WIZ | בלעדי

לראשונה: וויז של אסף רפפורט זוכה במכרז ממשלתי

באחד ממכרזי הסייבר הממשלתיים הגדולים אי פעם בישראל, נבחרה וויז לספק שירותי אבטחת ענן למשרדי הממשלה • וויז גברה על פאלו אלטו נטוורקס ועל צ'ק פוינט, במכרז שפוטנציאל הכנסות שלו הוא עשרות מיליוני שקלים בשנה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן
אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

חברת הסייבר הישראלית וויז (Wiz), שנמצאת בימים אלה במו"מ לרכישתה בידי גוגל בסכום המוערך בכ-23 מיליארד דולר, נבחרה על ידי משרד האוצר לספק שירותי אבטחת ענן למשרדי הממשלה באחד ממכרזי הסייבר הממשלתיים הגדולים אי פעם, כך נודע לגלובס.

תיקון התוכנה שזעזע את העולם | WSJ
ראיון | אחד מיזמי הסייבר המובילים בישראל מדבר על אקזיט הענק שבדרך

החברה תספק שירות בישראל באמצעות מפיצת התוכנה הישראלית אקסל (Accel). אקסל הוציאה ביום ב' הודעה שתספק שירותי אבטחת ענן ממשלתיים באמצעות החברה הבת דאנת (Danet), מבלי להזכיר את שמה של וויז, זהות הלקוח או היקף העסקה. ממצגת משקיעים שפרסמה החברה ברבעון שעבר עולה, כי וויז היא אחת מספקיות התוכנה הגדולות שלה.

ככל הידוע וויז ומפיצת התוכנה שלה, דאנת, גברו על פאלו אלטו נטוורקס ועל צ'ק פוינט, שניגשה באמצעות בינת. במכרז פוטנציאל הכנסות של עשרות מיליוני שקלים בשנה, והזוכה בו תהיה ספקית נבחרת בכל פרויקט הגנה על ענן ממשלתי במשרדי הממשלה, וכן ביחידות הסמך, ובארגונים ממשלתיים, כמו מקורות, חברת החשמל בתי חולים, קופות חולים ומערכת הביטחון.

לגלובס נודע כי דאנת הציעה את ההצעה הזולה ביותר מבין המתחרות וכן את שיעור ההנחה הגבוה ביותר במכרז: 96.8%, זאת בהשוואה לשיעור הנחה של 88.5% "בלבד" שהציעה בינת. עוד נודע כי ציון האיכות של בינת היה גבוה במקצת משל דאנת במכרז. ויחד עם זאת, החשב הכללי באוצר נוטה לרכוש במכרזים את המוצרים הזולים יותר אם ציוני האיכות של הספקים השונים קרובים זה לזה.

שיעור ההנחות הגבוה של מפיצות התוכנה הוא עדות להנחות המפליגות המבוצעות בשוק התחרותי של הסייבר במטרה לזכות במכרזים, וביתר שאת במגזר הממשלתי. הדבר מסביר מדוע חברות הסייבר מתקשות להראות רווחיות. ככל הידוע וויז מפסידה כ-30 מיליון דולר ברבעון, בעוד שאקסל, מפיצת התוכנה שלה בפרויקט הממשלתי, סיימה את הרבעון הראשון של השנה עם רווח של קרוב ל-3 מיליון שקל.

מורת רוח מהשינוי המשטרי

הבחירה של משרד האוצר בראשות השר בצלאל סמוטריץ' בפתרון של חברת וויז היא מעניינת על רקע היותה ממובילות המחאה נגד החקיקה המשפטית שהחלה הממשלה להעביר בראשית השנה שעברה.

אסף רפפורט, מנכ"ל וויז וממייסדיה, אף התבטא בשידור חי בערוץ 12, ואמר כי יעביר את כספי העו"ש של החברה הבת בישראל לחשבונות בבנקים זרים. גם קרנות ההון סיכון המשקיעות בוויז - כמו אינדקס ואינסייט - הביעו את מורת רוחן מהשינוי המשטרי שעשוי להפוך את הסביבה המשפטית-עסקית שבה הן פעילות לחסרת ודאות.

למכרז ישנה השלכה גם על מתחרות של וויז, כמו אורקה למשל, שנמצאות במרקטפלייס הממשלתי בנימבוס, מכרז הענן הממשלתי. משרד ממשלתי שירצה לערוך מכרז סייבר גדול בתחום הענן לא יוכל מעתה לבחור בספקיות במרקטפלייס של נימבוס.

מלבד וויז, הזוכה הגדולה של העסקה הזו היא אקסל סולושנז, שמחזיקה ב-80% מדאנת. אקסל היא מתחרה צעירה בשוק חברות האינטגרציה של מערכות מידע, שמתמקדת בהתקנת מערכות סייבר, תפעול וניהול תהליכי התאוששות מפריצות לחברות, כמו בנקים, חברות ביטוח ומוסדות ממשלה.

החברה נסחרת בבורסה בת"א לפי שווי של 143 מיליון שקל, ומאז ההכרזה עלתה המניה ביותר מ-2%.

ממשרד האוצר, דאנת, החברה האם אקסל ומוויז לא התקבלו תגובות לפניית גלובס.