הממונה על התקציבים במשרד האוצר, יוגב גרדוס, שלח היום (ב') מכתב לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' בו הוא מתריע מהדחיות החוזרות ונשנות בדיוני התקציב. לדבריו, יש צורך כבר כעת בצעדי התכנסות (קיצוצים בהוצאות או העלאות מסים) בשווי 30 מיליארד שקל באופן קבוע, עוד מעבר להגדלות תקציב שהממשלה תידרש להן, כמו תוספת לתקציב הבטחון.
● ועדת הכספים אישרה: הפחתת מס רכישה דרמטית לעולים שרוכשים דירה
● האם ההחלטה על שחרור האסירים ממתקן שדה תימן באה בעקבות דיונים בבג"ץ?
"דחיית תהליך אישור התקציב בעת הנוכחית עלול להתפרש כאיתות שלילי משק ולשווקים הפיננסיים לגבי כוונותיה או יכולותיה של הממשלה להתמודד עם האתגרים הכלכליים והפיסקליים נוכח המלחמה" כותב גרדוס, ורומז בכך על הורדות נוספות בדירוג האשראי שעלולות להתרחש, וייקרו את עלות גיוס החוב של ישראל ויכבידו עוד יותר על התקציב בשנים הבאות. בשל קשיים קואליציוניים, הממשלה מתקשה לאשר תקציב מדינה מסודר ולהעבירו בכנסת.
על פי התוכנית המקורית לאישור התקציב, מסביר גרדוס, "ליל הממשלה", כלומר הלילה בו מאושר תקציב המדינה בממשלה ומועבר לאישור הכנסת, היה אמור להתרחש ב-15 באוגוסט. אך זה, כמובן, לא צפוי לקרות, היות ותהליכי אישור התקציב כמעט ולא החלו. זה עלול ליצור מצב בו אנחנו מגיעים לשנת 2025 ללא תקציב כלל, מה שיעביר את ישראל למתכונת "תקציב המשכי" שלדברי גרדוס "קובע מסגרת קשיחה, ללא שיקול דעת של הממשלה, ומדרג הוצאות קשיח שלא מאפשר לממשלה להוציא כספים על פעולות רבות, אף שפעולות אלו עשויות להיות אלמנטריות ושגרתיות לכאורה בשנים כתיקונן". כלומר, לממשלה לא יהיה שום שיקול דעת תקציבי, דבר שגם בעייתי ברמה הפוליטית והכלכלית, וגם יקשה על ישראל להתנהל תקציבית בזמן המלחמה.
לקראת הורדת דירוג נוספת?
להערכת אגף התקציבים, אפילו אם יתחילו עכשיו להיערך להעברת התקציב בכל המהירות, יהיה ניתן לאשר את התציב בממשלה "לפני אמצע ספטמבר" ולהניחו על שולחן הכנסת ב-1 בנובמבר, כך שישראל תוכל להיכנס לשנת 2025 עם תקציב מסודר. אך לדברי גרדוס, "לוח זמנים זה אינו אופטימלי ויגביל את יכולת טיוב עבודת התקציב ואת הגמישות לקבלת החלטות מורכבות".
כלומר, אם ירצו נבחרי הציבור להתאים את התקציב או חוק ההסדרים לאחר הצגתו, הם יתקשו מאוד לעשות זאת בזמן. גם כדי לעמוד בלוח זמנים צפוף זה, יצטרכו לקבל את ההכרעות החשובות לא יאוחר מתחילת חודש אוגוסט. כלומר - בימים הקרובים.
אחרת, לא רק שהממשלה תיקלע לתקציב המשכי בו אין לה גמישות להתנהל בזמן המלחמה, זה גם יהפוך לאיתות שלילי כלפי השווקים הפיננסיים ה"מצפים לראות התנהלות אחראית המבוססת בראש ובראשונה על תכנון מקדים ועיגונו בחוק". כלומר, ישראל תהיה חשופה להורדות דירוג נוספות, מעבר לאלו של מודי'ס ו- S&P בפברואר ובאפריל 2024 בהתאמה. הורדות אלו מייקרות את עלויות גיוס החוב של ישראל, מכיוון שהן משקפות סיכון גבוה יותר לחוסר יציבות כלכלית ופגיעה ביכולת להחזיר חובות בזמן.
גרדוס מסכם: "ככל שיוחלט על דחיה בלוחות הזמנים של תהליך התקציב, אנו סבורים כי קיים צורך מהותי בביצוע צעדי התכנסות כבר בעת הזאת". ולכן, הוא קורא לשר האוצר: "אנו ממליצים לקדם בשבועות הקרובים את הצעדים להקפאת גידולים אוטומטיים בתקציב".
כעת הכדור נמצא במגרש של שר האוצר סמוטריץ' - עד כמה הוא יוכל להיענות לבקשת אגף התקציבים ולדחוף את חבריו לממשלה לצעדי איזון תקציביים נדרשים גם כשזה בעייתי ברמה הפוליטית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.