החוק לעידוד מיזמי פינוי-בינוי קובע לוחות זמנים לקידום תהליך של פינוי-בינוי. אם היזם אינו עומד בלוחות הזמנים הללו, לבעלי הדירות מותר לחזור בהם מהסכמתם לעסקה בלי שייחשבו למפרי העסקה - בכפוף להחלטת רוב בעלי הדירות.
● תקנות חדשות: בתים צמודי קרקע יחויבו בהתקנת מערכות סולאריות
● המחוזי: מוכר דירה ב-17 מיליון שקל חויב לשלם דמי תיווך ללא הסכם בכתב
מטרת החקיקה הזו הייתה למנוע מצב שבו בעלי דירות כבולים לעסקה עם יזם שאינו מצליח לקדם אותה בלוח זמנים סביר, ולאפשר להם לממש פינוי-בינוי עם יזם אחר. עם זאת, על בעלי הדירות יוטל לשלם ליזם עבור ההוצאות שכבר הוציא לקידום הפרויקט - אולם הסכום לא היה ידוע מראש.
במשרד המשפטים ציינו בהודעתם כי "עד היום נעשה שימוש מועט על ידי בעלי דירות באפשרות לביטול עסקה, וזאת בין היתר בשל חוסר הוודאות לגבי גובה התשלום שיצטרכו לשלם ליזם בגין הביטול, ובהיותם נתונים עקב כך ללחצים מצד היזם שלא לבטל את העסקה בטענה שצעד זה יגרור הוצאות גבוהות מצדם".
עתה מפרסם משרד המשפטים בקשה לקבלת הערות מהציבור לתקנות שגיבש בשיתוף הרשות להתחדשות עירונית, ובהן ייקבע תשלום "אחיד וסביר" לביטול עסקה שנחתמה עם יזם.
היזמים ככל הנראה יבקשו להעלות את הסכומים במידה משמעותית
הסכומים בתקנות, מציינים במשרד המשפטים, נקבעו תוך התחשבות בשלב שבו נמצאת העסקה, ויש גם הבדל בין עסקה של פינוי-בינוי לבין תמ"א 38.
על פי ההצעה, אם היזם לא התקשר עם לפחות חמישית מהדירות בבניין, כעבור שנתיים מיום החתימה הראשונה בבניין (או שלוש שנים אם מדובר במתחם גדול) - הדיירים לא יצטרכו לשלם כלל. אם היזם לא הגיע למחצית מהחתימות הדרושות - כל דירה תצטרך לשלם 5,000 שקל. אם היזם לא הגיע ל-80% מהחתימות בתוך ארבע שנים מהחתימה הראשונה (או חמש שנים במתחם גדול), כל דירה תצטרך לשלם 7,000 שקל.
במקרה של תוכניות חיזוק הסכומים צנועים בהרבה ונעים בין 500 שקל ל-1,800 שקל לכל דירה.
התקנות פתוחות להערות הציבור עד 27.8 ואפשר להעריך כי היזמים יבקשו להעלות את הסכומים במידה משמעותית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.