שיחות המשא ומתן שהתקיימו בשבוע החולף בדוחא הסתיימו עם אופטימיות זהירה בנוגע להשגת עסקה שתוביל להפסקת אש ולשחרור חטופים. המגעים צפויים להתחדש השבוע, וגם בשווקים מחכים לראות לאן יתפתחו הדברים.
● חובות של 15 מיליון דולר: כך הגיעה חברת היהלומים של בני לנדא לסף פשיטת רגל
● לא מפסיקה לצמוח: הישראלית שזינקה ב-90% בוול סטריט מתחילת שנה
בניסיון ללחוץ על הממשלה להגיע לעסקה להשבת החטופים, ראשי המשק קוראים לחברות לצאת להפגנות. אנשי עסקים, מנהלי בתי חולים, רבנים, אנשי ביטחון ואקדמיה התכנסו ביום ראשון בקיבוץ ניר עוז שבעוטף עזה, יחד עם משפחות החטופים, וקראו כי "אי השבת החטופים תשנה את מדינת ישראל, ביטחונה, כלכלתה וערכיה לדיראון עולם". בכירי המשק שוקלים צעדים כמו עידוד עובדים להשתתף בהפגנות ועצירת המסחר (למשל לחצי יום), מבלי להביא להשבתת המשק.
הדיווחים על התקדמות השיחות תרמו לעליות בבורסת ת"א, להתחזקות מסיבית של השקל ולירידה בפרמיית הסיכון על האג"ח הממשלתיות. כשברקע עדיין קיים החשש ממתקפה איראנית שעשויה להיגרר למלחמה רחבה, אלו התרחישים שעומדים לנגד הכלכלנים בשוק.
1 תרחיש חיובי: הגעה לעסקה
"כבר תקופה ארוכה אנו נעים בין הצלחה במו"מ לבין פריצת הסלמה והתחלת מלחמה", אומר בשיחה עם גלובס אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי באגם לידרים. להערכתו, "במקרה של עסקה טובה ביטחונית השוק יוכל לעלות בחדות. התמחורים בשוקי המניות מצביעים על חששות השווקים מהתרחישים השליליים והרגעת השוק תביא להתחזקות".
גרינפלד מדגיש כי השפעה מעניינת תהיה דווקא בשוק האג"ח: "גם אם מחר יש עסקה, הגירעון צפוי להישאר גבוה וההוצאות יגדלו, וזה ישפיע בשנים הקרובות. גם במקרה של עסקה ההוצאות תישארנה גבוהות בשל הצרכים הביטחוניים". שוקי האג"ח, מסביר גרינפלד, לא מתמחרים מספיק את פרמיית הסיכון הפיסקלית ולכן גם אם תירקם עסקה בעתיד הקרוב, התשואות נמוכות מדי בחלקים הארוכים של העקום. "צריך לזכור עוד שבנק ישראל הולך להשאיר את הריבית גבוהה בזמן הקרוב, והאינפלציה גבוהה ומעל יעד היציבות. כל זה לא ישתנה באופן מיידי גם אם תהיה עסקה. האינפלציה תמשיך לעלות", הוא מוסיף.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות, סבור כי "הגורם העיקרי שהשווקים מגיבים אליו הוא הידיעות והדיווחים בנושא המשא ומתן. זה רלוונטי גם בקשר לעסקה וגם בנוגע לזירות אחרות שקשורות לעסקה, כלומר המצב הביטחוני באיזור הצפון. השוק מבין שהגעה לעסקה תשפיע גם על הזירות האחרות ובעיקר מול חיזבאללה. לכן השוק רגיש לכך".
מנחם מדגיש שהגעה לעסקה תוך מספר ימים תרגיע את המערכת הכלכלית ותסיר לפחות נושא אחד מסדר היום. "עלייה בוודאות בנוגע למצב הביטחוני תביא לעליות שערים וגם להתחזקות השקל", הוא אומר, ומדגיש שהעליות יקרו בשל חשיבות הזירה הגיאו־פוליטית, למרות שאר האלמנטים הפוגעים בסנטימנט הכלכלי, דוגמת הגירעון והריבית. עוד הוא מאמין שתרחיש חיובי יביא תוך זמן קצר גם לשיפור במצב האינפלציוני, שכן השקל יגיב בצורה חיובית לעסקת חטופים ויתרום להורדת הלחצים הנובעים מהמטבע המפוחת.
2 תרחיש שלילי: תקיפה מאיראן וחיזבאללה
במצב שבו ישראל לא תצליח להימנע מאסקלציה ביטחונית, המשא ומתן יירד לטמיון ותתרחש תקיפה מצד חיזבאללה ואיראן, השווקים צפויים לרדת בחדות. לפי גרינפלד, "ההשלכות של מלחמה בלבנון יהיו חמורות. התגובות, גם בשוקי המניות וגם בשוקי האג"ח, תהיינה דרסטיות ואנו נראה ירידות בכל הפרמטרים".
כיבוי שריפות בצפון בעקבות פגיעת טילים / צילום: Reuters
מנחם מוסיף ואומר שהתרחיש השלילי בעצם לא מגולם במלואו בשווקים "בגלל הציפייה להתפתחות מדינית". התקווה להתקדמות חיובית תיהרס במקרה של פעילות צבאית מצד איראן וחיזבאללה ועלייה במפלס המתיחות. במקרה זה תחול ירידה ברמת הפעילות ונראה ירידה בשוקי המניות. הפיחות של השקל יוכל להביא להתערבות מצד בנק ישראל, הנטייה לביצוע עסקאות תקטן ומשקיעים זרים יצאו מישראל ותתרחש פגיעה בהייטק. עוד עלולה להיות עלייה גדולה של יחס החוב־תוצר והגירעון, מה שבסבירות גבוהה יגרור הורדת דירוג מצד החברות השונות".
תרחיש מעין זה יעלה גם את פרמיית הסיכון של ישראל ובהכרח יביא להורדות דירוג כמו זו שחווינו לאחרונה ע"י חברת פיץ', שהטילה את האחריות להורדת הדירוג בעיקר על השפעות המלחמה.
נוסף על כך, פרמיית הסיכון של ישראל באה לידי ביטוי בשוק המט"ח, כאשר כל הרעה במצב של ישראל מביאה לפיחות חד במטבע המקומי.
3 תרחיש האמצע: מצב הביניים גרוע לא פחות
גם מצב הביניים לא אידיאלי למשק הישראלי - מצב שבו ישראל לא תיקלע למלחמה כוללת אך גם לא תתבצע עסקה. גרינפלד מדגיש שהתנודתיות העזה בין צפי למלחמה לתקווה לעסקה היא זו שתמשיך להניע את השווקים. עם זאת, "ההשלכות תהיינה קשות. לטווח הארוך זה פוגע בהשקעות הזרות בישראל, וככל שהמלחמה תימשך נראה את הלחץ על הגירעון הולך וגדל".
כוחות צה''ל בעזה. ''מצב הביניים גרוע למשק'' / צילום: ap, Ariel Schalit
מנחם מסכים, ואומר כי "מצב הביניים גרוע למשק. אי הוודאות משפיע על הפעילות ועל הסנטימנט של המשקיעים, הם עשויים לבחור חלופות אחרות להשקעה". מנחם מדגיש שהשוק המקומי זקוק לוודאות, שכן הוא כרגע תלוי בחדשות ולא נע בצורה רגילה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.