ARM | בלעדי

מתחת לרדאר: ענקית השבבים הבריטית שמפתחת מעבד גרפי ברעננה

חברת ארם רכשה את הסטארט־אפ הישראלי סנסה בסכום זעום של כ־80 מיליון דולר • כעת היא מפתחת מעבד גרפי שמתחרה בזה של אנבידיה ועשוי לפי ההערכה לשמש גם לעיבוד AI

מנכ''ל ARM, רנה האס / צילום: ap, Richard Drew
מנכ''ל ARM, רנה האס / צילום: ap, Richard Drew

ענקית השבבים הבריטית ארם (ARM) מפתחת בישראל מתחת לרדאר מעבד גרפי המתחרה בזה של אנבידיה ואינטל - כך נודע לגלובס. החברה הבריטית מעסיקה כ־100 מהנדסי פיתוח שבבים ותוכנה, הנוטלים חלק בקבוצת העיבוד הגרפי העולמית של החברה במרכז פיתוח ברעננה. בשלב זה עוסקת הקבוצה בעיבוד גרפי לשוק משחקי הווידאו, ויחד עם זאת - כפי שקרה באנבידיה - הטכנולוגיה עלולה לשמש גם לעיבוד בתחום הבינה המלאכותית אם וכאשר ארם תחליט להיכנס לתחום בכובד ראש.

החברה הקנדית שתקים בישראל מרכז פיתוח בהשקעה של 110 מיליון דולר
הבנק שבדק: אלה מניות השבבים המומלצות ביותר בתרחיש של מיתון 

"שווייץ" של התעשייה

ארם מתנהלת באופן שונה משאר חברות השבבים בכך שאינה מפתחת מעבדים משלה או מייצרת אותם, אלא מפתחת קניין רוחני או תכניות פיתוח שבבים משלה, הנמכרות לרוב חברות השבבים שמתאימות אותן לצורכיהן ומשלבות אותן בטכנולוגיה הייחודית שלהן. כך הפכה ארם ל"שווייץ" של תעשיית השבבים - היא מספקת תכניות לכולן אך לא מתחרה בהן - אם כי הדבר עשוי להשתנות בעתיד הקרוב. בין לקוחותיה בתחום נמצאות קוואלקום, ששבביה מוטמעים בכל מכשירי סמסונג, מדיה־טק הטייוואנית ואפל. גם אנבידיה עושה שימוש בטכנולוגיה של ארם, אם כי לא בתחום העיבוד הגרפי.

ככל שנודע, הטכנולוגיה של ארם בתחום המשחקים באה לידי ביטוי במעבדים לטלפונים סלולריים וטאבלטים, כמו אלה של קוואלקום למשל. חברות משחקים כמו קינג, ריוט גיימס, וואר־גיימינג וטנסנט הסינית עובדות איתה בשיתוף פעולה כדי לשפר את ביצועי המשחקים על גבי השבבים המיוצרים בטכנולוגיה שלה. צוותי החומרה ברעננה מפקחים על פיתוח רכיבים רבים של המעבדים הגרפיים הללו, בהם מעבד הדגל "אימורטליס", בעוד שצוותי התוכנה עוסקים בפיתוח ממשקי תוכנה למנועים גרפיים חיצוניים לפיתוח משחקים כמו וולקן ו־OpenGL שמיועדים למפתחי משחקים בחברות הגדולות ובסטארט־אפים. נוסף על צוותי המעבד הגרפי, במשרד הישראלי של ארם עוסקים גם בפיתוח תוכנה וכלי פיתוח, רכיבי סייבר להגנה על פעילות השבבים, וכן צוותי מכירות ושירות לחברות השבבים הישראליות שעובדות עם ארם.

משרדי arm ברעננה / צילום: שלומי יוסף
 משרדי arm ברעננה / צילום: שלומי יוסף

בין השאר עובדים הצוותים בישראל עם סטארט־אפים כגון היילו (Hailo), חברת הסטארט־אפ של משקיעי מובילאיי, שפיתחה שבב בינה מלאכותית המותקן בעיקר במצלמות אבטחה. ככל שנודע, במרכז הפיתוח סייעו להיילו בתחילת דרכה לערוך בדיקת התכנות, מה שסייע לה בסופו של דבר לגייס 16 מיליון דולר בשלב הראשון. חברה ישראלית נוספת שעובדת עם ארם היא ניוריאליטי (Neureality) של היזם הסדרתי משה תנ"ך. החברה פיתחה יחד עם ארם ו־AMD מערכת חומרה המייתרת את השימוש בשרתים היקרים של אנבידיה, שמחירם יכול להאמיר עד חצי מיליון דולר, ותצרוך פחות חשמל. שבב ה־7 ננומטר של ניוריאליטי עושה שימוש, בין השאר, גם בטכנולוגיה שפותחה בארם תחת השם ניאו־וורס (Neoverse) ומיועדת לפעולות עיבוד בינה מלאכותית מורכבות בחוות שרתים ומכשירי קצה.

המתחרה מאוני' ברקלי

את מרכז הפיתוח מנהל כיום דדי ילין, המשמש גם כמנכ"ל הנדסת חומרה בתחום העיבוד הגרפי בארם. ילין הגיע לארם יחד עם הרכישה שביצעה בישראל בשנת 2015, אז רכשה את הסטארט־אפ סנסה סקיוריטי בכ־80 מיליון דולר. במקור שימש ילין בחברה הישראלית כמנהל פיתוח החומרה. סנסה סקיוריטי - שהוקמה כחברה בשם דיסקרטיקס ושינתה את שמה - עסקה בפיתוח רכיבי אבטחת מידע לטלפונים ניידים. כעת מתברר כי רוב פעילות המרכז של ארם, המתבסס על סנסה, עוסק בתחומי העיבוד הגרפי.

ארם, הנמצאת בבעלות סופטבנק, נחשבת לאחת ההנפקות הטכנולוגיות המוצלחות של השנה שעברה, כאשר הונפקה בשווי של כ־51 מיליארד דולר בספטמבר 2023. כעת, היא נסחרת לפי שווי של 123 מיליארד דולר ומאז תחילת השנה עלתה המניה בקרוב ל־70%. המניה כבר ציינה עלייה רצופה של כ־170% מתחילת השנה, אך באמצע יולי הגיעה מפולת שחתכה כשליש משוויה בשל תחזיות מכירה נמוכות מהציפיות.

החברה דיווחה מוקדם יותר החודש על עלייה של 39% בהכנסות הרבעוניות ביחס לרבעון המקביל אשתקד, ל־939 מיליון דולר. על פי התחזית שלה, ההכנסות ברבעון השלישי של השנה צפויות לעמוד על 780־830 מיליון דולר. ארם סובלת מתחרות מצד מיזם הקוד הפתוח ריסק־5 שמקורו מאוניברסיטת ברקלי - הוא מאפשר לקהילת המפתחים לעצב טכנולוגיית שבבים ולחברות לעשות בהן שימוש ללא תשלום.

מנהל מרכז הפיתוח בישראל, דדי ילין / צילום: יח''צ
 מנהל מרכז הפיתוח בישראל, דדי ילין / צילום: יח''צ

עם זאת, ארם נהנית מכמה כיווני צמיחה אפשריים: היא מתעתדת להשיק מעבדי בינה מלאכותית לשרתים משלה שיתחרו באלה של אנבידיה; יחד עם מדיה־טק ואנבידיה היא מתכוונת להשיק מעבדי בינה מלאכותית למחשבים אישיים שיתחרו באלה של אינטל ו־AMD; ובנוסף, היא משרתת את ענקיות הטכנולוגיה, בהן אפל, גוגל ואמזון, בניסיונותיהן לפתח מעבדי בינה מלאכותית ושרתים כדי להימנע מהתלות באנבידיה ואינטל.

סך הכל מעסיקה ארם כ־7,300 עובדים במרכזי פיתוח בקיימברידג' בבריטניה, וכן במספר אתרים בארה"ב, טייוואן וישראל.

מארם לא התקבלה תגובה.