משרד החקלאות רוצה להחליף שם. לא תאמינו כמה זה יעלה לכם

בהחלטת ממשלה שעברה היום הוחלט לשנות את שמו של משרד החקלאות ופיתוח הכפר ל"משרד החקלאות וביטחון המזון הגולמי" • עפ"י בדיקה שערכה התנועה לאיכות השלטון, עלות שינוי שם המשרד צפויה להגיע לסכום של 1.5-2 מיליון שקל • משרד החקלאות בתגובה: "העלויות המוזכרות מופרכות"

שר החקלאות אבי דיכטר / צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות"
שר החקלאות אבי דיכטר / צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות"

בהחלטת ממשלה שעברה היום (א') הוחלט לשנות את שמו של משרד החקלאות ופיתוח הכפר ל"משרד החקלאות וביטחון המזון הגולמי". זאת בהמשך למדיניות של שר החקלאות אבי דיכטר (הליכוד) למתג מחדש את משרד החקלאות כמי שדואגים לביטחון המזון של ישראל. אך כפי שפורסם בגלובס בסוף השבוע האחרון, גם באוכל הבסיסי ביותר שיש, החיטה ללחם, לא קיים בישראל "ביטחון מזון", ואין למשרד שום תוכניות לשנות זאת. 

יקרה ונחותה: למה יבואני החיטה מחויבים לקנות גם חיטה מקומית
"כל העולם מתמודד עם שאלת ביטחון המזון, חוץ ממדינת ישראל"

על-פי בדיקה שערכה התנועה לאיכות השלטון, עלות שינוי שם המשרד צפויה להגיע לסכום של בין 1.5 ל-2 מיליון שקל. עלות זו כוללת החלפת לוגו, עדכון פרסומים רשמיים ופנימיים ושינוי שילוט.

הבדיקה מתבססת על תקדימים קודמים של שינויי שמות משרדים ממשלתיים: שינוי שם המשרד לביטחון פנים למשרד לביטחון לאומי בשנת 2023 עלה כ-2 מיליון שקל. שינוי שם משרד התעשייה והמסחר למשרד הכלכלה בשנת 2015 עלה כ-1.5 מיליון שקל. ההשלכות של החלטה זו כוללות לא רק את העלות הכספית הישירה, אלא גם את הצורך בעדכון מסמכים רשמיים, אתרי אינטרנט, כרטיסי ביקור ומגוון רחב של חומרים פרסומיים ומינהליים. 

מחלוקת עם שר הבריאות 

שמו של משרד החקלאות היה אמור להשתנות ל"משרד החקלאות וביטחון המזון", אך הדבר זכה למחאה מצד שר הבריאות אוריאל בוסו, שטען כי הרגולטור של המזון בישראל הוא משרד הבריאות ולא משרד החקלאות. כפשרה, במשרד החקלאות הסכימו לשנות לתואר "משרד החקלאות וביטחון המזון הגולמי".

ייתכן כי ברקע הדברים עומדות מחלוקות בין המשרדים בנושא רפורמת היבוא ואימוץ התקינה האירופית, שנידונה בימים אלה בוועדת הבריאות.

כפי שפרסמנו, כמעט 95% מהחיטה הישראלית מיובאת מחו"ל, וגם היא ידועה לשמצה באיכות גרועה ומחיר יקר, בשל השיטה שמחייבת את טחנות הקמח המייבאות חיטה מחו"ל לקנות גם חיטה ישראלית, אך הן חייבות לעשות זאת במחיר אחיד וגבוה המבוסס על בורסת החיטה האמריקאית, מה שאומר שלחקלאים הישראלים אין כל תמריץ לשפר את האיכות מעבר למינימום שקבע משרד החקלאות, וסוחרי חיטה בזיכיון מטעם המדינה אף מערבבים חיטה באיכות נחותה בחיטה שהם מוכרים לטחנות. 

משרד החקלאות: "שינוי תפיסה של ממש" 

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "העלויות המוזכרות מופרכות. אין כל תקצוב עבור הוצאות בשלב זה, מלבד ההתקשרות ליצירת לוגו דיגיטלי חדש והטמעתו במסמכים בעלות אפסית מתקציב 2023, עוד טרם המלחמה, כך שיותאם ללב פעילות המשרד.

"שינוי השם אינו עומד במרכז העשייה, אלא מדובר בשינוי תפיסה של ממש אודות פעילות המשרד, בדומה למדינות רבות נוספות, וכולל רצון לגיבוש תןכנית לאומית לביטחון מזון של ישראל עד לשנת 2050, בשיתוף משרדי הממשלה הרלוונטיים. מהלך זה הוא מחויב המציאות ויבטיח את יכולת ייצור המזון המקומית ואספקה סדירה של מזון בריא ובר-השגה לטווח הבינוני והארוך, בצל שינויי האקלים, משברים גאו-פוליטיים ומצבי חירום, כמו מלחמת 'חרבות ברזל'.

"יש לציין כי להחלטה קדמה עבודת מטה יסודית ארוכה שנעשתה במשך יותר משנה בהובלת המל"ל, שהטיל את ההובלה על משרד החקלאות, בשיתוף עם משרדי הכלכלה, הבריאות והגנת הסביבה".