התברגה בצמרת ההייטק הישראלי תוך שנים ספורות: סיפורה של חברת הסייבר וויז

חברת הסייבר הצעירה שהוקמה לפני ארבע שנים בלבד הגיעה לצמרת במהירות שיא • מהפיכתה לחד קרן, רק שנה לאחר שהוקמה, ועד לגיוס לפי שווי של 12 מיליארד דולר והעסקה המתגבשת מול גוגל - זו הדרך שעשתה

מייסדי וויז. מימין: רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט, וינון קוסטיקה / צילום: אבישג שאר ישוב
מייסדי וויז. מימין: רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט, וינון קוסטיקה / צילום: אבישג שאר ישוב

שנה בלבד לאחר שהוקמה כבר הוכרז מעל דפי העיתונים כי חברת הסייבר הצעירה וויז, שצמחה באופן המהיר ביותר בישראל, סימנה לעצמה מטרה - להפוך לענקית סייבר במונחים גלובליים. כעת, רק ארבע שנים לאחר שהוקמה, נראה כי היא מתקרבת לכבוש את היעד הזה.

מכירת וויז תייצר ארבעה מיליארדרים חדשים. ומה יקבלו 950 העובדים שלהם? 
אקזיט ענק? תעשו גוגל כדי לגלות איפה החברה יושבת 

עוד בתחילת דרכה הכתיבה וויז קצב מהיר, מאוד. הדבר השתקף הן מבחינת היקף הסכומים שהצליחה לגייס והן מבחינת יוקרת המשקיעים שרתמה לשורותיה. כך, כתשעה חודשים בלבד לאחר שהוקמה, היא הכריזה כי גייסה 100 מיליון דולר מקרנות דוגמת סקויה, אינדקס ואיסנייט פרטנרס. מספר חודשים מאוחר יותר, שמלאה לה שנה מאז הוקמה, היא הכריזה על גיוס של 130 מיליון דולר, לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר - מה שהפך אותה לחברה שהפכה בזמן הקצר ביותר לחד קרן בישראל.

ארבעת מייסדיה של החברה, אסף רפפורט, עמי לוטבק, רועי רזניק וינון קוסטיקה, הכירו באוטובוס לבקו"ם בשנת 2001. "מאז אנחנו עובדים יחד", סיפר מוקדם יותר השנה קוסטיקה לגלובס, "זה התחיל במסלול בצבא ב־8200, אחרי זה הקמנו את הסטארט־אפ הראשון שלנו אדאלום". ב־2020 הקימו יחד את וויז, ומאז הם לא מפסיקים לשבור שיאים.

אם אכן תתממש העסקה המדווחת עם גוגל, במסגרתה היא תרכוש את וויז בסכום של 23 מיליארד דולר, תהיה זו הרכישה הכי גדולה של חברה ישראלית אי־פעם, והרכישה הכי גדולה שביצעה גוגל בעצמה.

איך תביעת הפטנטים נגד וויז תשפיע על גוגל? | נטע סרוסי

הדיווחים בדבר המגעים לרכישתה של וויז בידי גוגל ב־23 מיליארד דולר, מעמידים שורת סימני שאלה ביחס להליך המשפטי שמתנהל נגד וויז בארה"ב. כזכור, ביולי 2023 הגישה חברת הסייבר הישראלית אורקה סקיוריטי תביעה נגד וויז בגין הפרות נטענות של פטנטים הרשומים על שמה, או במילים אחרות - העתקה שלהם.

המשפט ייפתח באופן פורמלי בדצמבר 2025, וייערך לבקשת הצדדים בפני מושבעים. אורקה דורשת במסגרת התביעה תשלום פיצויים וגם איסור על וויז למכירת מוצריה. הסכום המונח על הכף הוא משמעותי ונגזר משורה של משתנים, בהם שווייה של החברה. הוא ייקבע במדויק בשלב מאוחר יותר של ההליך.

לדברי עו"ד ועורך הפטנטים יואב אלקלעי, שותף וראש הקבוצה הישראלית בתחומי המדעים המדויקים במשרד פרל כהן, רכישת חברה המצויה בהליך משפטי דרמטי אינה שכיחה כלל. השאלה המקדמית שעולה היא כמובן כיצד עשויה להיות גוגל מושפעת מן התביעה, אם אכן תרכוש את וויז. התשובה הפשוטה לכך היא שגוגל תתווסף לתביעה, במקום וויז או בנוסף אליה, אך הפרט הזה לבדו אינו מספר את כל הסיפור.

לדברי אלקלעי, הסיטואציה שנוצרה יכולה ללמד כמה דברים. אפשרות אחת, הוא מסביר, היא שגוגל אינה מייחסת חשיבות רבה מדי לתביעה. "אם וויז צלחה את שלב ה'due diligence' (בדיקת נאותות - נ"ס) של גוגל, בהחלט ייתכן שגוגל מעריכה שהיא יכולה לגלגל את אורקה מהמדרגות, למשל באמצעות פסילת הפטנט שלה".

אפשרות נוספת היא כי בהסכם המתגבש בין גוגל לוויז, ישנה התייחסות לתביעה, כלומר שווי העסקה המסתמן מגלם גם את ההוצאות האלה - למשל בדמות ספיגה מראש של עלויות הליטיגציה המוערכות בידי המייסדים בשל ההליך המשפטי. אפשרות אחרת שהוא מעלה, אך אין לה אינדיקציות כעת, היא כי כבר בשלב זה מתנהלים מגעים לפשרה בין וויז לאורקה. כך או אחרת, בהינתן שהתביעה פומבית, יש להניח שהרכישה משתלמת מבחינת גוגל.

"מן הצד של אורקה", מציע אלקלעי, הרכישה העתידית עשויה דווקא לגרום להיאחזות חזקה יותר בתיק. "עד עכשיו זה היה יוניקורן ישראלי, אבל אם המטרה היא גוגל - זה כבר כיס אחר לגמרי".

מה עושה וויז?

וויז פועלת בעולם הענן ומציעה ללקוחותיה פלטפורמת אבטחה המסייעת לחברות המשתמשות בה לזהות שלל נקודות תורפה, כמו גם פעילויות שאינן תקינות במערך הענן שלהן. תוכנת האבטחה של החברה לא מצריכה התקנה של סוכנים על גבי שרתים ונעשית במהירות, ללא צורך בהטמעה ממושכת במשאבי הענן השונים. כמו כן, התוכנה מאפשרת לארגונים המשתמשים בה לקבל תמונה מקיפה של סביבות הענן שלהם, וכאמור לאתר שלל סיכונים הכוללים בין היתר חולשות אבטחה, בעיות קונפיגורציה ובעיות הזדהות.

רפפורט על שער פורבס, אוגוסט 2023
 רפפורט על שער פורבס, אוגוסט 2023

ב־2021, שנה לאחר שהוקמה וויז, טען רפפורט - שבאוגוסט 2023 כיכב על שער פורבס - כי היא תהיה נושאת הדגל שתשלוט בנישת הענן. בגלובס פורסם באותה השנה כי "הערכה שהשמיע רפפורט" אל מול המשקיעים הינה "כי התחום המתפתח של אבטחת ענן ייכבש בסופו של דבר על ידי סטארט־אפ צעיר שיביא את הטכנולוגיה הגדולה הבאה, ולא על ידי אחת החברות הוותיקות בשוק".

ולראייה, ולמרות האש שמשכה אליה החברה - שלא פעם ולא פעמיים כונתה ככזו המשקפת "בועה" - הלקוחות חשבו אחרת. כבר בשנת פעילותה הראשונה, וויז החזיקה בשורה של לקוחות ענק, דוגמת יונייטיד איירלינס, קולגייט, הום דיפו ואפילו בנקים מובילים. גם מבחינת גיוס כוח העבודה, החברה, שהתחילה עם קצת יותר ממאה עובדים, מעסיקה היום יותר מאלף עובדים, ולטענת גורמים בשוק, ממשיכה לגייס נוספים.

ממובילי מחאת ההייטק

אי־שם בתחילת 2023, בזמן החקיקה המשפטית והמחאה הגדולה, הייתה וויז ממובילות המחאה של חברות ההייטק. רפפורט, יחד עם כמה מהקרנות המשקיעות בחברה, הביעו את מורת רוחם ממאמצי הממשלה להפר את האיזון שקיים בין העולם המשפט לעולם העסקים. רפפורט אף הצהיר כי החברה תעביר את כספי העו"ש שלה לבנקים זרים. אם עסקת הרכישה עם גוגל תצא לפועל, כ־40% מבעלי המניות ישלמו מס בישראל ויכניסו מילארדי שקלים בחזרה לקופת האוצר.

ומה יקרה אם העסקה לא תצא לדרך חלילה? גורם בשוק מסביר לגלובס כי ייתכן והחברה תצא להנפקה, זאת ביחס לפרסומים קודמים כי לשם פונה החברה. לדברי הגורם, הרכישה עלולה להתעכב גם בשל עניינים רגולטוריים, מה שלא אמור למנוע את המשך הצמיחה של החברה.