מתחילת השנה ועד לפני פחות משבועיים זהרו בבורסה מניותיהן של שתי חברות העוסקות בבדיקת שבבים - נובה עם עלייה של 78% מתחילת השנה וקמטק עם עלייה בשיעור תלת ספרתי של 101%. זינוקים אלה הביאו את שתי המניות הדואליות למחירי שיא של כל הזמנים ואף סייעו למדד ת"א 35 לרשום עליות נאות.
● הצרות של סלינה לא נגמרות; חשש שתגיע להליכי חדלות פירעון
● המניה הדואלית שזינקה ב-115% מהשפל שאליו נפלה לפני שלושה חודשים
אולם מאז השיא אליו הגיעו שתי המניות מוקדם יותר החודש, הן נחלשו בוול סטריט בשיעור דו ספרתי, כשהירידות התגברו בשבוע שעבר. נובה איבדה 16.7% מערכה מאז 9 ביולי ובכך איבדה 1.2 מיליארד דולר משוויה ובקמטק הירידה הייתה חדה יותר, של 21% מ-8 ביולי, כך שהיא איבדה 1.3 מיליארד דולר.
שתי החברות, שמספקות ציוד המיועד לבדיקת תהליכי הייצור של שבבים, לא לבד: בשבוע שעבר נפלו מניות סקטור השבבים וציוד השבבים בוול סטריט על רקע אירועים גיאופוליטיים. דונלד טראמפ, המועמד לנשיאות ארה"ב, אמר שטייוואן צריכה לשלם לארה"ב על הגנה - מה שהוביל לחולשה במניית TSMC (טייוואן סמיקונדקטור), ובהמשך דווח שממשל ביידן שוקל להגביר את ההגבלות על מכירת ציוד שבבים קריטי לסין.
ב-BBC צוטט האנליסט בוב או'דונל מ-TECHnalysys Research, שאמר כי "לא משנה מה יהיו תוצאות הבחירות, אני חושב שנראה יותר הגבלות. עד כמה רחוק זה יילך - זו עדיין שאלה גדולה".
בפייננשל טיימס צוטט האנליסט דן קואסטוורת' מ-AJ Bell שאמר כי "משקיעים התרגלו לחדשות טובות נון-סטופ ממניות הטכנולוגיה, כך שאפילו רק מעט שליליות תופסת את האנשים בהפתעה ויוצרת פאניקה בשווקים".
"מכפילים שלא נראו"
אז האם אחרי העליות הנאות והשיאים במניות ציוד השבבים המקומיות צפוי שינוי מגמה? סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל, מבחין בין שני דברים: המניות והעסקים עצמם. "בדרך כלל, מניות נותנות כיוון לגבי מצב העסקים הרבה לפני שהשינוי מתחיל לבוא לידי ביטוי בביזנס", הוא אומר, ומזכיר שמניות נובה וקמטק התחילו לעלות בשנה שעברה, שבה ניכר עדיין שוק קשה יחסית לשבבים.
"בשוק השבבים אנחנו נמצאים ב'סופר סייקל', מה שנקרא, ומניות בשוק זינקו תוך תקופה קצרה יחסית לשיאים וגם לתמחורים חסרי תקדים. נובה וקמטק ומניות ציוד השבבים לא נסחרו במכפילים כאלה מעולם - מכפילים שהם גבוהים לא רק לשוק שהוא מחזורי במהותי, אלא גבוהים גם באופן אבסולוטי, למשל לחברות שצומחות 20%-30% בשנה לאורך זמן". לדברי וסצ'ונוק, "בתור מישהו שמכיר את התחום עשרות שנים, אני ממש מתקשה להבין את התמחורים האלה. בסופו של דבר - למרות המומנטום העסקי המאוד חזק ומהפכת ה-AI שיש לה השלכות על שוק השבבים - זה עדיין תחום מחזורי ואי אפשר לבטל זאת. ברור שאחרי כמה שנים טובות מאוד יגיעו גם שנים פחות טובות. זה תמיד היה ותמיד יהיה".
טאואר עשויה ליהנות
וסצ'ונוק אומר גם כי בשבוע שעבר לא חל שינוי מהותי בפועל בעסקים, אך נוצר טריגר לירידות. "הגישה די אחודה (בין שני המועמדים לנשיאות ארה"ב, ש.ח.ו) והיא שרוצים להחמיר עם היכולת של חברות מערביות למכור לחברות סיניות ציוד לשבבים ושבבים.
"זה נושא אסטרטגי של ביטחון פנים של ארה"ב מול סין. הסינים מתקדמים מאוד בייצור שבבים, ואפשר לראות את זה בפילוח ההכנסות של חברות ציוד שבבים - לצורך ייצור שבבים צריך ציוד לייצור עצמו ולבדיקה; קמטק ונובה מספקות ציוד לבדיקה, ואילו חברות כמו ASML ואפלייד מטיריאלס מספקות ציוד לייצור. אם מסתכלים על תמהיל המכירות של חברות הציוד, סין תופסת מקום מרכזי - ב-ASML כ-50%, נובה וקמטק לדעתי 30%-40%. אם תהיה החמרה ביכולת של חברות מערביות למכור לסין ציוד, אין ספק שזו תהיה מכה קשה לכל חברת ציוד שהיא".
בינתיים, בדוחות הרבעון השני שצפויים בקרוב, לא צפויות להערכתו השפעות: "בשתי החברות צפויים דוחות מצוינים עם מומנטום חזק וצבר הזמנות גדל. הבעיה היא שבתחום הציוד הקפיטלי כל השינויים קורים מהר מאוד. יכול להיות ש'לוחצים על הברקס' ותוך שבוע המציאות אחרת לגמרי, וראינו את זה במחזורים קודמים. ברגע שזה קורה זה מאוד לא נעים".
יצרנית השבבים טאואר נפגעה פחות מקמטק ונובה בשבוע האחרון, למה?
"טאואר היא חיה שונה מנובה וקמטק. היא לא חברת ציוד אלא קונה ציוד, ולכן אם יהיו לחצים שם זה יכול להשפיע לטובתה. דבר שני, היא בתמחור מאוד זול, לא נסחרת בפרמיה כמו קמטק ונובה. טאואר היא מניה זולה, והתמחור משפיע. בטאואר היה פחות הייפ והדברים יותר יציבים. להערכתי דווקא כל הלאומנות בתחום השבבים יכולה לעזור לה, כי אין לה מפעלים בסין, ומנגד יש לה לקוחות סינים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.