בהשקעה של כמיליארד שקל: מה תעשה סולאראדג' עם הקמפוס הנבנה בגלילות?

בימי השיא ב־2021 סיכמה חברת הטכנולוגיה הסולארית עסקת ענק עם קבוצת עזריאלי להקמה ושכירת קמפוס משרדים • אבל כיום היא בעיצומו של משבר וכנראה עוד גל פיטורים גדול

הקמפוס המתוכנן באזור מחלף גלילות / הדמיה: גלעד לן
הקמפוס המתוכנן באזור מחלף גלילות / הדמיה: גלעד לן

בימים שחברת סולאראדג' חוותה את תקופת השיא שלה, במהלך שנת 2021, היא חתמה על עסקת ענק עם קבוצת עזריאלי להקמה ושכירת קמפוס משרדים סמוך לסינמה סיטי בצומת גלילות. כעת שהחברה בעיצומו של משבר בעסקיה ועומדת בפני גל נוסף של פיטורי מאות מעובדיה, עולה השאלה מה יעלה בגורל הקמפוס הענק שצפוי לאכלוס בדצמבר 2025.

קומפס ממחזרת חוב של 400 מיליון דולר לחוות השרתים של אמזון בישראל 
נוטשים את תל אביב: הנתונים השליליים שלא ראו בעיר מאז שנות ה-90 

הקמפוס שנבנה עבור החברה הישראלית, המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, שוכן מצפון למתחם הסינמה סיטי ומזרחית למתחם ביג גלילות שבבנייה בסמוך. שטחו 16.5 דונם והוא יכלול 43 אלף מ"ר בחמש קומות ומרתפי חניה. עבודות הקמת הקמפוס מבוצעות בשטח לאחר שהתקבל ביוני 2022 היתר החפירה והדיפון, והיתר מלא לכלל הפרויקט התקבל באוקטובר 2023.

בדיווח האחרון של עזריאלי על רכישת הקרקע לפרויקט והסכם השכירות עם סולאראדג', מפורט כי העלות המוערכת להקמת הפרויקט כולל רכיב הקרקע היא כ־990 מיליון שקל, והרווח התפעולי השנתי (NOI) מההשכרה הוערך ב־78 מיליון שקל. מדובר בהסכם ארוך טווח, לתקופה של 15 שנים עם אופציות הארכה עד לתקופה כוללת של 24 שנים ו־11 חודשים, החל ממסירת החזקה בקמפוס.

בהסכם מול עזריאלי, סולאראדג' אחראית לניהול ותחזוקת הקמפוס, כך שייתכן כי תנסה למצוא שוכרי משנה לצמצום העלויות ומציאת פתרון לשטחי המשרדים הנרחבים שבהסכמים מולה. זאת בדומה למהלך של חברת WIX, שהציעה שכירות משנה בחלק משטחי הקמפוס שלה שגם הוא סמוך למחלף גלילות (מדרום לסינמה סיטי) כפי שפורסם בגלובס. בסולאראדג' סירבו להתייחס לידיעה.

תנאי השוק השתנו והתקופה הקשה נמשכת

לסולאראדג' יש בישראל מפעל ייצור באזור התעשייה ציפורית (נוף הגליל) ומטה החברה נמצא בהרצליה פיתוח. המפעל בציפורית נקרא "סלע 1" על שם המייסד והמנכ"ל לשעבר, גיא סלע, שנפטר ב־2019. מפעל "סלע 2" ממוקם בדרום קוריאה, שם סולאראדג' רכשה חברה לפני מספר שנים. נוסף על כך, יש לחברה אתרים בשכירות בארה"ב, וכן במדינות שונות באירופה, אסיה ואוסטרליה.

לפי הערכות שפורסמו בסוף השבוע, ולא זכו לאישור או הכחשה מצד החברה, סולאראדג' צפויה לבצע עוד סבב פיטורים משמעותי של מאות עובדים נוספים. זאת חצי שנה אחרי סבב גדול שבמסגרתו פוטרו 900 עובדים, מתוכם 550 בישראל.

לפני סבב הפיטורים הקודם, סולאראדג' העסיקה 5,633 עובדים, מתוכם 3,160 בישראל. המהלך הקודם הוסבר בניסיון להתאים את מבנה העלויות לתנאי השוק שהשתנו ולחזור לצמיחה רווחית, והחברה העריכה שתחסוך בעקבות הפיטורים 75-80 מיליון דולר ברבעון. אלא שהתקופה הקשה בעסקי סולאראדג' נמשכה גם בחודשים שחלפו מאז הפיטורים.

סולאראדג', המנוהלת על־ידי צבי לנדו, נסחרה בשיא בשווי של כ־20 מיליארד דולר, ונסחרת היום בנאסד"ק לפי שווי של כ־1.8 מיליארד דולר בלבד. זאת לאחר שמניית החברה התאוששה ועלתה ב־32% מתחילת החודש הנוכחי, אחרי שנפלה לשפל של כ־7 שנים. מאז השיא של 2021 המניה נפלה ב־91%.

צופה שיפור בהכנסות ברבעון השני

סולאראדג' מייצרת מערכות למקסום ייצור חשמל מאנרגיה סולארית, ועוסקת גם בתחומים משיקים. בשנים קודמות היא נהנתה מביקושי שיא למוצריה על רקע ריבית אפסית שהקלה על מימון פרויקטים, לצד עלייה במחירי החשמל בעולם. בהמשך, תנאי השוק השתנו באופן משמעותי, ומפיצים שרכשו מהחברה מוצרים בתקופת השיא צברו מלאים, שהובילו לכך שהרכישות שלהם מהחברה צומצמו - מה שהוביל את סולאראדג' לירידה בהכנסות ומעבר להפסד.

תחזית החברה לרבעון השני היא להכנסות של 250-280 מיליון דולר, שיפור לעומת הרבעון הראשון אך ירידה חדה לעומת הרבעון המקביל ב־2023. הצפי הוא לרווחיות גולמית שלילית של 4% עד איזון (0%).

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר
 צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

לאחרונה סולאראדג' ביצעה גיוס אג"ח להמרה בהיקף של כ־300 מיליון דולר. האג"ח נושאות ריבית שנתית של 2.25% ומיועדות לפירעון ב־2029, ושער ההמרה שלהן נקבע על 34.32 דולר למניה (לעומת 31.65 היום). כספי הגיוס ישמשו אותה לרכישת חלק מסדרת האג"ח להמרה הקודמת שלה, שמיועדת לפירעון ב־2025 ונושאת ריבית של 0%. לפני הגיוס היו לסולאראדג' בקופה 950 מיליון דולר, לעומת חוב לטווח ארוך של 628 מיליון דולר. החברה רשמה תזרים שלילי מפעילות בגובה 217 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה.