האם נוצרה הזדמנות השקעה במניות הטכנולוגיה הגדולות? השוק ספקן

"שבע המופלאות" של וול סטריט איבדו בשבוע 540 מיליארד דולר "על הנייר" במצטבר, לנוכח המשך מגמת התחלופה בין מניות גדולות לקטנות • לפי אנליסטים בחו"ל וגם כאן, לא בטוח שהמגמה תשתנה בקרוב: "נראה אם התוצאות והתחזיות להמשך השנה יהיו חזקות מספיק"

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שבע המופלאות / צילומים: shutterstock; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

התחלופה בין מניות גדולות לקטנות בשבועות האחרונים בוול סטריט, הובילה לירידות במניות הטכנולוגיה הגדולות, בעוד שהמניות הקטנות חוו מומנטום חיובי. באתר ההשקעות MarketWatch בדקו לאן השוק הולך מכאן והאם כדאי לחזור ולהמר על מניות הביג טק.

תשכחו מ-7 המופלאות: UBS מציג את 8 המופלאות החדשות של השוק
המחקר שטוען: אלה המניות שעשויות להתרסק ב-40% בשנתיים הקרובות

ביום שישי, המגמה בוול סטריט הייתה חיובית על רקע פרסום מדד ההוצאה הפרטית (PCE), שהוא מדד האינפלציה המועדף על הבנק המרכזי, הפד. השוק הגיב בחיוב למדד, והכלכלן ג'פרי רואץ' מ-LPL Financial אמר למרקטווץ' שהמשקיעים מעוניינים לקחת יותר סיכון משום שהסבירות ל'נחיתה רכה' עולה". עם זאת הוא הוסיף שאי-ודאות פוליטית וסיכונים גיאופוליטיים עלולים לקלקל את החגיגה, וממליץ למשקיעים להבדיל בין האפשרויות בשוק.

למרות התאוששות מסוימת בסוף שבוע המסחר, מניות "שבע המופלאות" - אפל, אלפבית (גוגל), מיקרוסופט, אמזון, מטא, אנבידיה וטסלה - איבדו במצטבר 540 מיליארד דולר בשבוע שעבר, ו-1.5 מיליארד דולר בשלושה שבועות. במקביל מדד ראסל 2000 של המניות הקטנות עלה ב-11.5% בשלושת השבועות האחרונים, וסגר את שלושת השבועות הטובים ביותר שלו זה שנתיים.

בכתבה שפורסמה בוול סטריט ג'ורנל בשבוע שעבר, נכתב שמעט מאוד משקיעים צפו מראש את התחלופה הזו בין מניות גדולות לקטנות, ורבים תוהים מה עומד מאחוריה - האם שינוי תחזיות בנוגע להורדת ריבית הפד, ציפייה לזכייתו של טראמפ בבחירות לנשיאות או גורם אחר, ומנסים להבין האם היא תימשך.

אז האם יש הזדמנות קנייה במניות הטכנולוגיה אחרי הירידות בשבועות האחרונים? אנליסטים שהתראיינו לאתר מרקטווץ' לא פסלו זאת אך הביעו ספקנות. הדוחות שפורסמו בשבוע שעבר, של יצרנית הרכב החשמלי טסלה ושל ענקית האינטרנט אלפבית - הצביעו על כך שייתכן שבשוק היו אופטימיים מדי בנוגע ליכולות הצמיחה הקשורות לבינה מלאכותית (AI).

ענקיות אחרות יפרסמו דוחות השבוע (מיקרוסופט, מטא, אפל, אמזון) והמשקיעים ימתינו לראות מה ייחשף וייאמר שם, ואם יהיו אכזבות נוספות. ויקטוריה פרננדז, אסטרטגית ראשית ב-Crossmark Global Investment, העריכה שיש הזדמנויות קנייה במניות טכנולוגיה, אך ציינה שהנסיגה בהן לא בהכרח הסתיימה והמליצה להמתין לעוד דוחות בסקטור כדי לראות את המגמה. אנליסט אחר, ג'יימס רגן מ-D.A Davidson, אמר כי הוא צופה דוחות טובים לענקיות הטק, אך ממתין לראות אם התוצאות והתחזיות להמשך השנה יהיו חזקות מספיק כדי להחזיר משקיעים אליהן.

בוול סטריט ג'ורנל מציינים נתונים שהצביעו על התקררות האינפלציה, והגבירו את הסבירות להפחתת ריבית בארה"ב בספטמבר. כתוצאה מכך, משקיעים מיהרו לפנות לחלקים בשוק שהם סבורים שייהנו מעליות כשהריבית תרד. "מי נהנה כשהריבית יורדת? התשובה היא אלו שסבלו הכי הרבה כשהריבית עלתה, וזה למעשה השחקנים החלשים ביותר", אומר האסטרטג הבכיר ראהיל סידיקווי מנויברגר ברמן.

ב-marketwatch מציינים גורם נוסף בשווקים, והוא השפעת הבחירות לנשיאות בארה"ב, כשלדבריהם נתונים היסטוריים מלמדים שבשנת בחירות השוק חלש ביולי, כך שאם המגמה תהיה דומה גם השנה, צפויות עליות במדדים המובילים בוול סטריט בחודש אוגוסט.

שתי גישות השקעה

ןבאותו עניין: בלידר שוקי הון בחנו האם הירידה שרשמו מניות ה-AI המובילות יצרה הזדמנות השקעה בהן. לדברי סבינה לוי, מנהלת מחלקת המחקר בבית ההשקעות, "העליות החדות במניות הבינה המלאכותית ובמניות הטכנולוגיה הגבירו את ה'ריכוזיות' של הענף לגבוהה ביותר זה מספר עשורים. אנבידיה לבדה הייתה אחראית על 25% מהעליות במדד S&P 500 שהניב תשואה של 16% מתחילת השנה, כאשר התשואה המצרפית של מיקרוסופט, אפל, גוגל, אמזון ומטא נאמדת ב-55%". המשמעות לדבריה היא ש-6 המניות האלה מהוות 30% משווי השוק של המדד, וכ-21% מסך הרווחים.

אולם, "לאחרונה התחלנו לראות סדקים בסנטימנט כלפי סקטור הטכנולוגיה, ובפרט 'שבע המופלאות' ומניות AI, מה שבא לידי ביטוי ברוטציה ממניות הטכנולוגיה למניות המסורתיות וחברות קטנות-בינוניות", מציינת לוי. להערכתה הגורמים לירידות בסקטור כללו בראש ובראשונה את הספקות בנוגע לפוטנציאל החזר ההשקעות ב-AI, כשנתוני מאקרו התומכים בהורדת הריבית, ולצידם חששות מפני השלכות המתיחות מול סין, דוחות מעורבים של חברות השבבים, אכזבה מדוחות גוגל ועוד.

לדבריה, אחת השאלות המרכזיות בשיח היא האם קיימת הצדקה כלכלית אמיתית להשקעות העתק שבוצעו וצפויות להתבצע בשנים הקרובות ב-AI, וכן כמה זמן יידרש עד שנתחיל לראות החזר על ההשקעות, ומה תהיה התשואה. "תזת ההשקעה ב-AI מניחה כי אחרי שלב ההשקעות המסיביות בבניית התשתיות והפלטפורמה (השלב הנוכחי), יגיע שלב המסחור של הטכנולוגיה באמצעות אימוץ נרחב שלה בקרב ארגונים, חברות ומשתמשי קצה", לוי מציינת.

"עם זאת, הנרטיב שמתחיל לתפוס תאוצה בתקופה האחרונה הוא שהשלב השני עלול לקחת פרק זמן ממושך יותר ביחס להערכות הקודמות, כאשר עדיין קיימים חסמים ומכשולים לא מבוטלים בדרך, החל ממגבלות בצד היצע השבבים ועד לצורך בהתאמות ושכלול יכולות המערכות/ המודלים, ושיקולי עלות-תועלת בקשר לאימוץ הנרחב של הטכנולוגיה".

האם לקנות או למכור?

בשורה התחתונה - האם לקנות או למכור? לוי מציגה שתי גישות. "גישה אחת מדברת על כך שהירידות האחרונות שראינו במניות הסקטור הינן בגדר תיקון 'בריא' שמנקה את השומנים העודפים, ומייצר נקודת כניסה נוחה יותר לסקטור". לוי מוסיפה כי עד לאחרונה חברות השבבים נסחרו במכפיל שהיווה כ-95% ביחס למכפיל שיא של השנה האחרונה, בעוד שחברות התוכנה נסחרו ב-75%, אך בשבועיים האחרונים המכפיל של חברות השבבים ירד ל-80%.

הגישה השנייה מניחה לדבריה כי הרוטציה תימשך כל עוד לא נראה העלאת תחזיות מצד חברות הטכנולוגיה הגדולות. "גישה זו שמה במוקד את השקעות העתק שבוצעו על ידי חברות הטכנולוגיה הגדולות, ואת הספקות בנוגע להחזר ההשקעה העתידי. זאת לצד ההערכות בשוק שמניחות התמתנות בצמיחת הרווחים של שש חברות הטכנולוגיה הגדולות (להוציא טסלה) בשנים הקרובות", אומרת לוי. "כך תנופת ההשקעות בקרב חברות הביג טק כאמור עדיין לא באה לידי ביטוי בהאצת הצמיחה בסגמנט".