רק שלושה חודשים חלפו מאז פרסום התחזית הקודמת של חטיבת המחקר של בנק ישראל. שלושה חודשים שבמהלכם המצב בשטח לא השתנה הרבה - המלחמה בדרום ובצפון עדיין כאן במתכונת מוגבלת - אבל התחזית ניצית בהרבה.
● בנק ישראל מעדכן תחזיות: הצמיחה תרד, האינפלציה תעלה, ומה עם הורדת הריבית?
● אחרי סוף שבוע סוער: מה צפוי בשוק המט"ח?
כבר לא מדברים על שלוש הורדות ריבית בתוך שנה, אלא בקושי על אחת. בנוסף, גם תחזית האינפלציה של בנק ישראל מדברת על קצב שנתי של 3.2% בעוד 12 חודשים, מעל היעד של בנק ישראל עצמו שעומד ברף העליון על 3%. גם תחזית הצמיחה לסוף השנה הנוכחית נחתכה, וההערכות לגבי האבטלה וליחס החוב-תוצר של המדינה פסימיות יותר.
דווקא בנוגע לגירעון הממשלתי, בבנק ישראל שומרים על אופטימיות ועדיין מעריכים כי הוא יעמוד על 6.6% בסוף השנה הנוכחית - נמוך משמעותית ממה שמעריכים בשוק המקומי ובחברות דירוג האשראי הבינלאומיות.
הגענו לקו האדום
השאלה הגדולה היא מה השתנה. התחזית הקודמת של הבנק המרכזי ניתנה כשהמצב הגיאו-פוליטי לא היה שונה בהרבה מהנוכחי. האנליסטים בשוק המקומי מעריכים חודשים ארוכים כי האינפלציה תחרוג מהיעד וכי ההנחה שהריבית תרד שלוש פעמים בשנה הקרובה לא ריאלית.
במסיבת העיתונאים שאחרי פרסום הנתונים, הנגיד במילותיו המדודות לא היסס להבהיר לממשלה מהם גבולות הגזרה. "סדר הגודל של ההתאמות התקציביות הנדרשות הוא משמעותי", אמר פרופ' אמיר ירון. במשך דקות ארוכות הוא דיבר על חשיבותה של האחריות הפיסקלית - הורדת הגירעון, נקיטת צעדים לא פופולריים ועצירת תקציבים לאפיקים לא יצרניים שאינם מעודדים צמיחה.
בשורה התחתונה, הנגיד מאותת לממשלה - הגענו לקו האדום שבו צריך לנקוט צעדים דרסטיים, ובנק ישראל מתיישר עם תחזיות השוק. המצב בחוץ לא השתנה יותר מדי, אבל הנגיד מעדיף לשחות יחד עם הזרם. החריגה היא תחזית הגירעון - שם הנגיד וחטיבת המחקר מאמינים שההמשלה תעמוד ביעד, ולא ברור על מה הם מתבססים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.