מה צפוי היום בהחלטת הריבית של בנק ישראל?

למרות הקונצנזוס בדבר השארת הריבית על כנה היום, בשווקים דרוכים לקראת מסיבת העיתונאים לאחר פרסום ההחלטה • נתוני המאקרו מאפשרים הורדת ריבית אך בנק ישראל מתמקד באלמנטים המושפעים מהמלחמה • מה ישתנה בתחזית הכלכלית?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היום (ב') צפויה הוועדה המוניטרית בבנק ישראל להחליט האם לשנות את שיעור הריבית במשק. לפי הערכות הכלכלנים המדיניות המוניטרית לא תשתנה והריבית תישאר ברמה של 4.5%, באותו שיעור שנקבע בינואר, אז הוחלט על הפחתה בשיעור של 0.25%. עם זאת, מעבר להחלטה עצמה המשקיעים עדיין דרוכים לקראת מסיבת העיתונאים, מה צפוי להאמר בה?

אחרי סוף שבוע סוער: מה צפוי בשוק המט"ח?  
שאלות ותשובות | בשוק מעריכים: זה הרגע שבו בנק ישראל יתחיל להוריד את הריבית 

בנוסף להחלטת הריבית, עתיד להתפרסם עדכון לתחזית המאקרו-כלכלית של בנק ישראל. בתחזית הקודמת חזו הכלכלנים בחטיבת המחקר שעד לרבעון הראשון של השנה הבאה, יבוצעו כשלוש הפחות ריבית נוספות. כפי שזה נראה כעת מספר זה יעודכן והתחזית תצביע על מדיניות מרסנת יותר ולאורך זמן.

יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מציין כי צפויים לחול מספר שינויים מצד חטיבת המחקר: "תחזית הצמיחה בשנת 2024 צפויה להתעדכן מ-2% לכיוון 1.6%. תחזית האינפלציה בשנת 2024 צפויה להתעדכן לכיוון 3.3%  מ-2.7%". הצפי לפי כץ הוא לכך שברבעון השני בשנת 2025 שיעור הריבית יעמוד בטווח של 3.75%-4.0%.

כץ מוסיף כי השווקים יגיבו לדברי הנגיד במסיבת העיתונאים שכן "בנאום של הנגיד ירון צפוי להיות ביטוי ברור לגבי הסבירות להורדת ריבית במידה והסיכונים הגאו-פוליטיים יפחתו".

הנתונים מאפשרים הורדת ריבית

אלכס זבז'ינסקי , כלכלן ראשי במיטב, מציין כי "קיים קונצנזוס רחב שהריבית לא תשתנה. אולם, לא בטוח שזה עד כדי כך חד משמעי. ניתוח הפרמטרים הכלכליים שבדרך כלל בוחן בנק ישראל יכול בהחלט לתמוך בהורדת הריבית - האינפלציה נמצאת בתוך היעד (2.8%), אינפלציית הליבה בצורותיה השונות נמוכה יותר ונמצאת בטווח שבין 2.0% ל-2.5%". זבז'ינסקי מדגיש כי העלייה באינפלציה בחודשים האחרונים "נגרמה בעיקר בגלל צעדי הממשלה ולחלקם אין השפעה מתגלגלת על עליית המחירים".

"שנית", אומר זבז'ינסקי, "ההתאוששות של המשק בעקבות זעזוע המלחמה הראשוני נחלשת. אחרי גידול חד בצריכה הפרטית ברבעון הראשון, ברבעון השני מסתמנת התמתנות. הפדיון החודשי הממוצע במחירים קבועים ברשתות השיווק היה נמוך באפריל-מאי לעומת ינואר-מרץ ב-1.3%. גם הרכישות החודשיות הממוצעות הריאליות בכרטיסי אשראי היו נמוכות מהרבעון הראשון".

בנק ישראל מתמקד כעת ביציבות השווקים, ובוחן כל העת את התפתחות הגירעון והמדיניות הפיסקלית והשלכות האירועים הביטחוניים על השווקים. יהיה מעניין לראות כיצד רואה הנגיד, פרופ' אמיר ירון את העתיד הכלכלי של ישראל, האם התחזיות עדיין מעריכות שהמלחמה תסתיים לפני 2025 ובאיזה אופן ימשך מתווה הפחתות הריבית.