חנן מור | ניתוח

דודו זבידה מצדיק זינוק של 50% במניה? המנהל שינסה להציל את הנושים של חנן מור

נושיה הפיננסים של קבוצת הנדל"ן ביקשו למנות את זבידה לגיבוש הסדר חוב לחברה • ב־30 הימים הבאים ינסו הצדדים להגיע להסדר מוסכם • זבידה ינסה למכור את פרויקט הדגל של חנן מור בשדה דב, ולשכפל את ההצלחה שרשם בהבראת חברת הנדל"ן מבנה

דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר
דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר

חברת הנדל"ן חדלת הפירעון חנן מור, מתקרבת לתחילתו של גיבוש הסדר נושים. מי שיוביל את המהלך, צפוי להיות דודו זבידה, לשעבר מנכ"ל קבוצת מבנה. הנושים הפיננסים של מור ביקשו מביהמ"ש המחוזי בתל אביב למנות את זבידה למנהל העסקי הראשי של חנן מור. הצדדים צפויים להתכנס ביום שלישי לדיון בפני השופט חגי ברנר, בעקבות הבקשה שהגישה חנן מור לעיכוב הליכים נגדה בשבוע שעבר.

בשוק מתמחרים ריבית נמוכה, מה צפוי לעשות מחר בנק ישראל?
אודי דור חוזר מה"פנסיה": רוכש שליטה בחברת הפרויקטים אורד

זבידה יוגדר, לפי בקשת המינוי, כ"בעל זכות חתימה מכריעה בחברות הקבוצה" ולמעשה צפוי לקחת את המושכות מידיו של המייסד והיו"ר חנן מור. החלטה זו גובשה על־ידי הנושים המרכזיים של חנן מור: בנק לאומי, דיסקונט, קבוצת הביטוח הפניקס ובית ההשקעות מיטב, והיא התקבלה בהסכמת ובשיתוף קבוצת חנן מור לאחר מגעים שנמשכו מספר ימים.

לפי ההודעה לביהמ"ש, "זבידה ימונה למנהל שיפתח בתהליך גיבוש ובחינת ההצעות להסדר חוב והבאתן לאישור הגורמים המוסמכים". בד בבד, הגופים המממנים של חנן מור מסכימים לכך כי ביהמ"ש, ייתן צו עיכוב הליכים ל־30 ימים שבמהלכם יפעל זבידה לצורך גיבוש אותו הסדר.

 

הנושים שהודיעו לביהמ"ש על המהלך, מחזיקים בהיקף חוב של 1.8 מיליארד שקל בקבוצת חנן מור, זאת מתוך חוב כולל של 2.7 מיליארד שקל שיש לקבוצה (לא כולל תשלומי ריבית). החלק הארי בחוב המדובר, הועמד באמצעות קונסורציום בראשות דיסקונט של אותם נושים, שהעמיד לחנן מור הלוואה של 1.3 מיליארד שקל לרכישת הקרקע בשדה דב בשנת 2021 - זו שסומנה בתור הסיבה המרכזית לסחרור אליו נכנס יזם הנדל"ן.

מה יישאר לחנן מור מהקבוצה שהקים?

הסדר החוב שיגבש זבידה אמור להציל בראש ובראשונה את נושי הקבוצה וצפוי גם לדלל את בעל השליטה הנוכחי חנן מור, שיהפוך קרוב לוודאי לבעל מניות מיעוט בחברה ויפסיק לשלוט בה. כמו כן, אם זבידה יצליח לאתר רוכש לפרויקט שדה דב, בסכום שיהיה מקובל על הקונסורציום המממן, תוגש בקשה לאישור המכירה לביהמ"ש.

בעקבות הדיווח זינקה מניית חנן מור החבוטה ביותר מ־52% ביום ראשון והיא משקפת לחברה כעת שווי של כמעט 80 מיליון שקל. גם לאחר הזינוק הנוכחי, מניית חנן מור עדיין רחוקה מאוד מהשיא בו נסחרה בתחילת 2022, ששיקף לחברה שווי של יותר ממיליארד שקל.

זבידה קנה את עולמו בהבראת חברות

"בעל הבית" שצפוי להיכנס לחנן מור, דודו זבידה נראה כמו מינוי מתבקש. זבידה קנה את עולמו באמצע העשור הקודם, בעת ששימש כמנכ"ל עסקי הנדל"ן המניב של אליעזר פישמן. הוא מונה למנכ"ל מבנה בינואר 2014, וזמן קצר לאחר מכן, כשקבוצת הנדל"ן נקלעה לקשיים בשל נטל החובות הכבד שרבץ עליה, הוביל זבידה שורת מהלכים פיננסיים ועסקיים מוצלחים שהוציאו אותה לדרך חדשה, כחברה ללא גרעין שליטה. באמצעות אותם מהלכים מוצלחים, הפך זבידה את מבנה לחברת נדל"ן מניב מובילה ששווי השוק הנוכחי שלה עומד על מעל ל־7 מיליארד שקל.

בתחילת השנה הנוכחית נאלץ זבידה לעזוב את תפקידו כמנכ"ל מבנה לאחר שיחסיו עם בעל המניות הגדול במבנה, איש העסקים דוד פורר עלו על שרטון. הוא עזב את תפקידו כאחד המנהלים המתוגמלים במשק, שעלות שכרו המצטברת במבנה הסתכמה בכ־50 מיליון שקל. גם בנוגע לקרקע שעומדת במרכז הסערה - שדה דב - לזבידה יש ניסיון. תחת ניהולו, חברת מבנה השקיעה ברכישת קרקע במתחם היוקרתי בצפון תל אביב באותו מכרז אליו ניגשה חנן מור.

חנן מור, מנכ''ל חברת חנן מור / צילום: איל יצהר
 חנן מור, מנכ''ל חברת חנן מור / צילום: איל יצהר

הבראה של חנן מור צפויה להיות מורכבת

אבל במקרה של חנן מור, מהלך של הבראה צפוי להיות מאתגר יותר מאשר במבנה. בניגוד לפעם הקודמת שהוא העלה חברה על המסלול, חברת חנן מור כבר נמצאת בתהליך מול נושיה בבית המשפט, תהליך שנראה כי הוא הולך ומסתבך.

בתחילת נובמבר פנה בנק לאומי לבית המשפט בבקשה לכנס כונסי נכסים בשני פרויקטים של החברה ובכך למעשה גלגל לראשונה את כדור השלג. בשבועות שעברו מאז הצטרפו נושים נוספים לדרישה לכספם, והתגלעו חילוקי דעות בין הנושים לבין עצמם, וכמובן שבינם לבין חנן מור. כעת, הקונסורציום המממן של שדה דב, ההלוואה הגדולה ביותר בתיק של חנן מור, הגיע להסכמות עם קבוצת חנן מור הודיע על מינויו של דודו זבידה לעמוד בראש הקבוצה. ככל שיאושר המהלך על ידי ביהמ"ש, ייכנס לתוקף צו עיכוב הליכים ל־30 יום. בתקופה זו זבידה ינסה לגבש הסדר חוב, ואף למכור את פרויקט שדה דב.

מחברת מור נדל"ן נמסר: "אנו מודים לנושים המרכזיים שלנו על הסכמתם ונכונותם לפעול יחד ולהגיע להסדר. בעל השליטה והחברה העמידו את טובת הלקוחות והמשקיעים לפני כל שיקול אחר, וייעשה כל מאמץ לעמוד בהתחייבויות. אנו בטוחים שהנהלת החברה, בשיתוף נציג הנושים דודו זבידה שמונה היום, יעשו כל מאמץ בשבועות הקרובים ויגיעו להסדר לטובת כלל בעלי העניין בחברה, כך שיתאפשר המשך פעילותה".

עומק הסבך: ההלוואה שהתגלגלה בלי סוף

הצצה למגעים שהתנהלו לפני שהפכה חנן מור לחדלת פירעון קיבלנו במוצאי השבת האחרונה. לבקשת הרשות לניירות ערך, פרסמה חנן מור פרטים חדשים על ההסתבכות שלה בקשר להלוואות שנטלה מבנק לאומי לשניים מהפרויקטים שלה, ברמת גן ובחיפה (לגביהם הוגשה בקשת הכינוס הראשונה).

לפי הדיווח של חנן מור, החל מחודש מאי, בנק לאומי הסכים לדחות לחנן מור את פירעון ההלוואות שלוש פעמים ב־10 במאי סיכמו חנן מור ולאומי על הארכת מועד פירעון ההלוואות עד ל־10 ביולי. במסגרת ההארכה, סוכם על תוספת ריבית שתשולם לבנק כך שתעמוד על פריים פלוס 2.64%, כשבנוסף שיעבדה הקבוצה מניות בחברת הקניון שלה בחריש. נקבע אז כי אם תפרע לבנק לאומי עד תום תקופת ההלוואות סכום שלא יפחת מ־30 מיליון שקל, ישחרר הבנק את השיעבוד על מניות הקניון.

ב־9 ביולי הסכימו הצדדים על הארכת מועד הפירעון של ההלוואות המדוברות עד ל־‏17 באוגוסט. במסגרת אותה הארכה סוכמה העלאה של הריבית שנושאות ההלוואות לפריים פלוס 3.14%, כאשר תנאי להארכת ההלוואות היה תשלום הריבית שנצברה ממועד ההארכה הראשונה.

בהמשך, ב־17 באוגוסט הסכימו הצדדים שוב - בפעם השלישית - על הארכת מועד הפירעון ל־18 בספטמבר. במסגרת ההארכה שיעור הריבית נשאר כבהארכה הקודמת כאשר תנאי להארכת ההלוואות היה תשלום הריבית שנצברה ממועד ההארכה השנייה.

אבל כל ההתפתחויות הללו בהלוואות לאומי - שלוש דחיות וריביות מזנקות - לא הובאו לידיעת המשקיעים בחנן מור עד לבקשת הרשות. למעשה, רק חודשיים אחרי התאריך האחרון להחזר ההלוואה, כשלאומי הגיש את בקשת כינוס הנכסים, נחשפה הפרשה למשקיעים.