לאחר שפיטרה 900 עובדים לפני כחצי שנה, סולאראדג' יוצאת במהלך התייעלות נוסף ומפטרת כעת עוד 400 עובדים, מתוכם 200 בישראל. סולאראדג' פיטרה בסבב הקודם 550 עובדים בישראל. הפיטורים כיום מתבצעים כשהחברה מתאימה את הוצאות והיקף כוח-האדם להיקף הפעילות החזוי של כל חטיבה בחברה, כשהפגיעה בתחום הפיתוח צפויה להיות מינימלית, והאזורים שייפגעו יותר הם כאלה הקשורים לעסקאות עם הלקוחות.
● בהשקעה של כמיליארד שקל: מה תעשה סולאראדג' עם הקמפוס הנבנה בגלילות?
● המשקיע שמסביר: מדוע וויז ויתרה על הנפקה?
החברה, מתחום הטכנולוגיה לאנרגיה סולארית, מפטרת למעשה כ-8.5% מעובדיה. המטרה היא לחסוך בעלויות ובקצב שריפת המזומנים, בהיקף רבעוני של כ-10-12 מיליון דולר; ברבעון הראשון של השנה סולאראדג' רשמה תזרים שלילי של 217 מיליון דולר מפעילות שוטפת. לאחר סיום הרבעון היא גייסה כ-300 מיליון דולר באג"ח להמרה נושאת ריבית של 2.25%.
ברקע למהלך הפיטורים הנוסף - ההאטה בביקושים בשוק הסולארי בשנה האחרונה, שגרמה להצטברות מלאים אצל מפיצי המוצרים שלה, מה שמקטין משמעותית את הכנסות החברה. סולאראדג' מייצרת מערכות למיקסום ייצור חשמל מאנרגיה סולארית, ועוסקת גם בתחומים משיקים. בשנים קודמות, היא נהנתה מביקושי שיא למוצריה על רקע ריבית אפסית שהקלה על מימון פרויקטים, לצד עלייה במחירי החשמל בעולם. בהמשך, שינוי תנאי השוק הובילו לצבירת המלאים.
נראה כי סולאראדג' נפגעה יותר מחברות אחרות בתעשייה, משום שהשוק המרכזי שלה הוא באירופה - שם במדינות רבות היא המובילה, וזה השוק בו הפגיעה הייתה גדולה יותר. כך, לדוגמה, בהולנד ובגרמניה, הביקושים ירדו מהשיא בעשרות אחוזים, על רקע ירידת מחירי החשמל (קודם לכן, הם עלו בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה והחששות ממחסור בגז ובאנרגיה לייצור חשמל). בחברה מזהים עלייה בקצב ההתקנות, אך איטית מהצפוי ועם שונות גדולה בין המדינות באירופה. בצפון אמריקה, הם מזהים התעוררות מסוימת, ולכן מגדילים את קצב הייצור בארה"ב. בסך-הכול, הצפי הוא לצמיחה בשוק הסולאר ב-2025.
בארה"ב, החברה צפויה ליהנות מהטבות מס הכרוכות ברגולציית IRA, אותה מקדם ממשל ביידן. בשלב זה, נראה כי המועמד המוביל לנצח בבחירות לנשיאות בנובמבר הוא טראמפ, אך נראה כי הביקושים בשוק מושפעים לא רק מהתמריצים שעשויים להשתנות, אלא גם מגורמים כמו מחירי החשמל וגובה הריבית במשק.
המניה התאוששה מעט מתחילת החודש
סולאראדג', בניהולו של צבי לנדו, נסחרת בנאסד"ק בשווי של כ-1.8 מיליארד דולר לאחר שמנייתה התאוששה ועלתה ב-32% מתחילת החודש הנוכחי, מהשפל של כ-7 שנים שאליו הגיעה מוקדם יותר. בעבר היא נסחרה בשווי גבוה משמעותית שהגיע בשיא בסוף שנת 2021 לכ-20 מיליארד דולר, ומאז מנייתה נפלה בכ-91%.
תחזית החברה לרבעון השני היא להכנסות של 250-280 מיליון דולר, שיפור לעומת הרבעון הראשון, אך ירידה חדה לעומת הרבעון המקביל. הצפי הוא לרווחיות גולמית שלילית של 4% עד איזון (0%). זאת, לעומת רווחיות גולמית שלילית של 6.5% ברבעון הראשון של השנה, בו ההפסד הנקי הסתכם ב-157 מיליון דולר, או 109 מיליון דולר על בסיס Non-GAAP. בטווח הארוך יותר, קצב המכירות הרבעוני שהחברה מצפה לו הוא 600-650 מיליון דולר, אם כי בשלב זה אין ודאות מתי תגיע לקצב הזה (בעבר דובר על קצבים גבוהים יותר). עם זאת, ברור לכולם שהקצב הנוכחי לא משקף את רמת הפעילות הנורמלית, ואף לא משקף את היקפי ההתקנות של מוצרי החברה כיום (משום שהמפיצים משתמשים במלאים הקיימים).
סולאראדג' צפויה לעבור ב-2025 לקמפוס חדש שבונה עבורה עזריאלי בגלילות. כיום, מטה החברה נמצא בהרצליה פיתוח ויש לה מפעל ייצור בציפורית שבצפון. על רקע הירידה במספר העובדים בארץ עלו סימני שאלה האם בכוונת החברה להשכיר שכירות משנה חלקים מהקמפוס, אך נראה כי לפחות כרגע בחברה לא עוסקים בכך.
נציין, שסבב פיטורים שני באותה חברה נתפס לרוב כאירוע שלילי מאוד, הן בקרב העובדים שנותרים בחברה, הן בקרב מתחרים ואולי גם בקרב משקיעים. ייתכן שסולאראדג' הייתה שמרנית מדי בסבב הפיטורים הקודם - אף שהיה משמעותי וכלל פיטורי 16% מהעובדים באותה עת, או שהופתעה לרעה מהדינמיקה בשוק בתקופה שחלפה מאז.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.