אחרי שאיבדה 60% מערכה: המהלך החדש של אינטל

לפי גורמים המעורים בנושא, אינטל שכרה את מורגן סטנלי וחברות ייעוץ נוספות על מנת להגן על עצמה מפני משקיעים אקטיביסטיים • יצרנית השבבים איבדה כמעט 60% מערכה השנה, בשל הפיגור שלה בענף הבינה המלאכותית

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Ann Wang
פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Ann Wang

ענקית השבבים אינטל החלה לעבוד עם חברות ייעוץ, כמו מורגן סטנלי, על מנת להתגונן מפני משקיעים אקטיביסטיים - זאת לפי גורמים המכירים את הנושא.

ניתוח | כך עשויה אינטל להתאושש מהמשבר הגדול בתולדותיה 
ניתוח | שלוש ענקיות טק צפויות לפטר 35 אלף עובדים, גם בישראל. אלה הסיבות 

אינטל כבר התמודדה בעבר עם לחץ מצד משקיעים אקטיביסטיים, ונכון לעכשיו לא ברור אם ישנו מהלך חדש שמשקיעים כאלה מנסים לקדם, או אם משקיע אקטיביסט יצר קשר עם דירקטוריון החברה. לפי הדיווח ב-CNBC, מורגן סטנלי כבר עבדה בעבר עם אינטל, כולל בהנפקה של מובילאיי כחברה עצמאית בשנת 2022 והפיכתה לחברת בת בשליטת אינטל.

הגורמים, שבקיאים במעורבות הנוכחית של מורגן סטנלי, ביקשו לא להיחשף. נציגי אינטל ומורגן סטנלי סירבו להגיב ל-CNBC.

אינטל, שנקלעה למשבר הגדול בתולדותיה, במסגרתו איבדה כמעט 60% מערכה, עדיין מנסה להתאושש ממנו. החברה הפסידה בשנה שעברה את התואר שלה כיצרנית השבבים הגדולה בארה"ב לפי הכנסות, זאת בשל השגשוג של אנבידיה. אנבידיה כבר מזמן עקפה את אינטל במונחים של שווי שוק, והיא מוערכת כעת ביותר מ-3 טריליון דולר - גדולה בערך פי 35 מאינטל. מבחינת שווי שוק, אינטל משתרכת מאחורי חברות נוספות, כמו AMD, ברודקום, קוואלקום וטקסס אינסטרומנטס.

דירקטוריון אינטל חווה השבוע מעין טלטלה, כשליפ-בו טאן, מוותיקי תעשיית המוליכים למחצה, הודיע ביום חמישי האחרון כי הוא מתפטר מתפקידו כדירקטור לאחר כשנתיים בלבד. לדבריו, "זו החלטה אישית המבוססת על הצורך לתעדף מחדש התחייבויות שונות, ואני עדיין תומך בחברה ובעבודתה החשובה".

גם עובדי החברה בישראל בסכנת פיטורים

מוקדם יותר החודש החברה הודיעה כי היא מצמצמת כ-15% מכוח האדם שלה - 15,000 משרות, כחלק מתוכנית הפחתת עלויות של 10 מיליארד דולר. במקביל, החברה דיווחה על תוצאות רבעוניות שלא עמדו בציפיות האנליסטים, והודיעה כי לא תחלק דיבידנד ברבעון הרביעי.

גל הפיטורים לא פסח על ישראל, בה אינטל העסיקה 11.7 אלף עובדים, בהם 7,800 עובדי מחקר ופיתוח בחיפה, פתח תקווה וירושלים. פיטורי העובדים באינטל החלו בתחילת החודש עם צעד ראשון: לעובדים הוצעה תוכנית פרישה מרצון המציעה מענק פרישה בן 4 משכורות, 10 משכורות, ואף מענק בן 19 משכורות, בהתאם לוותק. עובד שישיב בשלילה וייכלל בהמשך בתוכנית הפיטורים, יקבל סכום נמוך בהרבה מכך.

המשבר הנוכחי של אינטל נובע מכך שהיא נותרה מאחור בתחום הבינה המלאכותית, מה שגורם לחברות ענן וחברות המפתחות מודלי שפה גדולים לפנות למעבדי ה-GPU של אנבידיה, שמתאימים יותר לצרכים שלהן.