השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל מתחזק במעל ל-1% הן מול הדולר והן מול האירו • על רקע התחזקות המטבע המקומי: האופטימיות סביב עסקת החטופים, הראלי בוול סטריט וההסתברות הגבוהה להפחתת ריבית קרובה בארה"ב

השקל מתחזק לשיא של חודשיים מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)
השקל מתחזק לשיא של חודשיים מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק אל מול הדולר היום ועומד כעת על 3.67 שקלים לדולר, התחזקות של יותר מ-1% בשער המטבע. גם מול האירו השקל מתחזק בחדות ועומד על שער של 4.03 בלבד. מדובר בהמשך המגמה של התחזקות המטבע המקומי מול המטבעות הזרים. למה זה קורה?

המיליונים שיקבל אלי אדדי, מנכ"ל סלקום החדש 
האינפלציה טיפסה בחודש יולי לקצב שנתי של 3.2%; מחירי הדיור זינקו בכמעט 5% בשנה 

"אופטימיות סביב המשא ומתן בקטאר"

רפי גוזלן כלכלן ראשי ב- IBI סבור כי יש גורם עיקרי להתחזקות המטבע וגורם משני שאחראים על התיסוף במטבע המקומי: "ראשית כל, יש אופטימיות בשוק המט"ח סביב המשא ומתן בקטאר, שם נעשה ניסיון נוסף על מנת להגיע להסכם הפסקת אש ושחרור חטופים". גוזלן מזכיר כי רק לפני כשבוע היינו בצד השני של המתרס והשווקים חששו מהסלמה איזורית במקרה של תקיפה איראנית. "המעבר החד והשינוי לעבר ציפייה לפריצת דרך במשא ומתן הביאה לאופטימיות והרגיעה את השווקים".

פרמיית הסיכון כפי שהיא נתפסת בישראל ירדה ובאה לידי ביטוי בשוק המט"ח, הוא מסביר. אף על פי כן, ניתן לראות את התנודתיות הרבה בשוק, כאשר משבוע לשבוע ניתן לראות את השקל הולך ופוחת ולאחר מכן הולך ומתחזק. במקרה המשא ומתן בדוחא יכשל, לפי גוזלן, נראה שוב את השקל נחלש.

הגורם הנוסף לפי גוזלן הוא התחזקות השווקים בוול סטריט, "אנחנו יודעים שהגופים המוסדיים נמצאים בחשיפות גבוהות למט"ח ולכן כשהעליות בשווקים בארה"ב חזרו הם צריכים למכור מט"ח ברמות גבוהות במטרה לאזן מחדש את תיק ההשקעות שלהן". העליות בוול סטריט בשבוע הסתכמו ביותר מ-4% במדד ה-S&P בחמשת ימי המסחר האחרונים, הנאסד"ק זינק ביותר מ-5% ומדד הדאו ג'ונס עלה בכ-3%.

העליות בוול סטריט מתווספות לפיחות של הדולר בעולם, כאשר לפי מדד ה- DXY, האומד את ביצועי הדולר אל מול סל המטבעות, הדולר פוחת ומגיע ל-102 נקודות בסיס במדד, ירידה של נקודה וחצי מתחילת חודש אוגוסט.

פערי הריביות מול ארה"ב מחזקות את השקל

רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות מוסיף על כך את נתוני האינפלציה שהתפרסמו ביום חמישי, "מדד המחירים עמד ברף העליון של התחזיות ומתווסף לשאר הפרמטרים, הכוללים את הגירעון הגבוה ופרמיית הסיכון שמראים שלא צפויה הורדת ריבית קרובה במשק הישראלי". מנחם מוסיף כי במקביל צופים בארה"ב הפחתת ריבית ראשונה ע"י הפד כבר בחודש ספטמבר, "כך פער הריביות הגדל בין ישראל לעולם מתחזק את השקל".

מנחם מזכיר כי יום שישי הוא יום מסחר מצומצם, "ימי שישי נוטים להיות תנודתיים מאוד בשל כמות המסחר המוגבלות, המסחר כעת הוא חיובי לאחר העליות בוול סטריט וההקלה במתיחות הביטחונית, כאשר מתווספת לכך העובדה כי השקל נמצא בפיחות יתר, ניתן להבין שלשקל יש לאן להתחזק".