סכסוך בין מודן לסטימצקי הוביל להורדת ספרי ההוצאה מהחנויות

הוצאת מודן-כתר במכתב לסופרים: "לאור עליית מחירי הנייר, פנינו לסטימצקי בבקשה להקטין במעט את אחוזי הרווח שנשארים אצלם. הגענו להבנות עם כלל לקוחותינו – למעט סטימצקי; הורדת הספרים מהחנויות היא בריונות בלתי נתפסת" • סטימצקי לסופרים: "מודן מנסים להסיט את הקוראים אל רשת הספרים המתחרה שבבעלותם - על גבכם"

חנות ספרים של רשת סטימצקי בדיזנגוף סנטר בתל אביב / צילום: סיון פרג'
חנות ספרים של רשת סטימצקי בדיזנגוף סנטר בתל אביב / צילום: סיון פרג'

סכסוך בענף הספרים הוביל להורדת מאות אלפי ספרים מהמדפים בחנויות סטימצקי: הוצאת מודן-כתר שלחה מכתב לסופרים ולסופרות בו היא מעדכנת כי סטימצקי, רשת הספרים הגדולה בישראל, פינתה ספרים של מודן וכתר מהמדפים והחזירה אותם להוצאה.

"חשוב לי לעדכן אתכם לגבי הסיטואציה שאנחנו נתונים בה כעת ביחס לרשת סטימצקי", נכתב בפנייה לסופרים. "בשנתיים וחצי האחרונות, כתוצאה ממגפת הקורונה והמשבר הגלובלי שבא בעקבותיה, עלו מחירי הנייר בשיעור של למעלה מ-100%. נוסף על כך, אנחנו סופגים עליות כבדות במחירי הדפוס, הכריכה, הלוגיסטיקה ועוד. התוצאה היא שעלות הפקת הספרים הוכפלה.

"המצב בענף הספרים עד כה היה שכמעט כל הכסף ממכירת הספרים (60% -80% מההכנסות) נשאר ברשתות, ורק החלק הקטן (20%-40% מההכנסות) חוזר להוצאות הספרים ולתשלום התמלוגים לסופרים. לתנאים הכספיים של סטימצקי אין אח ורע בעולם. בעולם של פוסט-קורונה, המשמעות מבחינתנו היא מכירת הספרים במחירי הפסד.

"לאחר תקופה ארוכה שבה ספגנו וספגנו, פנינו לסטימצקי - כמו גם לשאר לקוחותינו - בבקשה להקטין במעט את אחוזי הרווח שנשארים אצלם. הגענו להבנות עם כלל לקוחותינו - למעט סטימצקי.

"לו סטימצקי היו נענים לבקשה, הסופרות והסופרים היו נהנים מכך באופן ישיר. מאחר שהתמלוגים נגזרים מהתקבולים (הכנסות) של ההוצאה, המשמעות של מה שאנחנו מבקשים להשיג היא עלייה לא מבוטלת בהכנסות הסופרים מתמלוגים.

"לא זו בלבד שסטימצקי דחו את הבקשה על הסף, למרות שלדבריהם הם מכירים בצדקת טענותינו - הם אף הורו בצעד בריוני וחד-צדדי לכל החנויות של הרשת ברחבי הארץ להוריד מאות אלפי ספרים של מודן וכתר מהמדפים. מדובר, כידוע לכם, בכותרים ידועים ואהובים של מיטב הסופרים בארץ ובעולם, בהם רבי-מכר ונכסי צאן ברזל של הספרות. הצעד של הורדת מאות אלפי ספרים מהמדפים תוך פגיעה בציבור הקוראים ובסופרים - אסור שיעבור בשקט.

"בימים הקרובים נצא בקמפיין פרסומי שמטרתו להעלות את מודעות הצרכנים למצב, על-מנת למנוע פגיעה במכירות ספרינו, ולהפנותם לרכישה בצומת ספרים, בחנויות הספרים העצמאיות ובאתרי הספרים השונים.

"בעיניי, זה המאבק של כולנו. למען חלוקה הוגנת של ההכנסות בין סטימצקי לבין ההוצאה והסופרים, למען מו"לות איכותית ומוקפדת וזכותם של סופרים להתפרנס בכבוד".

"פגיעה ישירה בסופרים, פשוט זרקו אותם מהחנויות"

צומת ספרים וסטימצקי מחזיקות בכ-70% משוק חנויות הספרים בארץ. חנויות פרטיות מחזיקות ב-30% הנותרים. מודן מחזיקה בשליש מהבעלות של צומת ספרים, שלה 96 סניפים ברחבי הארץ, והבעלים הנוספים הם כנרת זמורה ביתן דביר ואבי שומר, מנכ"ל הרשת.

במודן נשמעים מופתעים מההחלטה של סטימצקי להפסיק ולמכור את הספרים של ההוצאה, ומבהירים כי בכוונתם להגן על תגמולי הסופרים ולא להעלות מחירים לצרכן הסופי.

רוני מודן, מנכ"לית מודן-כתר, מסבירה כי "בקורונה מחירי הספרים יותר מהכפילו את עצמם. מחיר הנייר עלה ביותר מ-100%, ועלו גם עלויות הדפוס והכריכה. הגענו למצב שאנחנו מוכרים במחירי הפסד. החלוקה בינינו לבין סטימצקי זה 70% שהולך אליהם ורק 30% אלינו - מהם אנחנו אמורים לממן הכול: תמלוגים לסופרים, משכורות, עבודה.

"פנינו אליהם, כמו ללקוחות אחרים שלנו, במטרה לדבר על חלוקה אחרת של ההכנסות. על ההתחלה הם אמרו שהם מכירים את המספרים, ושהם יודעים שאנחנו צודקים. אין דבר כזה שהוצאה יכולה להתקיים עם 30% שנשארים בידיה. אבל ברגע האמת הם אמרו שלמרות שהם יודעים שאנחנו צודקים, הם לא מוכנים לקיים משא-ומתן, ושהם לא מוכנים לשלם 10 אגורות יותר.

"באותו היום הוציאו מכתב לכל הסניפים שלהם להסיר את הספרים שלנו ולהחזיר אותם אלינו חד-צדדית. יש לנו יותר מ-10,000 כותרים, מדובר במאות אלפי ספרים. זו פגיעה ישירה בסופרים שמדירים אותם, ומדובר על סופרים בולטים מכל הז'אנרים, פשוט זרקו אותם מהחנויות". 

מדובר בלא מעט ספרים וסופרים מוכרים, כמו ספרי הבישול של קרן אגם או לייזה פאנלים, ספרי הילדים של אמי רובינגר ודתיה בן דור, ספרים של סופרים כמו עמוס עוז, צרויה שלו, ג'ון גרישם סטיבן קינג, ג'פרי ארצ'ר, קן פולט, רובין שארמה, שרית ישי-לוי ומאות נוספים. 

"בריונות בלתי נתפסת" 

במודן ביקשו מסטימצקי לשנות את הסדר ההנחות על ספריה - שעמד עד כה על סך של 60%-80% - כך שמעתה יעמוד על 50-60%. בסטימצקי סירבו. "כולם רועדים מהם ומפחדים מהמשמעויות הכלכליות", אומרת מודן. "בשנים האחרונות יש תופעה חזקה של ספרים במימון המחבר. אנחנו לא עושים את זה בכלל. אנחנו מו"לות במלוא מובן המילה - אם אנחנו מאמינים בספר, אנחנו לוקחים הכול עלינו. כל ההכנסות שלנו הן אך ורק ממכירת ספרים. ומה שביקשנו לא היה הזוי".

"הכי קל להעלות מחיר לצרכן. אסור לעשות כזה דבר, לא כשכל הכסף נמצא בסטימצקי. יש הרבה הוצאות שהעלו מחירים, כי הן לא יכולות אחרת. עוד דבר שחשוב להגיד הוא שאם היו מקבלים את הבקשה שלנו, המשמעות היא שהסופרים היו יכולים לקבל עלייה יפה מאוד של 20%-30% בתמלוגים. לכן הסופרים מביעים תמיכה בצעד הזה. בצומת ספרים ובכל החנויות העצמאיות הגענו להסכמות, כולם הבינו את המצב.

"אנחנו לא מחפשים להתעשר, אלא לא להפסיד ולהמשיך לקיים מו"לות עצמאית ואיכותית. אנחנו לא מתכוונים להישבר. אנחנו מבינים את ההשלכות ואין לנו ברירה. אני לא חושבת שחנות ספרים יכולה להתקיים לאורך זמן בלי כל הספרים האלה. זו בריונות שהיא בלתי נתפסת להחזיר את כל הספרים. אז אנחנו יוצאים בקמפיין פרסומי השבוע שמטרתו ליידע את הציבור ולעדכן איפה ניתן לקנות את הספרים שלנו - בכל מקום שאינו סטימצקי". 

לא הסכסוך הראשון 

לא מדובר בסכסוך ראשון בין מודן לסטימצקי. גם ב-2018 וב-2015, בעקבות סכסוכים בין השתיים, הורידה סטימצקי את הספרים מהמדפים, אולם בסופו של דבר הצדדים הגיעו להסכמות.

הוצאת מודן נוסדה ב-1970 על-ידי עודד ושולה מודן, וב-2016 רכשה את הוצאת כתר ספרים. מודן נחשבת לאחת מהוצאות הספרים הגדולות בישראל, ובאמתחתה שורה של רבי-מכר לצד יותר מ-10 אלף ספרים. הוצאת מודן שותפה בהוצאות אריה ניר, עגור, חרגול, אוקיינוס (סדרת הרפתקה), הכורסה וקרפד (גיל חובב) וכן מפיקה ומשווקת את ספרי משרד הביטחון-ההוצאה לאור (בהם גם ספרי האוניברסיטה המשודרת). מודן מפעילה מערך שיווק והפצה עצמאי, וספריה נמכרים ברשתות הספרים (בהן שולטות סטימצקי וצומת ספרים), חנויות הספרים העצמאיות ובאתרים שונים באינטרנט.

סטימצקי היא אחת מרשתות הספרים הגדולות בישראל. נכון להיום מוחזקת הבעלות בסטימצקי, אשר מפעילה 150 סניפים, בידי קבוצת משקיעים בראשות אייל גרינברג, בנה של יפית גרינברג (ג. יפית) ז"ל, המחזיק ב-37.5% מחברת אבן החכמים, שלה 90% ממניות סטימצקי. 10% הנותרים מוחזקים בידי הוצאת משכל ידיעות ספרים. אייל גרינברג הוא דירקטור באבן החכמים ובסטימצקי, שבה הוא גם משמש כמנכ"ל. בעלי מניות נוספים הם אשת העסקים עפרה מיתר, המוציא לאור אבנר פחימה ורו"ח גידי הירש. 

סטימצקי: "מופת של צביעות והיתממות" 

שעות ספורות לאחר שנשלח מכתבה של מודן, נשלח מכתב נוסף לסופרים ולסופרות, והפעם ממנכ"ל סטימצקי אייל גרינברג. "בשבועיים האחרונים אתם מצויים בלבה של 'מחלוקת מסחרית', הפוגעת - קודם כל ולפני הכול - בכם. הדבר מצער אותי מאוד, ועל כן בחרתי לפנות אליכם במכתב אישי", כותב גרינברג.

"כפי שאתם ודאי יודעים, גם רשת סטימצקי נתונה במקביל תחת מתקפה צינית של רוני ועודד מודן, הבעלים של הוצאת מודן, בה בחרתם לפרסם את ספריכם. רוני ועודד מודן הם מו"לים חזקים ומבוססים, שרכשו אך לפני שנים ספורות בסכום עתק ובמזומן - 26 מיליון שקל, סכום שאף גוף אחר בתעשייה לא יכול היה לשלם - את הוצאת כתר (שנבלעה מאז בתוך מודן), מו"ל המחזיק בבעלותו כ-33% מרשת צומת ספרים המתחרה. רוני ועודד מודן הם גם הבעלים של רשת באג המצליחה, אך כל אלה אינם מספיקים להם: עתה הם מנהלים מלחמה אגרסיבית, מניפולטיבית ומתחסדת כדי לחזק את ערוצי ההפצה המצויים בבעלותם, תוך שהם מחזיקים בכם - סופרי המקור - כבני-ערובה. 

אייל גרינברג / צילום: יוסי כהן
 אייל גרינברג / צילום: יוסי כהן

"טובת הסופרים לא עומדת לנגד עיניהם של עודד ורוני מודן. יצוין כי בנושא זה הם לפחות עקביים. מודן הובילה את המאבק נגד חוק הספרים, שתכליתו הייתה שיפור תקבולי היוצרים. עתה, במכתב שהוא מופת של צביעות והיתממות, שוב מתחבאים המודנים מאחורי גבם של הסופרים, הפעם כדי להטות את קוראי הספרים אל רשת הספרים המתחרה המצויה בבעלותם.

"יצוין כי הוצאת מודן עושה משך שנים כל שביכולתה כדי לפגוע ברשת סטימצקי: עם רכישת סטימצקי מידי קרן מרקסטון ניסו עודד ורוני מודן לקחת את רשת סטימצקי לפירוק. ניסיון נוסף ארע לפני שלוש שנים, אז נקטה מודן מהלך דומה לזה הנוכחי, אספה את ספריה מחנויות סטימצקי (שוב, על גבכם), על אף שהוצעו לה התנאים המקובלים בשוק, הזהים לתנאי הרשת שבבעלותם - צומת ספרים.

"בכל פעולות אלה מציגים מודן נרטיב כוזב, לפיו סטימצקי היא הענק החזק, בעוד מודן היא החלש. האמת מורכבת בהרבה: אחוזי הרווח של סטימצקי ממכירת הספרים נמוכים, וההיענות לדרישותיה של מודן הייתה מעבירה את הרשת להפסד מיידי, זאת משום שמרבית ההנחות שניתנות לרשת על-ידי המו"לים מתגלגלות אל הצרכן, ולא אל הרשת עצמה.

"חשוב שתדעו: גם בעת המחלוקת הנוכחית הוצע למודן להשאיר את ספריה ברשת ולנהל משא-ומתן במקביל. אלא שמודן לא רצו לנהל משא-ומתן, אלא הציבו אולטימטום וסירבו לכל הידברות. כתוצאה מכך נאספו ספרי ההוצאה מכל חנויות סטימצקי.

"סטימצקי הייתה ותמשיך להיות בית לספרות מקור ולסופרים, והפסקת הפעילות בכל חנויות סטימצקי היא לטעמנו הפרה של החוזה העומד בבסיסו של כל הסכם התקשרות בין הסופר לבין המו"ל שלו. הדבר מכוון גם לגבי ספרי מודן בחו"ל, כמובן, המופתעים לגלות כי ספריהם אינם מוצגים ביותר מ-140 חנויות בישראל, לרבות חנויות הנתב"ג.

"אני מנצל מכתב זה כדי לפנות אליכם ולהתחייב כי כל סופר של מודן שירצה להפיץ את ספריו ישירות או באמצעות צד שלישי לסטימצקי, יתקבל בזרועות פתוחות.

"ועניין אחרון: עליית מחירי הנייר אכן אמיתית, ולכן סטימצקי מיוזמתה נתנה כתף והורידה את אחוזי ההנחה לכלל המו"לים בישראל. הקשיים של המו"לים הם גם הקשיים שלנו, אך זה אינו המקרה של רוני ועודד מודן. הם משתמשים בעניין התייקרות הנייר כמנוף לשיפור עמדות - ניסיון ציני לחזק את רשת הספרים שבבעלותם. מה מאכזב לגלות שהניסיון הזה פוגע בכם ונעשה על גבכם. שום מחלוקת בין מול לבין רשת חנויות ספרים אינה צריכה להתנהל על גבם של הסופרים".