מינוי הרשם בוטל, אך משרד המשפטים מסרב לחשוף אם הוא עדיין מקבל שכר

מוטי שורק לא מכהן כרשם הפטנטים ממרץ, אך ממידע שהגיע לגלובס עולה כי הוא מקבל משכורת בסך 40 אלף שקל מהמדינה • משרד המשפטים סירב להתייחס

עוה''ד מוטי שורק. המשיך לקבל משכורת אף שאינו משמש בתפקיד / איור: גיל ג'יבלי
עוה''ד מוטי שורק. המשיך לקבל משכורת אף שאינו משמש בתפקיד / איור: גיל ג'יבלי

לפני למעלה מארבעה חודשים ביטל בית הדין האזורי לעבודה את מינויו של עו"ד מוטי שורק לראש רשות הפטנטים ורשם הפטנטים וסימני המסחר. כפי שחשפנו בגלובס, המינוי בוטל לאחר שבית הדין מצא כי שורק מונה לתפקיד מבלי שהיו לו אישורים המבססים כי הוא עומד בתנאי הסף למשרה, וכי נפלו פגמים בעבודת ועדת האיתור כמו גם בהתנהלותה של נציבות שירות המדינה. שורק לא ערער על הפסיקה ולא הגיש בקשה לעיכוב ביצוע שלה, ובחודשים שחלפו לא כיהן אדם בתפקיד. אולם ממידע שהגיע לגלובס עולה כי בארבעת החודשים שחלפו הוסיף שורק לקבל משכורת אף שאינו משמש בתפקיד. השכר החודשי של אדם במשרה זו, על־פי מסמכים פומביים שמפרסמת נציבות שירות המדינה, הוא 40,596 שקל. עלות המעסיק גבוהה מכך.

המשטרה פשטה על משרד החוץ: "חשד להנפקת דרכונים דיפלומטיים למי שלא זכאי להם"
פוגלמן לאחר המהומה בעתירה על שדה תימן: "בית המשפט פועל מכוח החוק גם בזמן מלחמה"

בניסיון לאמת את המידע, נעשתה פנייה למשרד המשפטים לפני קרוב לשבוע, אך במשרד סירבו לספק תשובות, הגם שמדובר במשרד ממשלתי, ובשאלה עובדתית בינארית הנוגעת לכספי ציבור. "לא מאשרים ולא מכחישים". שורק עצמו סירב להגיב לדברים. בדיקה שנעשתה מול הממונה על השכר במשרד האוצר העלתה כי הנושא כלל לא מוכר להם, ובנציבות שירות המדינה הפנו חזרה למחלקת השכר במשרד המשפטים.

גורמים שונים שאיתם שוחחנו בשירות המדינה אינם מכירים אפשרות לקבל שכר בנסיבות כאלה ללא אישור מיוחד, או העברה לתקן אחר כדין. כזכור, אין מדובר באדם שהועסק קודם לכן בשירות המדינה, וניתן היה להחזירו למשרה קודמת בחודשים שחלפו לאחר ביטול המינוי לתפקיד אחר.

מקביל לשופט במחוזי

רשם הפטנטים הוא הגורם המשמעותי ביותר בתחום החדשנות בישראל. הוא עומד בראש רשות המעסיקה 200 עובדים, נתונות בידיו סמכויות פסיקה ומעמדו מקביל לזה של שופט בבית המשפט המחוזי. גורמים בענף הקניין הרוחני הסבירו לפני כמה חודשים לגלובס כי הוא האיש שעשוי בהחלטתו לקבוע אם חברות ינסקו או יתרסקו. "הוא מחליט אם סטארט־אפ שהושקעו בו מיליונים ילך לעזאזל", צוין אז. משפטן אחר בתחום הגדיר את הרשם "גורם שבלעדיו אין", כלומר האיש שבלעדיו אין חדשנות בישראל.

בינואר שעבר סיים את תפקידו רשם הפנטים הקודם, אופיר אלון, אך לא מונה מחליף. כשנה לאחר מכן קבעה ועדת האיתור כי שורק הוא המועמד המתאים ביותר, ושר המשפטים יריב לוין חתם על מינויו. המינוי גרר סערה בענף הקניין הרוחני, בין היתר בשים לב לוותק של שורק במקצוע. סגנית הרשם המכהנת, עו"ד ז'קלין ברכה, שהתמודדה גם היא, פנתה לבית הדין לעבודה בבקשה לפסילתו בטענות שונות לפגמים בעבודת ועדת האיתור, הן ביחס למועמדותה שלה והן ביחס לזו של שורק. כן הועלו בהליך טענות הנוגעות לייצוג הולם.

בסוף מרץ השנה קיבל בית הדין את מרבית טענותיה של ברכה וביטל את המינוי. השופט דניאל גולדברג ונציגי הציבור אברהם שבבו ודוד זהבי מצאו כי בכל שלבי האיתור נפלו פגמים ומתחו ביקורת חריפה הן על עבודת נציבות שירות המדינה, והן על ועדת האיתור. בין היתר נקבע כי הוועדה קיבלה את החלטתה מבלי שהוגשו בהליך האישורים שלפיהם שורק כשיר לשמש שופט בבית המשפט המחוזי, כלומר שיש לו די שנות ותק כעורך דין, וכך גם בעניין דרישת הניסיון הניהולי הנדרש לתפקיד.