סטארט-אפ משיבא נמכר לחברה אמריקאית במאות מיליוני דולרים

Inovalve הישראלית נמכרת ל-Edwards Lofesciences האמריקאית • החברה מפתחת מסתמי לב חדשניים ומתווספת לרכישות ישראליות קודמות של אדוורדס בתחום • מנכ"ל שיבא, פרופ' יצחק קרייס: "זו מהפכה של ממש שהופכת את מערכת הבריאות שבמשך שנים נאלצה לקושש תקציבי מדינה, לגורם שמייצר הכנסות משמעותיות למשק הישראלי"

חברת Edwards Lifesciences / צילום: Shutterstock, Steve Cukrov
חברת Edwards Lifesciences / צילום: Shutterstock, Steve Cukrov

חברת אינוולב ביו מדיקל (Innovalve Bio Medical) הישראלית נמכרת לענקית המכשור הרפואי האמריקאית אדוארדס. אינוולב מפתחת מכשיר רפואי חדש לטיפול זעיר-פולשני במסתמי הלב. היקף העסקה מוערך במאות מיליוני דולרים.

23 מיליארד דולר יהפכו את וויז לאקזיט הגדול בתולדות ישראל. את מי יעקפו בדרך?
השוק ציפה למכירה: מדיוונד הישראלית מגייסת 25 מיליון דולר

אינוולב הוקמה על-ידי רופאי בית החולים שיבא פרופ' אהוד רענני וד"ר בוריס אורלוב, ומנוהלת על-ידי איל בר אור, שניהל בעבר את החברות נוירוניקס ו-Perfaction. היא הוקמה בתוך בית החולים שיבא, וב-2017 חתמה על הסכם רישוי עם אדוורדס סביב הטכנולוגיה שלה, עוד לפני הקמתה הרשמית כחברה, ב-2018.

אדוורדס, שהיא אחת המובילות העולמית בתחום מסתמי הלב, כבר רכשה שתי חברות בתחום זה בישראל. ב-2004 רכשה ב-125 מיליון דולר את PVT, שהפכה לבסיס לפעילות המסתמים המצליחה של אדוורדס וכן למרכז הפיתוח שלה בישראל. ב-2017 רכשה את וולטק תמורת 340 מיליון דולר. מאז מעסיק מרכז הפיתוח הישראלי של אדוורדס מאות עובדים, והחברה מרבה לשתף פעולה עם השוק הישראלי.

פרופ' אהוד רענני, ממייסדי חברת אינוולב ביו מדיקל / צילום: שיבא
 פרופ' אהוד רענני, ממייסדי חברת אינוולב ביו מדיקל / צילום: שיבא

הלב מכיל ארבעה מסתמים. רוב הטכנולוגיה הקיימת בשוק לטיפול זעיר-פולשני בדליפות מסתמים מרוכזת במסתן הלב האאורטלי, אך התחום אליו פונה אינוולב הוא תחום מאתגר יותר, שנחשב לשוק פוטנציאלי ענק בתחום רפואת הלב - טיפול באי-ספיקה ודלף של המסתם המיטרלי (Mitral regurgitation). זו המחלה המסתמית השכיחה ביותר.

חברת אינוולב פיתחה מערכת להשתלת והחלפת המסתם המיטרלי החולה באמצעות צנתור, תהליך זעיר-פולשני, במקום בתהליך מורכב של ניתוח לב פתוח, כפי שמקובל כיום. לפני כשלוש שנים השלימה חברת אינוולב את פיתוח המערכת, ולאחר קבלת האישורים הנדרשים מה-FDA האמריקאי החלה בהשתלות במסגרת ניסויים קליניים ראשוניים. עד כה התבצעו למעלה מ-40 השתלות, רובן בבתי חולים מובילים בארה"ב.

החברה מעסיקה כ-50 עובדים, כולם בישראל. עם השלמת העסקה תשתלב חברת אינוולב אל תוך חטיבת TMTT (Transcatheter Mitral and Tricuspid Therapies) של חברת אדוארדס.

החברה גייסה מאז הקמתה כ-30 מיליון דולר, ובין משקיעיה נמצאים קרנות ההון סיכון ALIVE VC ו-OURCROWD וכן משקיעים פרטיים (ביניהם בעז דותן, המכהן כיו"ר החברה; הדירקטור אלי גלמן, המלווה את ההנהלה; ואלי דוידאי). 

כמו כן, קבוצת CBG בראשות וינסנט צ'נגוויז היא בין המשקיעות הראשונות והגדולות באינוולב ומחזיקה ישירות בכ-5.5% בחברה, ובנוסף מושקעים דרך הפוזיציה של הקרן ב-ALIVE. 

השלמת העסקה צפויה להסתיים עד סוף 2024. 

צפי לעסקאות נוספות 

"מחלות המסתם המיטרלי מגוונות ומורכבות, ולפיכך אנחנו יודעים שיש צורך באוסף דרכים מגוונות כדי לטפל בחולים אלה", מסר דאווין צופרה, סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת Transcatheter Mitral and Tricuspid Therapies בחברת אדוארדס. "אנחנו מאמינים כי הטכנולוגיה של אינוולב, ביחד עם הידע והניסיון הנרחבים שיש באדוורדס בתחום המיטרלי, יביאו לפיתוחה של מערכת להחלפת המסתם המיטרלי TMVR (Transcatheter Mitral Valve Replacement) שתאפשר הרחבת אוכלוסיית החולים בהם ניתן לטפל".

פרופ' אהוד רענני, מייסד ומדען ראשי של חברת אינוולב ומנהל מרכז הלב בשיבא, מסר: "המושתלים שעברו את השתלת המסתם בגישה החדשנית מתאוששים במהירות רבה, והשיפור במצבם, כולל בפרמטרים של תפקוד הלב, נמשך לאורך זמן. לאור זאת, לטכנולוגיה החדשנית שלנו סיכוי מצוין לטפל ולהציל מספר גדול מאוד של חולים הסובלים מבעיה רפואית קשה זאת.

"הצלחת החברה קשורה בין היתר למודל המיוחד שכולל פיתוח מכשיר רפואי בחברה שמוקמת ועובדת בתוך מרכז הלב בשיבא".

איל בר-אור, מנכ"ל אינוולב, מסר: "רכישת חברת אינוולב על-ידי ענקית המכשור הרפואי אדוארדס מהווה הבעת אמון בטכנולוגיה שפותחה וכן בכל אלה שלקחו חלק בפרויקט שאפתני ואתגרי זה - עובדי החברה ומנהליה, הרופאים ובתי החולים שעבדו איתנו בארץ ובחו"ל והמשקיעים שתמכו בנו לכל אורך הדרך.

"אנחנו שמחים על כניסתנו אל תוך חברת אדוארדס, שהיא החברה המובילה בעולם בתחום המסתמים. אנחנו בטוחים שבזכות התמיכה של חברת אדוארדס נוכל להמשיך ולהאיץ את תהליכי הפיתוח ואת הניסויים הקליניים, כך שהטכנולוגיה פורצת הדרך שפיתחנו תתקדם במהירות האפשרית כדי לסייע לחולים המרובים ברחבי העולם".

פרופ' יצחק קרייס, מנהל המרכז הרפואי שיבא, מסר: "האקזיט של אינוולב מצטרף לרכישות נוספות של חברות משיבא שנרכשו בחודשים האחרונים על-ידי ענקיות ביומד בינלאומיות, אשר מביעות אמון פעם אחר פעם בחדשנות שיוצאת משיבא. הישגים אלה מתאפשרים בזכות ARC - פלטפורמת החדשנות הייחודית של שיבא, שמעודדת פיתוח טכנולוגיות פורצות דרך באמצעות השילוב של יזמות טכנולוגית וידע וניסיון קליני רב לצד מיטת החולה. בקרוב נראה עוד ועוד עסקאות מסוג זה".

פרופ' יצחק קרייס, מנהל המרכז הרפואי שיבא / צילום: שיבא
 פרופ' יצחק קרייס, מנהל המרכז הרפואי שיבא / צילום: שיבא

עוד אמר קרייס כי "זו מהפכה של ממש שהופכת את מערכת הבריאות שבמשך שנים נאלצה לקושש תקציבי מדינה, לגורם שמייצר הכנסות משמעותיות למשק הישראלי".