המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה היום (ג') תקנות חדשות שהובילו משרד האנרגיה והתשתיות ומינהל התכנון, שלפיהן כל בניין חדש שאינו למגורים וכל בית מגורים צמוד קרקע חדש יחויבו בהתקנת מערכות סולאריות לייצור אנרגיה מתחדשת.
● המחשב סיני: האם מתקנים סולאריים בישראל חשופים לסכנה ביטחונית?
● החניונים התת־קרקעיים שיהפכו למקלטים במצב חירום
במסגרת התקנות החדשות שקודמו בשנתיים האחרונות במשרד האנרגיה והתשתיות עם אגף תקנות בחטיבת הרגולציה במינהל התכנון, בשיתוף־פעולה עם המשרד להגנת הסביבה ורשות החשמל, נקבע כי כל בניין חדש שאינו למגורים, ושטח הגג שלו עולה על 250 מ"ר, יחויב בהקמת מתקן לייצור אנרגיה מתחדשת. נוסף על כך, התקנות מחייבות הקמת מתקן פוטו־וולטאי גם בבנייה חדשה צמודת קרקע למגורים, ששטח הגג שלה 100 מ"ר, בהיקף מינימלי של 5 קילו־וואט.
התקנות מחריגות מקרים שונים, בהם סככות או תוספות למבנים לשימור, וכן מעניקות למהנדס העיר סמכות להפעיל את שיקול־דעתו ולקבוע פטור מהקמת המתקן הפוטו־וולטאי. למשל, במקרים שבהם הבניין בעל ערכיות אדריכלית ייחודית, או שהגג, כולו או חלקו, מיועד לבינוי בעתיד לפי תוכנית, והקמת המתקן תפגע באפשרות למימוש תוכנית זו.
במשרד האנרגיה והתשתיות מעריכים כי התקנות יביאו להקמת רבבות מתקנים נוספים לייצור אנרגיה מתחדשת בהספק מותקן כולל של כ־3,500 מגה־ואט עד שנת 2040. זהו הספק שעשוי להביא לחיסכון בשטחים קרקעיים של כ־35 אלף דונם. בד־בבד, הייצור בקרבת הצריכה יחסוך מיליארדי שקל לטובת הקמת תשתיות רשת החשמל שתופסות שטחים גדולים ויתרום לביזור משק האנרגיה ובכך לחיזוק חוסנו.
"לצרוך חשמל גם בשעות חירום"
"המהלך יחסוך כסף לתושבים, יאפשר להם לצרוך חשמל גם בשעות חירום, יגדיל את העצמאות האנרגטית של ישראל ויפחית את זיהום האוויר", מסר שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן. "אני מודה למינהל התכנון על שיתוף־הפעולה, ומתכוון לפעול להרחבת התקנות בעתיד, כך שבכל בניין משותף למגורים, וכל מבנה בו הדבר אפשרי, תוקם מערכת ייצור ואגירת חשמל מאנרגיות מתחדשות".
יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, הרב נתן אלנתן, מסר כי "המהלך יתרום הן לתושב, שיוכל לייצר בעצמו חשמל, והן למדינה, באמצעות אלפי מגה־וואט באנרגיה מתחדשת שיוזרמו לרשת החשמל".
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, הוסיף: "מדובר בצעד נוסף לצורך עמידה ביעד הממשלתי של ב-30% באנרגיות מתחדשות וייצור חשמל נקי".
איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, מגדיר את התקנה בתור "דרמטית", וכזו שתחנך את הציבור להתמודדות עם משבר האקלים וגם לחשיבות ייצור החשמל במוקדי הצריכה. "אנרגיה סולארית היא ירוקה, זולה וזמינה ותחזק את הביטחון האנרגטי של ישראל", אמר פרנס.
כמה גופים פעלו מאחורי הקלעים לקידום המהלך, בהם החברה להגנת הטבע. "זהו צעד חשוב קדימה, להגדלת היקף ייצור החשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות, וזאת ללא המחיר הגבוה של שימוש בשטחים פתוחים ערכיים שמצריכים מתקנים קרקעיים", מסר דרור בוימל, סמנכ"ל שמירת טבע בחברה להגנת הטבע.
"התעשייה רואה עצמה שותפה משמעותית למאמץ"
התאחדות התעשיינים הודיעה כי היא מתנגדת נחרצות להחלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה לחייב הצבת פאנלים סולאריים על גבי מבנים חדשים, כולל מפעלים. "התעשייה רואה עצמה שותפה משמעותית למאמץ, הן הבינלאומי והן הלאומי, להפחתת הפליטות. אולם, אנו מתנגדים להחלטת המועצה לכפות התקנת פאנלים סולאריים על כל מבנה עסקי ותעשייתי ורואים בכך התערבות גסה של הממשלה בשיקולי המגזר העסקי", מסר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר. "ההחלטה האם להתקין פאנלים סולאריים, או באיזו טכנולוגיה להשתמש, צריכה להיות החלטה וולונטרית בלבד ולא להתבצע בכפייה מצד המדינה".
בה בעת, יש גם חברות שעוסקות באנרגיות מתחדשות ומבקרות את הצעד. עופר אזולאי, מנכ"ל Triples, מסביר כי עצם ההחלטה לחייב התקנת מערכת סולארית בבתים אמורה להיות בשורה טובה עבורם, אבל מנגד מפריע לו שפוגעים בזכות הקניינית של הלקוחות. "השוק שלנו הוא לא מונופוליסטי ויש לו סוגי פאנלים וציודים שונים, עם שוק תחרותי. לעשות בכוח זה פוגע בזכות הקניינית. בנוסף וזה חשוב יותר, בבתים פרטיים, הכדאיות משתנה מבית לבית. יכול להיות גגות של בתים פרטיים שלא רלבנטיים, ועלות ההקמה היא כזו שלא מייצרת כדאיות כלכלית".
אזולאי מציף גם את הסוגיה הכלכלית שצפויה להתגלגל אל הצרכן. "יש לא מעט לקוחות פרטיים בתחום שמתעניינים בהתקנת פאנלים סולאריים. יש זוגות צעירים שלקחו משכנתא כדי לבנות בית, ועליהם תועמס הוצאה נוספת שעלולה לגרום לנזק".
בכל הנוגע לאתגר האסתטי, הוא מציין כי בבית פרטי מייחסים חשיבות רבה לנראות. "אם, למשל, מתכננים בית בסגנון כפרי שמכוסה עם רעפים, יש לא מעט אנשים שאנחנו מציגים להם הדמיות ואומרים שזה 'לא יפה שהפאנלים על הגג ויסתירו את הגג האדום או הכחול'".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.