בילדוטס | בלעדי

חברה ישראלית תסייע לאינטל להפחית את העיכובים בבניית המפעלים

אינטל, שבונה כעת 9 מתקנים במקביל ברחבי העולם, בחרה בבילדוטס הישראלית על מנת לשפר את הקצב ולהתריע מפני עיכובים אפשריים, במקביל להשקעה של 15 מיליון דולר • בינה מלאכותית ומצלמות גו־פרו: כך תעבוד המערכת שתמנע דחיות בהקמת מפעלי השבבים

מימין: מייסדי בילדוטס: יקיר סודרי, רועי דנון ואביב לייבוביץ' / צילום: איל יצהר
מימין: מייסדי בילדוטס: יקיר סודרי, רועי דנון ואביב לייבוביץ' / צילום: איל יצהר

אינטל נמצאת בתנופת בנייה מרשימה, עם עבודות על תשעה מפעלים בו זמנית במלזיה, ארה"ב, פולין, גרמניה, אירלנד וישראל. לא הכל הולך חלק, כמובן: עלותו הממוצעת של כל מפעל נעה בין 10-20 מיליארד דולר, כשהבנייה מתנהלת תחת צרות פנימיות כמו מצוקת מזומנים, תחרות חריפה, ומשאים ומתנים מתארכים על מענקים.

מאחורי עסקת העשור: ארבעה חברים שהכירו באוטובוס לבקו"ם והפכו ליזמים סדרתיים
אסף גלעד, פרשנות | הקסם של וויז, הפספוס של המדינה: הדרך לאקזיט הגדול בישראל
23 מיליארד דולר יהפכו את וויז לאקזיט הגדול בתולדות ישראל. את מי יעקפו בדרך?

לאחרונה נודע כי שניים מהמפעלים שבונה החברה, בגרמניה ובישראל, עומדים בפני עיכוב. בגרמניה ממתינה אינטל לאישור של מענקי מדינה ואילו בישראל היא החליטה לעכב בנייה של אחד מהחדרים הנקיים במפעל החדש ככל הנראה בשל מצוקת מזומנים והחלטה להמתין להצטברות לקוחות חדשים בתחום הייצור.

כעת, לגלובס נודע כי חברת התוכנה הישראלית בילדוטס (Buildots), שמסייעת לחברות נדל"ן לנטר את קצב התקדמות הבנייה, נשכרה על ידי מערך הבינוי של אינטל העולמית כדי לשפר את הקצב ולהתריע בפני עיכובים אפשריים. היקף העסקה מוערך בכמה מיליוני דולרים בשנה.

ביום חמישי שעבר הודיעה אינטל קפיטל, זרוע השקעות ההון סיכון של החברה, על הובלת השקעה חדשה של 15 מיליון דולר בבילדוטס, אם כי שני הצדדים בחרו שלא לציין את העובדה שקיים ביניהם קשר של ספק-לקוח. בילדוטס ואינטל לא הגיבו לפניית גלובס בנושא ואישרו רק את קיומו של סבב גיוס ההון. בין המשקיעים הנוספים בחברה: קרן OG Venture Partners של אייל עופר, יזם השבבים אביגדור וילנץ, ויולה, TLV פרטנרס, תדהר ולייטספיד. בילדוטס מכניסה 10-20 מיליון דולר בשנה וגייסה בסך הכל 120 מיליון דולר. לחברה 200 עובדים, 150 מהם בישראל.

עובדת גם עם גוגל

בילדוטס, שהוקמה על ידי רועי דנון, אביב לייבוביץ' ויקיר סודרי, פיתחה מערכת מבוססת ענן שמייצרת השוואה חיה בין שלבי הבנייה בפועל לבין התכנית המקורית, כדי לפתור בעיות כשהן צצות ולא בדיעבד. "תהליך הבנייה סגור ב-90%, אבל העשרה האחוז הנותרים הם כאוטיים", אמר בעבר דנון בראיון לגלובס. החברה נמנתה על רשימת 10 הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס לשנת 2022.

לא מדובר רק בהשוואה פשוטה בין תכנית לביצוע: בילדוטס מציידת את העובדים ומנהלי העבודה באתר הבנייה במצלמות גו-פרו שסורקות את הבנייה, כך שבמחשבי הלקוח נוצר בכל רגע מודל תלת ממדי של הבניין או המפעל - כזה שיודע אפילו כשיש מפסק שלא ממוקם כהלכה או כשעבודת הגבס לא נעשתה בזמן. לאחרונה השיקה החברה מוצר רלוונטי מאוד לאינטל: מערכת שלטענתה מסוגלת להפחית ב-50% את מספר העיכובים ולקצר את זמן הבנייה ב-2-4 חודשים, בין השאר באמצעות אלמנטים של בינה מלאכותית.

בילדוטס החלה את דרכה עם פרויקט אחד בכל אחת מענקיות הבנייה איתן היא עובדת: ב.ס.ט ותדהר הישראליות (האחרונה אף השקיעה הון תמורת מניות בה) וחברות כמו בילד גרופ האמריקאית, ווייטס הבריטית, אן.סי.סי השוודית וג'ון פול האירית. כיום משרתת החברה בעיקר חברות בבריטניה, צרפת והמדינות הנורדיות, בהן: גוגל, מייס, ווייטס, וינצ'י ו-NCC.

אינטל מתעכבת גם בארץ

דחיות בהקמת מפעלי שבבים הן עניין שבשגרה עבור אינטל. המפעל שאמור לקום בקרית גת הוא אחד המורכבים והמסובכים להקמה, ואמור לאכלס כמה ממכונות הייצור המתקדמות ביותר של אינטל. בניית המפעל בגרמניה מעוכבת כבר כשנתיים בשל חוסר ההחלטה של ממשלת גרמניה בדבר הקלות מס, בניית המתקנים באיטליה וצרפת ככל הנראה לא תתקיים, והמפעלים באריזונה ובאירלנד התעכבו במשך 7-8 שנים במצטבר כל אחד.

כפי שנחשף בגלובס, אינטל הודיעה ללפחות תריסר קבלנים בתחום הבנייה, עבודות החשמל והלוגיסטיקה על עיכוב בניית אחד משני המפעלים החדשים שמוקמים בקרית גת, המכונה "מוד 2", בעוד שבנייתו של "מוד 1" צפויה להסתיים בשנה הקרובה.

אינטל ובילדוטס לא הגיבו לכתבה.