המלחמה באוקראינה גרמה לשינוי כיוון בכל המדינות שגובלות ברוסיה כיום, או שיכולות לגלות אותה כשכנה אם תשתלט על אוקראינה. המדינות הבלטיות, הונגריה ורומניה, כולן העלו תקציבי ביטחון בחדות. אבל מי שהגדילה לעשות יותר מכולן בשנתיים האחרונות היא פולין, שמנהיגיה מדברים כבר כעת על הרצון הגלוי להפוך לכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה.
● עסקאות נשק בשווי 2.5 טריליון דולר: העולם נערך למלחמה
● טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני
● "תוספת תקציב הביטחון הגדולה זה 30 שנה": בריטניה מפתחת נשק לייזר ואת הטנק הראשון שלה
בשנתיים האחרונות חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדים, מהלך שהקפיץ אותה לראש דירוג ההוצאה הביטחונית כחלק מהתמ"ג של כל החברות בארגון נאט"ו, כולל אפילו ארה"ב. לא פחות מ־4% מהתמ"ג הפולני מוקדשים כעת להתעצמות צבאית. למעשה, לפי נתוני SIPRI, פולין כמעט שילשה את ההוצאה הצבאית שלה בתוך עשור בלבד. "פולין הגדילה בשנה האחרונה את ההוצאה הצבאית שלה יותר מכל מדינה אירופית", נכתב. כדי לעשות זאת המדינה משתמשת במנגנונים חוץ־תקציביים המאפשרים אישורים מהירים לעסקאות עתק. לפי הדיווחים, למרות חילופי השלטון בשנה האחרונה, והעובדה כי הממשלה החדשה שינתה כיוון מבחינת חוק ומשפט, אין כוונה לצמצם את ההוצאה הצבאית.
"העידן שלפני המלחמה"
רשימת הקניות של פולין ארוכה, והפכה אותה בין היתר ליקירת האמריקאים: מאות טנקי מערכה מסוג אברמס, עשרות מטוסי F-35 ב־5 מיליארד דולר, מסוקי תקיפה מסוג אפאצ'י ועוד כלי טיס. היא כוללת גם רכש של כ־800 תותחים מדרום קוריאה וכאלף טנקי "פנתר שחור" מתוצרת המדינה. היא גם רכשה ב־10 מיליארד אירו כמעט 500 משגרי HIMARS מתקדמים מארה"ב.
אלא שהמדינה אינה מסתפקת בכך, והנשיא אנדז'יי דודה הזמין באופן רשמי את מדינות נאט"ו "לאחסן" נשק גרעיני בתחומה. כך עושה ארה"ב, למשל, בבסיסים שלה בגרמניה ובטורקיה. פולין מקווה כי הדבר יאפשר לה לקבל "עורף אסטרטגי". מוסקבה אמרה בעבר כי צעד כזה יהיה שקול להכרזת מלחמה בשל הקרבה לגבולותיה.
הנשיא אנדז'יי דודה. הזמין את מדינות נאט''ו ''לאחסן'' נשק גרעיני בפולין / צילום: Associated Press, Mindaugas Kulbis
השאיפה של פולין לבנות בזריזות את הצבא הגדול ביותר באירופה בעלת היתכנות, העריך ארגון GlobalFirePower, המדרג את צבאות העולם לפי עוצמתם. כעת הצבא החזק ביותר הוא זה הבריטי, מה שנובע בעיקר מסדר הכוחות שלו (כמעט 200 אלף חיילים, כמעט 100 כלי שיט כולל נושאות מטוסים ומאות כלי טיס). אחריו בתור ניצבת צרפת, שבמדד זה מככבת בעזרת משחתות וצי גדול של מסוקים. לאיטליה, הרביעית בתור, יש יותר מ־400 מסוקים ושתי נושאות מטוסים. פולין מכוונת לזנק מהמקום החמישי למקום הראשון ולעשות זאת בעיקר בהכפלת מספר החיילים המשרתים בצבא לכ־300 אלף בתוך כעשור. ראש הממשלה דונלד טוסק אמר כי הציבור במדינה ואירופה כולה צריך "להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.