מדד המחירים לצרכן לחודש יוני 2024 עלה ב-0.1% בקצב חודשי, בהתאם לתחזיות המוקדמות שעמדו על 0%-0.1%. ב-12 החודשים האחרונים (יוני 2024 לעומת יוני 2023) המדד עלה ל-2.9%, משיעור של 2.8% בחודש הקודם.
עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים תרבות ובידור שעלה ב-1.2%, דיור שעלה ב-0.5%, ומזון ותחזוקת הדירה שעלו ב-0.3%, כל אחד.
ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים ירקות ופירות טריים שירדו ב-2.5%, תחבורה ותקשורת שירד ב-0.4%, ריהוט וציוד לבית שירד ב-0.3% ובריאות שירד ב-0.2%.
מחירי הדירות ממשיכים לזנק
בתוך כך, מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה גם את השינוי במחירי הדירות (נתון אשר אינו חלק מהמדד). מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים אפריל- מאי 2024 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מרץ - אפריל 2024, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.8%.
בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (2.1%), צפון (0.6%), חיפה (0.7%), מרכז (0.0%), תל אביב (1.2%) ודרום (0.2%). מחירי הדירות החדשות ירד ב-0.5%.
בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים אפריל - מאי 2024 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים אפריל - מאי 2023 עולה כי מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב-3.4%.
בפילוח לפי מחוזות נמצאו עליות מחירים בכל המחוזות: חיפה (8.3%), צפון (4.9%), דרום (3.6%), ירושלים (2.9%), תל-אביב (2.6%) ומרכז (2.3%). מדד מחירי הדירות החדשות השנתי ירד ב-0.9%.
"בבנק ישראל ימשיכו להיות זהירים מאוד עם הריבית"
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות מתייחס לנתונים: "מדד המחירים לצרכן לחודש יוני-24 עלה ב- 0.1%, בהתאם להערכתנו. סעיף הדיור אמנם עלה ומשך את המדד כלפי מעלה (בניכוי עלייה זו היה המדד יורד 0.2%), אך סעיף האנרגיה והעונתיות קיזזו זאת חלקית (בניכוי סעיפים אלו היה המדד עולה 0.2%). כמו כן ראוי לציון שמספר דומה של סעיפים עלו וירדו.
"קצב עליית המדד בחישוב לארבעת החודשים האחרונים עלה מ-2.9% ל-3.1% ובנק ישראל, המייחס לכך חשיבות, יעקוב מקרוב אחר הנתון. גם במבט ל-12 החודשים האחרונים נרשמה עלייה קלה, תוך התקרבות לרף העליון של יעד האינפלציה. במבט קדימה, ייתכן כי בחודש הבא תגיע האינפלציה(שוב) לרף ואולי תעבור אותו.
"חשוב לזכור כי מחירי הדירות עולים שוב. הם אמנם אינם במדד, אך האצת קצב עלייתם ל-3.4% ב-12 החודשים האחרונים עלולה להשפיע בפיגור גם על המשך התייקרות סעיף הדיור, המהווה כרבע מהמדד הכולל. אשר לליבת האינפלציה (ללא מזון ואנרגיה), כאן המספרים אמנם נמוכים יותר זה זמן, אך גם פה נרשמה האצה בהשוואה לחודש הקודם.
מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס מתייחס להשפעת נתוני האינפלציה על מתווה הריבית של בנק ישראל: "במבט לחודשים הקרובים, האינפלציה השנתית צפויה להישאר סביב הגבול העליון של יעד המחירים ולהגיע לשיאה בחודש ינואר בעקבות העלאת המע"מ. בכל הנוגע לכיוון הריבית, ההתחזקות המשמעותית של השקל צפויה אמנם להוביל לעדכונים כלפי מטה בתחזיות האינפלציה השונות, אך צריך לזכור כי השקל תנודתי מאוד בימים אלה והולך יד ביד עם עתיד המלחמה. לכן, אנו מעריכים כי בבנק ישראל ימשיכו להיות זהירים מאוד עם הריבית ועד שלא תהיה רגיעה בגזרה הגיאופוליטית (כולל ירידה בחששות מהסלמה בצפון), סביר להניח כי בנק ישראל לא יפחית את הריבית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.