האם אף שר לא ביקר בעוטף עזה לפני פרוץ המלחמה?

האם שרי הממשלה גילו עניין בעוטף עזה רק במלחמה? הרשומות מראות אחרת • המשרוקית של גלובס

ח"כ עודד פורר, ישראל ביתנו. החדשות, ערוץ כנסת, 23.7.24 / צילום: יוסי כהן
ח"כ עודד פורר, ישראל ביתנו. החדשות, ערוץ כנסת, 23.7.24 / צילום: יוסי כהן

להגדרות הציונים לחצו כאן

נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד

ביקורת שמוטחת לא מעט בממשלה היא שלא אכפת לה מספיק מהאזורים המותקפים, הדרום והצפון. ביקורת שמוטחת אישית בראש הממשלה בנימין נתניהו זה שהוא ממעט להגיע לאזורים שנפגעו קשה במיוחד מהמלחמה. לפי ח"כ עודד פורר, חוסר העניין הזה לא התחיל במלחמה: "אביגדור ליברמן, שבוע לפני אירוע 7 באוקטובר מבקר ביישובי העוטף", הוא אמר בערוץ הכנסת, כשלעומת זאת "אף שר ממשלת ישראל במהלך הכהונה הזו עד 7 באוקטובר גם לא ביקר שם". האם אכן עוטף עזה זכתה לתשומת-לב מהממשלה רק לאחר הטבח? 

המשרוקית | האם החינוך החרדי מתוקצב רק מכספים קואליציוניים?
המשרוקית | האם ההחלטה על שחרור האסירים משדה תימן באה בעקבות דיונים בבג"ץ?

צריך לציין כי פורר לא אומר כאן שום דבר חדש. בסוף ספטמבר ליברמן אכן היה בביקור באזור לאור המהומות על גדר הגבול של הרצועה, וטען כי "אף שר לא הגיע ולא ביקר בגזרה" למרות המצב.

לא צריך לחפור הרבה כדי לגלות ששרי הממשלה הגיעו לעוטף גם לפני האסון, אבל הנה כמה דוגמאות. נתחיל בשר הביטחון יואב גלנט, שלפי דיווחים בתקשורת וחשיפה חלקית של יומן הפגישות שלו לפי חוק חופש המידע הגיע לנתיבות פעמיים בחודש הראשון שלו בתפקיד, במרץ הגיע ל"ביקור בדרום" ובמאי לביקור בעוטף. הפעם האחרונה בה הגיע לאזור הייתה זמן קצר מאוד לפני הטבח, ב-24 בספטמבר. ביקור זה נעשה בשל המתיחות הביטחונית באזור באותו זמן.

שני שרים נוספים שביקרו לא פעם בעוטף הם שר החקלאות אבי דיכטר ושר התקשורת שלמה קרעי. הביקור האחרון של דיכטר באזור היה ימים ספורים לפני תחילת המלחמה, ב-3 באוקטובר. המשותף לשניהם הוא שהם תושבי האזור - דיכטר מתגורר באשקלון וקרעי במושב זמרת שבעוטף עזה - מה שמקל עליהם את ההגעה לאזור. את הביקורים מצאנו באמצעי התקשורת, ואישרנו את קיומם גם מול לשכותיהם של השרים.

עוד מהליכוד הגיעו למספר ביקורים השרים יואב קיש, אלי כהן וישראל כ"ץ. שרים ממפלגות אחרות שהגיעו לאזור היו שר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי יצחק וסרלאוף, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשרה למשימות לאומיות אורית סטרוק. פנינו גם לרשויות בעוטף כדי להשלים את התמונה, ושם מסרו לנו שטרם פרוץ המלחמה הגיעו לאזור גם שר הכלכלה ניר ברקת ושר התפוצות עמיחי שיקלי.

בנוסף לשרים, היו גם חברי כנסת מהקואליציה ששהו במקום. המקרה הבולט ביותר הוא של תושב אופקים אלמוג כהן, שכזכור גם פתח לשכה ארעית בשדרות. מצאנו לנכון גם לציין חברי כנסת מהמחנה הממלכתי, שלמרות שאיננה עוד בקואליציה וגם לא הייתה בתקופה שקדמה למלחמה, כן הייתה שותפה חשובה ברוב המלחמה. מטעמה הגיעו יו"ר המפלגה בני גנץ וח"כ אלון שוסטר.

בשורה התחתונה: דברי פורר לא נכונים. ישנן דוגמאות רבות של שרים וחברי קואליציה שביקרו ביישובי העוטף עוד לפני 7 באוקטובר. הדברים תועדו באמצעי התקשורת, יומני פגישות ואושרו מול השרים עצמם והרשויות המקומיות.

תחקיר: טל סבג

לבדיקה המלאה לחצו כאן

שם: עודד פורר
מפלגה: ישראל ביתנו
תכנית: החדשות (ערוץ הכנסת)
ציטוט: ״אף שר ממשלת ישראל במהלך הכהונה הזו עד ה-7/10 גם לא ביקר שם (ביישובי עוטף עזה)״
תאריך: 23.07.2024
ציון: לא נכון

לקראת יציאתו של ראש הממשלה לוושינגטון התראיין חבר הכנסת עודד פורר (״ישראל ביתנו״) לחדשות ערוץ הכנסת שם עלה נושא אי-ביקורו של ראש הממשלה באזורים קריטיים בארץ, ביניהם; נמל אילת הסגור, הגליל הבוער ועוטף עזה. פורר טען, בין היתר, כי התנהלות זו מצביעה על סדר עדיפויות קלוקל של הממשלה וניתוק מהעם שהיה קיים עוד לפני 7 באוקטובר וממשיך באותו אופן גם היום: ״אביגדור ליברמן, שבוע לפני אירוע ה-7 באוקטובר מבקר ביישובי העוטף, אף שר ממשלת ישראל במהלך הכהונה הזו עד ה7/10 גם לא ביקר שם״. נזכיר כי כהונת הממשלה הנוכחית מיוחסת לתאריך 29.12.2022, כלומר, כעשרה חודשים בהם, לטענתו, לא ביקר אף שר ממשלה ביישובי העוטף. מכך משתמע כי אילו היו מבוצעים ביקורים כאלו, יתכן והיו מאירים את עיניי השרים לפעול כנגד ליקויים קיימים ולהביא לשינויים שלכל הפחות יכלו לצמצם את גודל אסון אוקטובר. לאור כך בדקנו האם אכן אף שר בממשלה לא ביקר ביישובי עוטף עזה בתקופת הממשלה הנוכחית טרם 7 באוקטובר.

קודם לכן, נזכיר כי זו לא הפעם הראשונה בה מצוטט השר ליברמן באמירה דומה, בתאריך 29 בספטמבר 2023, ביום הביקור במועצה אזורית אשכול, אליו התייחס ח״כ פורר, הוא תקף את התנהלות הממשלה על אי-הגעת שרים לגזרה בזמן נתון: ״12 יום היו השתוללויות על הגדר בעזה, המחבלים ביצעו ירי, השלכת בלוני תבערה וניסיונות רבים לפרוץ את הגדר לעבר ישראל, ואף שר לא הגיע ולא ביקר בגזרה. אף שר גם לא התקשר לתושבים להבין מה מצבם״.

ולעניין הטענה המרכזית- האם היו שרים מהממשלה הנוכחית שביקרו ביישובי העוטף טרם 7 באוקטובר? ובכן, ניתן לראות בכך מובן מאליו (או שלא), אך שר הביטחון יואב גלנט (״הליכוד״) ביקר לפחות בשלוש הזדמנויות: בתאריך 17 בינואר 2023, ביצע סיור בנתיבות ונפגש עם ראשי הרשויות מעוטף עזה וראשי הערים בדרום בפגישה שהעלתה סוגיות של הפקת לקחים ממבצע ״עלות שחר״, ביניהן, סוגיית המחסור במיגון וחיזוק ההתיישבות בדרום. לפי יומן הפגישות שלו לחודשים ינואר-אפריל 2023 אשר פורסם על-ידי התנועה לחופש המידע, שר הביטחון סייר שוב באותו חודש, (25 בינואר), בנתיבות וב-21 במרץ קיים ״ביקור בדרום״. בנוסף, בתאריך 23 במאי ביקר השר יואב גלנט בעוטף עזה, אך התאריך הקרוב ביותר לביקורו המדובר של ח״כ אביגדור ליברמן, על-פי דיווחו של כתב Ynet יואב זיתון, אירע 5 ימים בלבד לפני-כן, בתאריך 24 בספטמבר. הביקור דווח ככזה שהתקיים על רקע המתיחות הביטחונית וההתפרעויות בגבול הרצועה וכלל הערכת מצב של השר מול הרמטכ״ל, ראש אמ״ן וראש אגף מבצעים בנידון. דיווח זה סותר גם את טענתו של ח״כ אביגדור ליברמן (שהוזכר קודם לכן) מאותה עת.

שר נוסף מטעם מפלגת ״הליכוד״ שביקר ביישובי העוטף בסמוך לאירוע 7 באוקטובר הוא השר אבי דיכטר (שר החקלאות וביטחון המזון) ב-3 באוקטובר, נוסף על-כך ביקר ביישובי העוטף בעוד כ-9 הזדמנויות לפחות (בהתבסס בין היתר על מידע שאומת מול לשכתו), בין הביקורים היו גם פגישות עם ראשי רשויות של יישובי העוטף. נזכיר שהשר גר לא הרחק מהאזור, בעיר אשקלון. גם שר התקשורת, שלמה קרעי (״הליכוד״), חבר מושב בית הגדי, השוכן מזרחית לנתיבות, ביקר במספר הזדמנויות ביישובי העוטף בחודשים מאי ויוני של 2023 (אומת בין היתר מול לשכתו).

שר החינוך, יואב קיש (״הליכוד״), ביקר גם-כן בחודשים פברואר, אפריל, מאי וספטמבר ביישובי העוטף. מטעם המפלגה הגדולה בקואליציה ביקר ביישובי העוטף גם השר אלי כהן (בזמנו שר החוץ) בחודשים מרץ, מאי, יולי וספטמבר, השר ביצע רוטציה בתפקידו בדצמבר 2023 עם השר ישראל כ״ץ (בזמנו שר האנרגיה), חבר מפלגתו, אשר ביקר בעוטף בתקופה המדוברת לצורך חנוכת מקווה ב-7 במאי 2023 ביישוב שיבולים. באותו חודש (11 במאי) נפגש שר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, יצחק וסרלאוף (״עוצמה יהודית״) עם תושבי כרם שלום, חולית ויישובי עוטף עזה נוספים אשר שהו במלון באזור ירושלים בשל המצב הביטחוני שהיה בדרום באותו זמן. באותו זמן השר בצלאל סמוטריץ' (״הציונות הדתית״) התעורר במושב שוקדה שבעוטף, בו הוא וצוותו לנו יחד עם תושבי המושב במרחב המוגן, לאות סולידריות עם תושבי העוטף. השר נחשף במהלך ביקורו לפרויקט ציור מיגוניות של האומן אליסף מיארה והשאיר מכתב למארחיו (מצ״ב מטה). יום קודם לכן גם הספיק לבקר בחמ״ל העירוני בשדרות, סייר בשדות נגב ונפגש עם ראשי רשויות ואנשי מקצוע בדרום. בהמשך החודש הוא ביקר גם בנתיב העשרה וחוף זיקים.

כחודש קודם לכן, בתאריך 16 באפריל 2023 נפגש השר סמוטריץ', יחד עם חברתו למפלגה, השרה למשימות לאומיות, אורית סטרוק, עם ראשי הרשויות בעוטף. נוסף על הסיור האיזורי, השרים קיימו פגישת הכנה עם ראשי היישובים והמועצות לקראת החלטת ממשלה לחיזוק החוסן האזרחי בשדרות ויישוב עוטף עזה לשנים 2023-2024 באמצעות שיח פתוח על המצב הביטחוני וצורכיהם הייחודיים של אוכלוסיית עוטף עזה.

פנינו לרשויות המקומיות של יישובי העוטף ואלו עדכנו אותנו שהיו שרים נוספים שביקרו במהלך תקופה זו, בניהם: שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת (״הליכוד״) ושר התפוצות והמאבק באנטישמיות, עמיחי שיקלי (״הליכוד״), שביקר מספר פעמים ביישובים שונים בעוטף.

על-אף שאמירתו של ח״כ עודד פורר מתייחסת לשרי הממשלה הנוכחית בלבד, בשל החשיבות שבביקור נציגי הכנסת ככלל את יישוב עוטף עזה, חשוב לציין כי היו גם חברי כנסת שביקרו במהלך תקופה זו ביישובים ואף קיימו פגישות עם ראשי רשויות. אחד המקרים אולי זכור בגלל העימות הפוליטי של ח״כ אלמוג כהן (״עוצמה יהודית״) ותושב העיר שדרות לעיניי מצלמות ערוץ 12 (3 במאי 2023). מפלגת ״עוצמה יהודית״ קיימה בעיר שדרות ישיבת סיעה כביקורת על מדיניות רפה של הממשלה כנגד יירוטים מעבר עזה ליישובי הדרום. יתרה מכך, חבר הכנסת כהן שהה מספר בשבועות בשדרות ופתח לשכה בעיר כאות מחאה, אחד הציטוטים הזכורים לו מאותה תקופה קשורים באי-שיגורי רקטות לעיר בעוד ולערים אחרות בעוטף עזה אכן נורו: "אני הייתי שם בעוטף, בשדרות, ולא נורו רקטות. מעצם היותי שם, אני חושב שהם הבינו שאם הם יורים לעבר שדרות- הם יורים לעבר חבר כנסת״.

גם חברי כנסת מ״המחנה הממלכתי״ פקדו את יישובי עוטף עזה באותו החודש (3 במאי 2023), מהם: יו"ר המחנה הממלכתי ושר הביטחון לשעבר בני גנץ וח"כ אלון שוסטר. השניים לוו על-ידי אופיר ליבשטיין ז״ל, שהיה ראש המועצה האזורית שער הנגב ונרצח בטבח 7 באוקטובר. סיורם כלל את המועצה האזורית שער הנגב ובאזור התעשייה המשותף עם שדרות.

במהלך התחקיר הזכרנו רק מספר דוגמאות לביקורי שרים מהקדנציה הנוכחית, שהתקיימו טרם 7 באוקטובר 2023, סביר להניח שהיו ביקורי שרים (וגם חברי כנסת) נוספים, אלו נוסף על פגישות עם ראשי רשויות מקומיות שהתקיימו באיזורים אחרים.

ביקשנו תגובה מטעם חבר הכנסת עודד פורר אך זו לא נמסרה.

לסיכום, מצאנו כי, בניגוד לטענתו של ח״ר עודד פורר, התקיימו ביקורי שרים במהלך תקופת כהונתה של הממשלה הנוכחית ביישובי עוטף עזה טרם 7 באוקטובר. יתרה מכך, שר הביטחון יואב גלנט ביקר כשבועיים וחצי קודם לכן בעוטף עזה, והשתתף בהערכת מצב עם גורמי הביטחון. לכן נקבע כי אמירה זו של ח״כ עודד פורר אינה נכונה.