בדרך לחקיקה נגד הבנקים? שר האוצר ייפגש היום עם הנגיד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ובכירים במשרדו ייפגשו עם הנגיד, כשברקע המכתב ששלח ירון לראש הממשלה בו הזהיר שוב מפני פגיעה בעצמאות בנק ישראל • בסביבת השר מסבירים כי מדובר בפגישה שגרתית שנקבעה מראש, אך עפ"י ההערכות, מטרת הפגישה היא קידום מס חדש על הבנקים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ ונגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, ייפגשו היום (ד'), כשעל פי ההערכות הנושא שיעמוד במרכז הפגישה הוא קידום חקיקה נגד הבנקים. בפגישה ישתתפו גם בכירים במשרד האוצר.

לאחרונה הכריז השר כי בכוונתו להטיל מס רווחי יתר על הבנקים בטענה שהרווחים הגדולים שלהם, שהסתכמו בכשישה מיליארד שקל ברבעון האחרון, אינם מתגלגלים כראוי ללקוחות.

ה"פטנט" של הבנקים שהופך את העלאות הריבית לכואבות יותר בישראל | ניתוח 
בגלל יוקר המחיה: גל חריג של משיכות כספים מקרנות ההשתלמות | ניתוח 
מה יקרה כשהיעדים של קבינט הדיור יפגשו שוק בהאטה? | ניתוח

על פי דיווח של כתב "תוכנית חיסכון" גל חן, סמוטריץ' מקדם מס חדש על הבנקים, ובדיון ידונו בין היתר בהעלאת מס החברות עבורם, או בניסיון לגבש נוסחה שתמסה רק את הרווח היחסי שנובע מהעלאת הריבית.

האזהרה של הנגיד

אתמול שיגר נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, מכתב חריף לראש הממשלה בנימין נתניהו. הנגיד ביקש מראש הממשלה להסיר מסדר היום את הצעת החוק שאושרה אתמול בוועדת השרים לחקיקה, לפיה יש לחייב תאגידים בנקאיים בתשלום ריבית על יתרת הזכות בחשבון העו"ש.

בין היתר, הנגיד טען כי מדובר בפגיעה בעצמאות בנק ישראל, נושא שעלה לא פעם בחודשים האחרונים בעקבות מתקפות של חברי כנסת ושרים עליו. "ההצעה לפיה קביעת הריבית המזערית על העו"ש על ידי נגיד בנק ישראל כפופה לאישור שר האוצר, מהווה פגיעה חמורה ביותר בעצמאותו של בנק ישראל וביכולתו לנהל את המדיניות המוניטרית. בכל, ניתנת לשר האוצר הסמכות להשפיע בפועל על הריבית במשק ולהתערב באופן בוטה בניהול המדיניות המוניטרית ובאפקטיביות שלה. הפגיעה בעצמאות הבנק המרכזי המגולמת בהצעת החוק היא חציית קו אדום של ממש וקיים חשש ממשי כי כך יתפסו אותה הגורמים הבינלאומיים וחברות הדירוג", הזהיר הנגיד.

על פי ההצעה שאושרה, הבנקים יחויבו בריבית בשיעור מינמלי שיקבע נגיד בנק ישראל ובאישור שר האוצר. והיא אמורה לעלות לקריאה טרומית מחר. "ברצוני להביא את התנגדותי הנחרצת להצעה," כתב הנגיד לראש הממשלה.

והוסיף, "קביעת מחיר אחיד פוגעת בפעילותם של מנגנוני השוק; גורמת לכלל השחקנים להתכנס סביב המחיר שנקבע ובכל מדכאת תחרות והתייעלות; מעוררת קשיים יישומים משמעותיים בכל הנוגע לאופן חישוב המחיר; והיא נתפסת בעולם כמהלך שלילי שלא הולם כלכלות מתקדמות במדינות מפותחות".

"אני חושש כי התערבו בוטה מעין זו בחקיקה עלולה להשפיע לא רק על גופים פיננסיים בינלאומיים השוקלים לפעול בישראל, אלא גם על גופים עסקיים בינלאומיים בתחומי הכלכלה האחרים. מיקוד הדיון בצעד בודד בתחום העו"ש, ודאי כאשר הוא מבוצע תוך התערבות בתמחור, אינו אופטימלי עבור הלקוחות", ציין עוד ירון.

בסבירות גבוהה, הפנייה של הנגיד לראש הממשלה תעלה גם היא במסגרת הפגישה.

בשבוע שעבר זימן אליו הנגיד את ראשי הבנקים ודרש מהם להציג צעדים מיידיים לטובת הציבור. בבנקים מקיימים בימים אלו דיונים קדחתניים בנושא וצפויים בקרוב מאוד להציג לנגיד את הצעותיהם. בענף מסבירים כי גם לבנקים ברור שאי אפשר להגיד ״לא״ לנגיד והשאלה היא עד כמה רחוק יילכו.