בדיקה טכנולוגית
איך ניתן לשפר שירותים דיגיטליים? אילו מוצרים חדשים יש היום בשוק, ומה איכותם לעומת המתחרים? כיצד פותרים בעיות טכנולוגיות? מדי שבוע המדור ינסה לענות על שאלות אלה ודומות להן. אם נתקלתם בתקלות ואתם זקוקים לעזרה, או שאתם מעוניינים שנסקור מוצרים מסוימים, אתם מוזמנים לפנות למייל: nevo-t@globes.co.il
ההתבטאות השנויה במחלוקת של מנכ"ל נגה שאול גולדשטיין בכנס ה־INSS, לפיה אין ביכולתו להבטיח חשמל בעת מלחמה עתידית, הכניסה רבים ללחץ - ולחיפוש אחר מענה.
המדור מתמקד בטכנולוגיה צרכנית במובן הרך של המילה, אולם כדי לנסות לסייע בהרגעת הרוחות, ולספק קצת ודאות עם מידע, נסביר כאן בעזרת המומחים מהו גנרטור, מה ההבדל בינו לבין תחנת כוח, היכן ניתן להשיג ומה טווח המחירים בשוק.
● 3,000 שקל לגנרטור: הביקושים מזנקים, ולא רק בצפון הארץ
● עד 7,000 שקל: מסכי הטלוויזיה החדשים בשוק
הגדרות: בין גנרטור לתחנת כוח
בצורה הבסיסית ביותר, גנרטור הוא מתקן להפקת חשמל שעובד על בנזין, סולר או גז. הגנרטורים הביתיים מתבססים על בנזין, והמתקדמים הם היברידים - משמע, עובדים על בנזין וגז; התעשייתיים עובדים על סולר. לעומת זאת, תחנות כוח מבוססות חשמל, ולכן עובדות עם סוללת ליתיום. הטכנולוגיה הזו דומה לסוללות רכב, וככל שניצול האנרגיה יהיה טוב יותר וזמן הטעינה יהיה מהיר יותר, כך המוצר חזק יותר.
לפי לירון כץ, סמנכ"ל פיתוח עסקי במחסני חשמל, "למי שרוצה להפעיל המון מכשירים, עדיף לבחור בגנרטור, שכן התפוקה הרבה יותר גבוהה, במחיר נמוך יותר. עם זאת, אי־אפשר לשים גנרטור בתוך הבית - אלא במרפסת או בגינה.
"בנוסף, הגנרטורים מפיקים הרבה מאוד רעש, ולכן כשקונים צריך לשים לב שבחרתם במוצר מושתק - משמע אטום וסגור, ונראה כמו יחידה אחת יצוקה. בלי זה, אי־אפשר לישון, כי הרעש לא סביר - כמו רעש של טרקטור שעובד ליד הבית. צריך לזכור שגם המושתקים עצמם מייצרים רעש, אך בעוצמה פחותה.
"מול זה, תחנת הכוח מאוד שקטה, למעט המאוורר. אפשר לשים אותה בתוך הבית בלי שום בעיה, ואפשר להכניס אותה לחדר השינה אם צריך. לתחנת הכוח אפשר גם לחבר פאנל סולארי, ויש טעינה מהשמש". לחלק מתחנות הכוח חש מנועי אינוונטר, שהם למעשה מנועים שקטים, וצורכים אנרגיה מעטה יותר.
אבירם שעשוע, אחראי טכני, אנקר, בקבוצת המילטון מסביר כי "גנרטור הוא מנוע רועש כמו של מכסחת דשא. הוא מאוד יעיל, אבל מאוד כבד, ולא כל־כך פשוט להפעלה. היתרון שלו, כמובן, בכך שהוא אינו תלוי בחשמל ועובד יותר זמן. מנגד, היתרון של תחנות כוח הוא שהן מהוות מעין סוללת גיבוי הרבה יותר גדולה שלא מרעישה, המשקל שלה יותר קל, היא לא מלכלכת, מסריחה או כבדה.
"צריך לזכור שעם גנרטורים אי־אפשר לעבוד אם יש תינוק בבית, גם בגלל הרעש, ובטח אי־אפשר שזה יהיה בתוך הבית, בגלל הגזים שהוא משחרר. לעומת זאת, תחנת כוח אפשר לשים בממ"ד".
ביצועים: מה וכמה אפשר לחבר
לדברי כץ, השאלה החשובה לפני קנייה היא כמה הספק מייצר הגנרטור לעומת השימוש הממוצע בקילו־וואט בשעה בבית, ולפי זה ניתן לדעת כמה צריך לקנות. הרעיון הוא לכמת את הספק החשמל של המוצרים החיוניים בבית, כמו מקרר, ראוטר של אינטרנט, מזגן וטלוויזיה, ולהתאים לזה את הקילו־וואט שצורכים.
כץ מעיד על עצמו כי בחר בגנרטור היברידי מושתק. "שמתי אותו במרפסת, חיברתי ליציאת גז, וחיזקתי בעזרת דלק. הגנרטור הזה אמור לספק מענה למקרר ולמקפיא. בנוסף, הכנסתי לממ"ד תחנת כוח של 200 וואט לדברים שהם בסיסיים, כמו הטענת טלפונים. אם צריך לבחור אחד מהשניים - אז בעיניי עדיף הגנרטור, חד משמעית".
שעשוע מסביר את החשבון: "אם טלוויזיה צורכת 20 וואט בשעה, ואתם רוצים להחזיק גם מזגן, מקרר קטן וקצת תאורה, תחנה של 1,000 וואט לשעה תחזיק ל־10 שעות בערך. בממוצע, עבור אותם מוצרים, גנרטור יכול להחזיק עד 18 שעות. ההספק גבוה יותר, אבל גם המחיר יכול להיות יותר גבוה. כדי להשיג הספק הרבה יותר גבוה, צריך כמה גנרטורים. תנור, למשל, הוא צרכן מאוד גדול של חשמל".
המחיר: טווח רחב
מחירים של גנרטורים ותחנות כוח מתחילים מ־900 שקל ויכולים להגיע עד 20 אלף שקל. לפי כץ, "גנרטור לא מושתק על בנזין יעלה 900 שקל עבור 3,000 וואט, אבל הוא פחות מומלץ. גנרטור שנדלק אוטומטית אם יורד החשמל וכולל 20 אלף וואט, יכול לעלות 20 אלף שקל. המחיר של תחנות כוח נע באותו טווח, להספקים מעט שונים - וחשוב להזכיר את השילוב של הפאנל הסולארי".
לדבריו, המוצרים הנמכרים ביותר הם במחיר 4,000-5,000 שקל, וכוללים מודל היברידי של גז ובנזין, עם הספקים של 3,000 וואט. "מוצר כזה יידע לספק מקרר, טלוויזיה, ראוטר, ומזגן עם אחד כוח סוס", אומר כץ.
לפי שעשוע, טווח המחירים המומלץ לגנרטורים הוא 2,500־5,000 שקל, בהתאם להספק. לגבי תחנות כוח, המחירים קצת נמוכים יותר - 2,500־4,000 שקל. "ההבדל בין השניים הוא בהספקים - בגנרטורים זה עד 2,000 וואט לשעה, בעוד שתחנות הכוח עד 1,500 וואט לשעה".
במקרה של מחסור: האם ניתן לייבא מחו"ל?
לפי נתוני מחסני חשמל, בימים האחרונים נרשמה עלייה של יותר מ־100% בהיקף המכירות של גנרטורים ותחנות כוח חשמליות. רק ביום שישי שעבר, נמכרו כ־950 תחנות כוח ו־820 גנרטורים - בדומה לשיא מכירות שנקבע לאחר נאום חסן נסראללה במרץ האחרון. בהמילטון רואים עלייה של 150% מחמישי שעבר ועד היום. בחלק מהחנויות נרשמים חוסרים, ולכן עולה השאלה האם משתלם להזמין מחו"ל.
לפי כץ, "חשוב לוודא שהתקע הוא בתקינה אירופית, ולרכוש מתאם ישראלי שתומך במולטי־וואלטאג', כלומר תומך ב־220 וולט ולא 110 וולט. בנוסף, חשוב מאוד לא לרכוש מוצר משומש, שיכול להיות בסוף ימי השימוש שלו. אומנם לגנרטורים יש תקינה, וזה יכול להיות יותר מורכב, אבל מבחינת המיסוי יש רק מע"מ. צריך גם לזכור כי מדובר במשקל של 30־40 ק"ג, ולכן מחיר המשלוח יהיה משמעותית גבוה".
מנגד, לפי שעשוע, כאשר מדובר בתחנות כוח "הסוללה מאוד גדולה, ולהזמין מהאונליין יכול להיות הרבה יותר מורכב. משלוח סוללות לארץ לא עובר דרך טיסות, אלא במשלוח ימי, שלוקח כיום המון זמן. מבחינת איכות, חובה שהמוצר יהיה במצב איכותי כי הוא מייצב מתח. אנחנו ממליצים לקנות את המוצר אופליין, ולא ברשת".
השורה התחתונה להוריד לחץ, ולהצטייד
ההודעות האחרונות מצד גורמים שונים כי יש בישראל חשש למחסור בחשמל עוררו דאגה אצל רבים. עם זאת, חשוב לשמור על פרופורציות ולנקוט בצעדים מושכלים. עליכם לעשות את החישוב מה ההספק שאתם צורכים בביתכם, ובהתאם להבין איזה סוג גנרטור או תחנת כוח אתם צריכים.
רוב הצרכנים הישראלים זקוקים להספק של 2,000־5,000 וואט, כאשר טווח המחירים עומד על 4,000־5,000 שקל. חלק מהמומחים ממליצים על הגנרטורים ההיברידיים שמאפשרים גם גז וגם בנזין. עם זאת, בתחום הזה המיוחד חשוב להיזהר מחיקויים או מספקים לא הוגנים שמוכרים ציוד לא תקין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.