תביא להוזלה? רפורמת היבוא אושרה במלואה במליאת הכנסת

מטרת הרפורמה היא להכיר רשמית בתקינה האירופית לגבי מגוון רחב של מוצרים • לדברי שר הכלכלה ניר ברקת, הרפורמה צפויה להוזיל בכ-6,000 שקל לשנה את ההוצאה המשפחתית בישראל

שר הכלכלה, ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
שר הכלכלה, ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

רפורמת התקנים, המכירה רשמית בתקינה האירופית לגבי מגוון רחב של מוצרים, אושרה היום (ב') בקריאה שנייה ושלישית במליאת כנסת, ללא מתנגדים. מדובר בחוק הרביעי, ואולי הגדול ביותר, שמאושר במסגרת סדרת הרפורמות "מה שטוב לאירופה טוב לישראל".

החלקים לגבי יעילות אנרגטית (באחריות משרד האנרגיה) ולגבי מזון ולגבי תמרוקים (באחריות משרד הבריאות) כבר אושרו, ועתה הכנסת מאשרת סופית גם את חלק התקנים, הנמצא באחריות משרד הכלכלה. מטרת חלק זה היא להכיר רשמית בתקינה האירופית לגבי מגוון רחב של מוצרים, כך שכל מוצר המשווק באירופה יוכל להיות מיובא לישראל בקלות וללא חסמים. 

ראיון | שר הכלכלה: "תעשייה שלמה דואגת לאינטרסים של המונופולים" 
מה שטוב לאירופה טוב לישראל? כך תשפיע הרפורמה החדשה
רפורמת יבוא המזון אושרה בוועדת הבריאות: "חיסכון של אלפי שקלים בשנה לכל משק בית"

ברקת: "מהפכה שתישאר לדורות" 

על-פי שר הכלכלה ניר ברקת, הרפורמה צפויה להוזיל בכ-6,000 שקל לשנה את ההוצאה המשפחתית בישראל ברכישת מגוון מוצרים, כמו טואלטיקה, משחקים ומוצרי חשמל. 

לדבריו, "עשינו היום היסטוריה עם מהפכה שתישאר כאן לדורות. אני מודה לחברי הכנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה שאישרו את המהפכה הכלכלית האדירה שהבאנו, שתפתח את השוק הישראלי לתחרות אמיתית, תבטל חסמים ובירוקרטיות ותוריד מחירים. זהו יום שמח מאוד לאזרחי ישראל, שבמשך שנים שילמו ביוקר בגלל כשלים וחסמים אדירים בשוק, ויום עצוב למונופולים ולקרטלים, שנהנו מחוסר התחרות והעלו מחירים בלי בקרה".

במשרד האוצר, לעומת זאת, לא מתחייבים על מספר ספציפי שייחסך, אך אומרים כי "במסגרת הרפורמה נקבע לראשונה כי ניתן יהיה לייבא לישראל מכל ספק, כל מוצר שמשווק באירופה ללא קשר עם היצרן, וזאת אפילו במוצרים שכיום אינם נמכרים בישראל. כתוצאה מכך צפוי לגדול משמעותית מגוון המוצרים בישראל, וצפויה להתגבר התחרות על המותגים הבינלאומיים המובילים שכיום מגיעים לישראל על-ידי יבואנים בלעדיים בלבד".

בנוסף, אומרים באוצר, "הרפורמה מהווה בשורה משמעותית לצרכנים בישראל, שיזכו לראות בסופר מגוון גדול יותר ומחירים נמוכים יותר". 

טלטלות רבות

רפורמת התקנים עברה טלטלות רבות בוועדת הכלכלה של הכנסת בדרך לאישור, כאשר משרדים רבים ביקשו חריגים לחוק. התגלה כי השינוי בחוק התקנים עצמו אינו מספיק, משום שישנן חקיקות, תקנות והוראות משרדים שמפנות לתקינה הישראלית. יש צורך לסקור את כולם ולשנות אותם אחד אחרי השני, כדי להביא להכרה מלאה בתקינה האירופית ולפתוח את ישראל ליבוא חופשי. 

הפתרון שהוסכם בסופו של דבר הוא שתינתן חצי שנה למשרד הכלכלה לייצר מיפוי מלא של כל ההוראות הללו, ולאחר מכן על המשרדים השונים יוטל לתקן תוך חצי שנה עד שלוש שנים את כלל ההוראות ברשותם. אם ישנה הוראה שהם מעוניינים להשאיר תחת תקינה ישראלית, הם יוכלו לפנות לוועדת חריגים עם נציגי משרד הכלכלה, האוצר וראש הממשלה, שיכריעו האם לקבל את ההחרגה או לדחות אותה. בסוף התקופה, כל מה שלא הוחרג במפורש - יוכר אוטומטית במעין "פסקת התגברות".

התנגדות הייעוץ המשפטי לכנסת לכך נפתרה בכך שההתגברות תיעשה רק על "חקיקת משנה", כמו הוראות של משרדים, ולא על חקיקה ראשית של הכנסת. זאת תצטרך לעבור שינוי מפורש על-ידי הכנסת בהמשך. 

מה יקרה בשטח?

עם זאת, זה לא הסוף. כעת נותר לראות כיצד יישמו את הרפורמה בפועל. עו"ד דרור שטרום, שעמד בראשות ועדת שטרום לתחרות בשווקים הפיננסיים, אמר לאחרונה לגלובס כי "צריך צוות בין-משדרי שיבחן מה קורה בשטח. למה? כי כשמסיימים לחוקק, עדיין נשארים בשטח היבואנים הקיימים ומכון התקנים.

"מכון התקנים נמצא בדילמה: האם לנהוג בפתיחות כלפי המסלול האירופי, או לקחת אותם לאיפה שטוב ונעים ומוכר לו? כשמגיע הקהל השלישי, של היבואנים החדשים, הוא עלול לגלות שהמוסדות הקיימים מנסים להקשות עליו: הם עלולים לגלות שבשטח תוקעים אותו מלעבור למסלול האירופי בשל כל מיני עניינים פרקטיים, ובלית-ברירה הוא נאלץ לחזור למסלול הקודם".

הרפורמה תיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2025, ואז נוכל להתחיל לראות את השפעותיה ולעקוב האם יידרשו שינויים נוספים. 

סמוטריץ: "צעד אדיר לפתיחת השוק" 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיב על אישור הרפורמה ואמר כי "מדינת ישראל עושה היום צעד אדיר לעבר פתיחת השוק לתחרות. החוק הרביעי שמשלים את רפורמת 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל' עבר היום בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, והרפורמה יצאה לדרך. במשך שנים גורמים חזקים ששלטו ושולטים בחברות הגדולות במשק ניסו למנוע העברת חוקים מהסוג הזה, חוקים שמשנים את כללי המשחק ופותחים באמת את השוק לתחרות, אבל את מה שהם הצליחו לעשות עד היום, הם לא הצליחו ולא יצליחו לעשות במשמרת שלנו". 

גם עו"ד רחל גור, סמנכ"לית לובי 99, בירכה על אישור הרפורמה ומסרה: "ארגון לובי 99 שמח על השלמת החקיקה של רפורמת 'מה שטוב לאירופה, טוב לישראל', יחד עם זאת, אנחנו רק בתחילת העבודה. המבחן הגדול של שר הכלכלה יהיה ביישום החוק וצמצום החריגים הרבים שנמצאים עדיין בחוץ. מדובר בעשרות מוצרים שבמקרה שייכנסו לרפורמה, יוכלו להביא לבשורה משמעותית בהוזלת מחירים".