד או כחול לבן. בשבוע החולף נערכה סדרת התייעצויות מכריעות: שתי פגישות עם גנץ, שתיים עם השר חילי טרופר שאחראי על גיבוש המצע הרעיוני של כחול לבן והחיבורים השונים ושתיים נוספות עם יו"ר תקווה חדשה גדעון סער. אף שסער לא היה צד למגעים ולהחלטה הסופית על צירופו של איזנקוט - הוא היה מעודכן לאורך הדרך מצדו של גנץ.

על החתימה "הטכנית" היה אחראי עו"ד רונן אביאני של כחול לבן, והוא ייצר את ההסכם המשולש לחיבור בין כחול לבן, תקווה חדשה ואיזנקוט ואנשיו למפלגה שלישית: "המחנה הממלכתי".

גורמים המעורים במגעים שנערכו בין הצדדים טוענים כי בשעות הקרובות איזנקוט יעדכן את אנשיו על ההחלטות הראשוניות שהתקבלו, ובהמשך יודיע מי מהם יצטרפו איתו למהלך. אחד השמות של המקורבים אליו ביותר, כך טוענים, היא ח"כ לשעבר רויטל סוויד ממפלגת העבודה שעשויה להצטרף לאיחוד.

עד כמה כוונותיו של איזנקוט רציניות?

חברת סטורג' דרופ, שאיזנקוט עומד בראש הדירקטוריון שלה, הודיעה כי הוא מתכוון להישאר בתפקיד עד לכינון הכנסת הבאה. בהודעה שיצאה מטעם החברה נכתב כי "מר איזנקוט הודיע לחברה כי בכוונתו להישאר בתפקידו כיו"ר החברה עד לתום המועד המתיר זאת לפי דין, קרי עד למועד כינונה של הכנסת הבאה". איזנקוט, כמו רבים לפניו, מחליט למעשה לשמור על התפקיד עד שיחליט אם תוצאות הבחירות מצדיקות את כניסתו לפוליטיקה. בבחירות הקודמות עשה זאת למשל ראש עיריית שדרות אלון דוידי, שלבסוף עם החלטת בנט על הקמת ממשלה עם לפיד התפטר מרשימת ימינה ונשאר בתפקיד ראש העיר.

שר הביטחון בני גנץ, שר המשפטים גדעון סער ורא''ל במיל' גדי איזנקוט, ממועד החתימה אמש / צילום: יח''צ
 שר הביטחון בני גנץ, שר המשפטים גדעון סער ורא''ל במיל' גדי איזנקוט, ממועד החתימה אמש / צילום: יח''צ

ביום שישי נערכה פגישה בין גנץ לאיזנקוט שבה דרש האחרון לעבור משיחות ערכים לרשימת בקשות, ביניהן: החלפת שם המפלגה וארבעה שריונים ב-20 המקומות הראשונים ברשימה. גנץ סירב לאיזנקוט, ומשם הוא המשיך לפגישה עם לפיד, בה כבר היה ברור מה איזנקוט לא יכול לקבל. לפיד הודיע לו שהוא יכול לקבל את המקום השני, ושלא יהיה פתח למשא ומתן על דרישות נוספות. באותן שעות לא ידעו בשתי המפלגות לאן פניו של איזנקוט מועדות.

עד לצאת השבת גנץ החליט להיעתר לכל הדרישות שהציב הרמטכ"ל לשעבר, וההסכם נחתם. איך זה קרה? במערכת הפוליטית טוענים שהסקרים הלחיצו את כחול לבן והחשש מדליפת המנדטים התגבר. כשכל דרישותיו נענו, לאיזנקוט נותר רק לומר כן.

איזנקוט אטרקטיבי לימין הממלכתי

מי שהצליח להבטיח את עתידו בכנסת הבאה הוא שר הדתות לשעבר מתן כהנא, שמיד עם התפרקות ימינה והחלטתו של נפתלי בנט לעזוב את המערכת הפוליטית - יצר קשר עם איזנקוט והציע את עצמו כתוספת לחיבור הפוליטי אליו ייכנס - בכחול לבן או יש עתיד.

השיחות בין השניים הסתיימו ללא הכרעה, אך אמש כבר הודיע איזנקוט כי כהנא יהיה מספר שתיים שלו - הישג לא רע למי שנחשב תוספת כוח משמעותית בפוליטיקה אך לא הצליח להתברג עד כה לאף אחת מהרשימות. כהנא סירב להצטרף לשקד ולהנדל, מאחר שאלה לא הטילו וטו על כניסה לממשלה בראשות בנימין נתניהו - דגל שכהנא החל לשאת עם התפרקות הממשלה.

אחד מתנאי הבסיס שהציב איזנקוט עם כניסתו לפוליטיקה היה מפלגה דמוקרטית עם מוסדות ובחירות תקופתיות להנהגה ולרשימה. הוא סירב לחיבור עם מפלגת העבודה שעומדת כפסע מאחוז החסימה, ולא מצא מענה ביש עתיד או בכחול לבן לדרישה.

בעוד יש עתיד נשלטת על ידי יאיר לפיד באופן מוחלט, בשיחות שהתקיימו עם כחול לבן קיבל איזנקוט הבטחה, שקיבלה הבוקר פומביות, להתחיל בבחירות דמוקרטיות בתוך המפלגה בבחירות לכנסת ה-26. גם ההחלטה הזו של גנץ סייעה לאיזנקוט לקבל את ההחלטה שקיבל.

בכחול לבן הראו לאיזנקוט סקרי דעת קהל לפיהם הוא מצליח לפנות גם לימין הממלכתי - פלח המצביעים אליו פונים גנץ וסער. בנוסף הראו לו אנשי הדאטה של כחול לבן כי הוא היחיד שאין עליו כמעט "נגטיב" במערכת הפוליטית - כלומר צירופו לא יוכל להזיק לחיבור עם כחול לבן אלא רק להוסיף מנדטים.

על רקע דימום המנדטים הקבוע מאז החיבור בין תקווה חדשה לכחול לבן, מדובר בבשורה של ממש לפוליטיקאים בראש הרשימה ויחד עם החיבור לכהנא - שפוגע במפלגת הרוח הציונית - התקווה היא לחיבור שאולי לא ייצר מפץ פוליטי, אבל בהחלט ישנה את התמונה לטובת גנץ מול לפיד.