מיקרוסופט | ניתוח

בשוק הופתעו: בדוחות מיקרוסופט מסתתר המסר שתעשיית ה־AI חיכתה לו

הדוחות של ענקית התוכנה התקבלו בשוק ברגשות מעורבים: מצד אחד מיקרוסופט פספסה את התחזיות לצמיחה בעסקי הענן, אבל מצד שני הראתה סימנים ראשונים לכך שניתן להרוויח מעסקי הבינה המלאכותית • המומחים מעריכים: היא תהיה הראשונה להרוויח מהתחום

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: Associated Press, Ted S. Warren
מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: Associated Press, Ted S. Warren

ענקית התוכנה מיקרוסופט  פרסמה אתמול (ג') את הדוחות הכספיים הרבעוניים שלה והתגובות בשוק היו מעורבות. מיד עם פרסום הדוחות מניית החברה צללה ב־7% במסחר המאוחר, אך לאחר מכן הירידות התמתנו ועם פתיחת המסחר המניה יורדת בכ־1% - עדיין שיעור ירידה לא מבוטל לחברה עם שווי שוק של יותר מ־3 טריליון דולר.

דיווח: אינטל מתכננת לפטר אלפי עובדים  
טבע מציגה דוחות טובים ומשפרת את התחזית השנתית; המניה עולה במסחר 

אבל ייתכן שלמרות הירידות הללו, בדוחות מיקרוסופט מסתתר המסר האופטימי שכל תעשיית הבינה המלאכותית חיכתה לו? ואיך היא עשויה להשפיע על השוק כולו?

האכזבה: פספוס בצמיחת הענן

הנתון ה"מאכזב" בדוחות היה הצמיחה בעסקי הענן. מדובר באחת החטיבות המשמעותיות לענקית התוכנה שמהווה גם את הליבה של אסטרטגיית הבינה המלאכותית שלה. ההכנסות מחטיבת הענן (Azure) עלו ב־29% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, נמוך מהתחזיות שעמדו על 31%.

אבל המומחים עמם שוחחנו לא מוטרדים מהפספוס הזה. סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר מסביר לגלובס כי "מיקרוסופט ממשיכה להשקיע הון עתק בבניית תשתית הענן, עם הוצאות הון גבוהות ובכך ממשיכה לשמר את מעמדה המוביל בשוק הענן והבינה המלאכותית. לדוגמה, חברת AMD, המתחרה של אנבידיה, פרסמה את הדוחות שלה אמש עם מיקרוסופט וציינה הזמנות גדולות למוצרי בינה מלאכותית מתקדמים מצידה של מיקרוסופט. בכך, מיקרוסופט משמשת כקטר מרכזי שמוביל את כלל ההשקעות בענן ובבינה המלאכותית".

על הירידה במניה הוא טוען כי מדובר ב"מימוש רגיל" וכי אחרי כל דוח של מיקרוסופט הם זיהו מימוש של 3%־5%, גם כשכל הנתונים היו מעל לצפי.

ונראה שגם במיקרוסופט לא מתרגשים. סמנכ"לית הכספים בחברה, איימי הוד, אמרה שההאטה בצמיחה בעסקי הענן נבעה מביקוש חלש יותר באירופה לשירותים שאינם AI. החברה גם חשפה כי היא מתמודדת עם חוסרים בחומרה הקשורה לבינה המלאכותית כמו שבבים ותשתיות (מחשמל ועד דאטה סנטרים) וכדי להתמודד עם האתגר החברה יצרה "שיתופי־פעולה עם חברות נוספות", אבל לא פירטה באיזה חברות מדובר ובאילו שיתופי־פעולה.

מבחינת מיקרוסופט, הרבעון הנוכחי חותם שנה פיסקאלית מעולה לחברה, עם עלייה של 15% בהכנסות (לעומת אשתקד) לסכום של 64.7 מיליארד דולר. כדי להוכיח עד כמה היא מרוצה מתוצאותיה, מיקרוסופט הודיעה על בונוס מזומן לעובדים של עד 25% מהשכר (מבוסס ביצועים) ועד 10% לדירקטורים בכירים.

ההפתעה: מכניסה מיליארדים מ־AI

אבל העיניים בתעשיית הטכנולוגיה נשואות כולן לסגמנט אחד: הבינה המלאכותית. מיקרוסופט היא אחת החברות המרכזיות בתחום והמנכ"ל, סאטיה נאדלה, מהמר בגדול על הטכנולוגיה שמסעירה את השוק. בחודשים האחרונים דווח כי החברה קיצצה באגרסיביות עלויות ואף עובדים בתחומים אחרים.

מעבר להשקעה שלה ב־Open Ai, שאחראית לכמה ממוצרי הבינה המלאכותית הפופולריים בעולם, כולל Chat GPT, מיקרוסופט היא אחת הצרכניות המשמעותיות בשוק הבינה המלאכותית. בחברה השקיעו ברבעון האחרון כמעט 19 מיליארד דולר על הוצאות ההון - גידול של 78% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. מדובר בהוצאות בעיקר של עסקי AI.

אוראל לוי, מנהל השקעות בקרן טכנולוגיה במור קרנות נאמנות מסביר כי "המשמעות היא שהם יכולים להגיע לקצב שנתי של 80 מיליארד דולר בהוצאות הון, מעל ציפיית השוק לטווח של 70־75 מיליארד דולר. זה יכול להראות כמה הביקושים חזקים בהקשר של הבינה המלאכותית, וזה איתות לשוק כולו".

בנוסף, לדבריו, גם עסקי הענן הלכאורה "מאכזבים" משדרים מסר חיובי לשוק. "אם השוק ציפה לרכש קבוע יותר זה יכול להעיד שביקושים למוצרי הבינה המלאכותית יותר נמוכים. עם זאת, מיקרוסופט אמרו בשיחת הוועידה שהביקושים מאוד חזקים, אבל אין להם מספיק קיבלת כדי לספק אותם. זה האיתות לשוק על האצה שכדי לעמוד בה הם צריכים להגדיל את הרכש שלהם, וזה כמובן משפיע על חברות השבבים שיאלצו לספק את הביקושים האלו".

בחודש האחרון, מניית מיקרוסופט יורדת בכ־11%, אחרי עלייה של 26% מתחילת השנה. והיא לא לבד, גם ענקיות טכנולוגיה אחרות, ובפרט אלו שהובילו את הראלי בוול סטריט השנה נצבעו אדום: אנבידיה צנחה בכ־20% מתחילת החודש, ואלפאבית (גוגל) ירדה בכ־10%. בין הסיבות המרכזיות שיוחסו למגמה הזו היו מעבר של המשקיעים ממניות ענק למניות קטנות בשל הצפי להורדות ריבית מתקרבות בארה"ב, והחשש של חלק מהמשקיעים שאולי ההייפ מהבינה המלאכותית הגיע מוקדם מידי והביא לתמחור יתר של השוק.

במובן הזה, נראה שמיקרוסופט שיגרה מסר חיובי לספקני ה־AI. בשיחת המשקיעים החברה אמרה כי 8% מתוך ה־29% בצמיחה בהכנסות מענן, מקורם מהבינה המלאכותית, מדובר לפי הערכות על 6־7 מיליארד דולר. "זה הרבה יותר מהמתחרים שלה", אומר וסצ'ונוק מאופנהיימר. "מיקרוסופט עדיין לא הצליחה לתרגם את הבינה המלאכותית לכסף כמו שהיא רוצה, אבל זה הכיוון הנכון".

לוי אומר כי הוא הופתע מהאופן שבו מיקרוסופט מייצרת הכנסות מה־AI. "המוניטיזציה (תרגום להכנסות) בענן במיקרוסופט, זה כבר לא חלום. אפשר כבר לראות איך מתחילים לעשות כסף מהבינה המלאכותית וזה יכול לתת בוסט לכל חברות השבבים".

ואכן, אחרי הדוחות של מיקרוסופט, ושל חברת השבבים AMD שגם הם העידו על ביקושים חזקים בתחום, מניית AMD זינקה בכ־7.6% בפתיחת המסחר, אנבידיה בכ־7.7% ומדד השבבים של פילידלפיה, שירד ב־17% מתחילת החודש, עלה במסחר המוקדם בכ־4.4%.

תמחור המניה: "הפרמיה עליה מוצדקת"

בכל זאת, מניית מיקרוסופט נסחרת במכפיל רווח גבוה במיוחד בהשוואה לשאר ענקיות הטכנולוגיה (פרט לטסלה), ויש מי שחוששים שמכפיל של 31 הופך אותה ליקרה מידי. אבל וסצ'ונוק ולוי מסכימים: התמחור היקר מוצדק. "המלצת הקנייה אצלנו עדיין עומדת, זו החברה הכי חשובה בשוק הטכנולוגיה לדעתנו, והיא לגמרי מניעה את השוק".

לוי אומר כי אולי היסטורית ניתן לומר שמיקרוסופט מתומחרת ביוקר, אבל "זה מטורף מה שקורה כרגע בחברה, גם בסייבר, גם בגיטהאב, בבינה המלאכותית ובאופיס. הפרמיה הזו בסוף מוצדקת".