"תלוי בתגובה הישראלית": מה צפוי השבוע במט"ח?

שער הדולר מזנק כעת ל-3.71% • הבורסה בתל אביב ננעלה אתמול בירידות חדות, עקב החשש מהסלמה בגזרה הצפונית, לאחר פגיעת הטיל בצפון, שגבתה את חייהם של 12 ילדים במג'דל שמס • "הרעה בסנטמינט המקומי, יחסית לאופטמיות שהביא המו"מ לעסקת חטופים"

מה צפוי השבוע לשקל? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מה צפוי השבוע לשקל? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר במט"ח נפתח הבוקר במגמה שלילית למטבע הישראלי. הדולר מתחזק כעת ב-0.8% לרמה של 3.71 שקלים, והאירו מזנק פעם נוספת מעל לרף של 4 שקלים למטבע. 

הסיבות לפיחות במטבע המקומי קשורות לפגיעה הקשה ביישוב הצפוני מג'דל שמס בסוף השבוע, שהביאה למותם של 12 ילדים וילדות, והחשש מהסלמה בגזרה הצפונית. אך הירידות בשער המטבע לא מפתיעות, כבר אתמול (א') נצפו ירידות חדות בשוק המניות.

אחרי האירוע הקשה בצפון, בשווקים לוטשים עיניים לרומא
מדד הבנייה חטף בעקבות ההסלמה הביטחונית. אלו הסיבות

שבוע המסחר נפתח אתמול (א') בירידות שערים חדות במדדי הבורסה בתל אביב, מדד ת"א 35 איבד 2.3% ות"א 90 שיל מערכו כ-3%. מדד ת"א בנייה בלט לשלילה עם ירידה של 5%. בנוסף, בשוק החוב המקומי, תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים קפצה ב-15 נקודות בסיס ונסחרה סביב 4.89%. התשואה לשנתיים עלתה ב-6 נקודות בסיס ועמדה סביב 4.17%. מדד הפחד בבורסה, ה- VTA 35 זינק בכ-27% ביום ראשון וביטא את שנאת הסיכון בשוק המניות.

עוד קודם לנפילות במדדי ת"א, ביום שישי נסגר המסחר בוול סטריט בירידות שערים זה השבוע השני ברציפות, דבר שאף הוא צפוי להשפיע על המסחר בשוק המט"ח.

"הרעה בסנטמינט המקומי"

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי, אמר בשיחה עם גלובס כי במהלך השבוע החולף "חלה הרעה בסנטמינט המקומי, ביחס לאופטימיות שהייתה בשוק בשבועיים שקדמו לכך. זאת, בעקבות המתקפה החמורה על מג'דל שמס והתגברות החשש מתגובת נגד, התארכות המשא־ומתן לעסקת חטופים וביטולה של עסקת וויז". לוי מעריך שההשפעות יכולות להביא להמשך פיחות השקל, כאשר הוא מציין שבמסחר על האופציות ביום ראשון, שער החליפין עלה עד לשער של כמעט 3.70 שקלים לדולר.

לוי מסביר שהאירוע בצפון "מגביר את החששות, חוסר הוודאות והתנודתיות של השווקים. התנודתיות בתרחיש המרכזי, תוביל להמשך תנודות שער הדולר שקל בין 3.6 עד 3.8, כפי שראינו בשמונת החודשים האחרונים.

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות, סבור גם כי לאור האירוע בצפון השקל יפתח בפיחות של מעל לאחוז, והדולר יגיע לאיזור ה- 3.7 שקלים. "לאחר הטלטלה הראשונית, פוטנציאל הפיחות תלוי באופי התגובה הישראלית ולהשלכותיה, כאשר השוק ינצל את פיחות להמרות מט"ח".

השפעת הריבית והירידות בוול סטריט

לוי מציין כי הוא עדיין מאמין בחוזקת השקל. "נתוני הסחר ויצוא השירותים מצביעים על המשך עודף בחשבון השוטף, ונתוני הפעילות הפיננסית מצביעים על כך שלעת עתה, יציאת ההשקעות הזרות נובעת בעיקר מגורמים זמניים, ולא מצביע על שינוי בסיסי בשוק. כך, בראייה לעתיד, בטווח הארוך, ולאחר שהסנטימנט השלילי יחלוף, ניתן לצפות לייסוף של המטבע.

גם בנוגע להשפעת הירידות בארה"ב על שוק המט"ח, לוי משוכנע כי בניגוד לעבר, לא צפויה תגובה חריגה. "הגופים המוסדיים הגדילו את יתרות הנזילות ואת שיעור החשיפה שלהם למט"ח בשנה וחצי האחרונות, ולכן הקשר ההופכי בין השווקים לשקל נחלש", אומר לוי, וקובע כי כדי לראות שינוי בהיבט זה, צריך שיעור משמעותי יותר של ירידות בוול סטריט.

כמו כן, חשוב לציין שהבנקים המרכזיים יכולים להשפיע על השקל. לוי אומר כי בקרוב, הבנקים המרכזיים בארה"ב ובבריטניה יורידו את הריבית במשק, כאשר לעומתם, "הריבית בישראל צפויה לרדת בשלב מאוחר יותר ובקצב איטי יותר". לפי לוי, תהליך זה צפוי לאזן את הלחצים לפיחות השקל בטווח הקצר.

פריימן מוסיף על כך, כי בתחילת החודש הבא, נוכל לראות פעילות של היצואנים בשוק: "היצואנים יתרמו להיצע המטבע בשוק ויפחיתו את לחצי הפיחות של המטבע".