העבודות על הפרויקט הופסקו באמצע ו-56 בעלי דירות בתל אביב חיים בתוך אתר בנייה

56 בעלי דירות בדרום תל אביב חיים כבר תקופה ארוכה בתוך אתר בנייה, לאחר שהעבודות על פרויקט תמ"א 38 בבניין שלהם נפסקו באמצע • בינתיים הדיירים מחפשים יזם חדש לפרויקט ומסרבים לפתרונות שהציעה העירייה

הבניין ברחוב מעפילי אגוז. הדיירים לא מוכנים לוותר על החניה / צילום: הגר שלום
הבניין ברחוב מעפילי אגוז. הדיירים לא מוכנים לוותר על החניה / צילום: הגר שלום

ברחוב מעפילי אגוז בדרום מזרח תל אביב עומד כבר תקופה ארוכה בניין שנמצא באמצע הליך חיזוק ותוספת בהתאם לתמ"א 38/1 - ונתקע. הדיירים גרים בתוך אתר בנייה וכרגע אין צפי לפתרון שיוביל לסיום הפרויקט.

טור סופ"ש | 3% בלבד: הענף הנדל"ני שבו הבטחות מתגשמות בשיעור זעום 
ראיון | "אנחנו נלחמים על מיגון, אבל עיריות רבות נותרו עדיין ב־6 באוקטובר" 

המבנה שעדיין לא הושלם הוא בניין בן שבע קומות וארבע כניסות על שטח כ־4.3 דונם ברחובות מוצא 11־14 ומעפילי אגוז 15־23 בדרום מזרח העיר.

היתר הבנייה במקום ניתן ב־2021 לחברת עדי יעדים. הבנייה החלה ואף נוספו לבניין קומות, אולם בשלב כלשהו נעצרה. מאז, הדיירים חיים בתוך אתר בנייה.

לדברי אחת הדיירות בבניין, "הדירות מאוכלסות עד קומה רביעית, מתוך שבע קומות. בקומות שנוספו בנו קירות, הרצפה היא רק חול ואין חלונות. אין בבניין מעלית, ואחראית הבטיחות שבדקה את הפתחים שנבנו למעלית מצאה שהם לא תקינים ולא יוכלו לשמש למעלית. 60% מהדיירים כאן הם מעל גיל 65. יש דייר בן 80 שעולה ארבע קומות ברגל ".

הדיירים הוותיקים: "הבורר פסק 3,000 שקל לכל חודש איחור"

התושבים פנו לשורה של יזמים במטרה לנסות לקדם את הפרויקט מהנקודה שבה נתקע. לדבריהם, חברה יזמית גדולה שאליה פנו העלתה אפשרות להרוס את הבניין ובמקומו לבנות 180 יח"ד בשלושה מגדלים - אבל העירייה אינה מאפשרת זאת משום שלא ניתן לנצל את הזכויות לאחר שכבר החלה בנייה בהתאם לתמ"א 38.

אחד הדיירים מספר כי העירייה ערכה מפגש עם הדיירים, ובו הציעה להם לוותר על שטח החניון בפרויקט, וכך להוסיף לו דירות ולהגיע לבניין של 60 יח"ד, ובאמצעות הרווחים היזם החדש יוכל להשלים את הפרויקט.

אולם הפתרון שהוצע, הוויתור על שטחי החניון, אינו מקובל על הדיירים לאור מצוקת החניה ברחוב.

לדברי דיירת בבניין, "בעירייה ראו שיש התנגדות גורפת ותהיה בעיה להניע את ההליך. אבל למה שלא יאפשרו לנו פינוי בינוי? הבניין רעוע, ועדיף להתחיל מהיסוד. אנחנו מעדיפים לקבל פחות שטח ושיהיה פרויקט פינוי בינוי".

מן העירייה נמסר בעניין זה כי "העירייה הזמינה חוות דעת של מהנדס בניין בלתי תלוי אשר פירט בדוח את הכשלים הקיימים במבנה ואת הפתרונות האפשריים. מסקנת הדוח הינה כי לא נדרשת הריסת המבנה, בכפוף לתיקון הכשלים".

הגר, דיירת בבניין, מספרת שחלק מהדיירים תבעו את היזמים בהליך בוררות. בסבב הראשון, שבו היו שני תובעים, הבורר פסק לכל דייר 3,000 שקל על כל חודש איחור עד להשלמת הפרויקט. "הסבב השני מתחיל אוטוטו ובו יש כעשרה תובעים שיישענו על פסק הבוררות. נכון להיום הסכום הכולל הוא למעלה מ־3 מיליון שקל לא כולל ריבית והצמדה. ככל שהזמן חולף, החוב תופח".

רוכשי הדירות החדשות: "קנו במחיר נמוך ממחיר השוק"

רוב הדירות החדשות שנוספו לבניין כבר נמכרו. אחד הרוכשים של הדירות החדשות מספר: "קניתי את הדירה לפני ארבע וחצי שנים כשהיו בשלד. יש ליקויים במבנה ונדרשת הרבה עבודה כדי להשלים את הבנייה. יש רוכשים שמשלמים משכנתה או ששמו את כל חסכונותיהם בדבר הזה. אנחנו מאוגדים - 10 רוכשים. בפרויקט נמכרו כ־26 דירות. לפני ארבע שנים הדירות נקנו ב־19 אלף למ"ר - וזה היה מחיר נמוך גם ביחס למחיר השוק שהיה אז 22־23 אלף למ"ר".

הדייר מוסיף כי "ברחוב מעפילי אגוז בערך 80% מהבניינים עברו תמ"א 38. כל הרחוב כמעט חדש לגמרי אבל הבניין זה נראה פרטץ' - לא הרסו אלא הוסיפו תוספות".

העירייה: "לא יומלץ על הריסת המבנה הקיים"

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "ראשית נדגיש כי מדובר במגרש בבעלות פרטית. מדובר במבנה בבנייה מתקדמת אשר סיים את שלב השלד.

"בתאריך 9.7.2024 התקיים מפגש שיתוף ויידוע אשר כלל את בעלי דירות המתגוררים במבנה, רוכשי דירות חדשות, נציגי מינהל הנדסה (מחלקת תכנון מזרח והמחלקה להתחדשות עירונית) ומינהל שירותים חברתיים. כמו כן הצטרף למפגש המשנה לראש העירייה, חבר המועצה גל שרעבי דמאיו.

"במפגש הוצגו ממצאי חוות הדעת שערך המהנדס. הבדיקה הוגדרה כסיוע בלבד שמטרתו שיקום המבנה ואפשרות למגורים בתנאים ראויים.

"בחינת קידום תוכנית בניין עיר שתאפשר תוספת זכויות באגף נפרד על ידי העירייה, תתבצע באמצעות וכתנאי לביצוע היתר הבנייה מכוח התמ"א שעדיין בתוקף. בהתאם למסקנות הבדיקה הקונסטרוקטיבית, לא יומלץ על הריסת המבנה הקיים.

"מלבד 56 יח"ד קיימות אשר הורחבו בפועל ב־25 מ"ר כולל ממ"דים, קיימות 28 יחידות דיור שנוספו לחלקה במסגרת היתר מכוח תמ"א/38. ולכן כל הליך התחדשות באמצעות תב"ע יידרש להתייחס ל־84 יחידות דיור.

"לגבי השאלה הנוגעת לעצם הריסתו של המבנה, במצב רגיל (טרם הוצאת ההיתר לתמ"א/38), העירייה ככל הנראה לא הייתה ממליצה לקדם תוכנית בניין עיר בתא שטח של 4.3 דונם, היות ומדובר בתא שטח מצומצם אשר צפוי להתקשות לספק מענה ראוי לצרכי הציבור הנובעים מתוספת יחידות דיור. כאמור, תא שטח זה כבר הצטופף בפועל (באותן 28 יח"ד) ללא כל מענה לשטחי ציבור בהתאם למגבלות התמ"א.

"המתווה שהוצע על ידי העירייה לפתרון המצב התקבל בהתנגדות של חלק מהתושבים.

"במקביל הדגישו נציגי העירייה כי מעבר להסכמות שתידרשנה, קידום התוכנית אינו מובטח בשלב זה ומחייב בדיקות מקדימות בהיבט המשפטי, תכנוני, שמאי־כלכלי, מיסוי השבחה ועוד.

"לאור זאת, ההמלצה התכנונית הינה לבחון קידום תב"ע במתווה אשר יסייע בהשלמת הבנייה ואפשרות למחיה ראויה במבנה הקיים אך במקביל לא יביא לציפוף בלתי פרופורציונלי על המרחב שבו ממוקם הבניין שבנדון".

מחברת עדי יעדים לא נתקבלה תגובה.