החברה שהייתה שיאנית התשואות שווה היום 70% פחות

רק לפני חודשיים מניית חברת איסוף המידע, אלארום, הייתה להיט עם זינוק בלתי נתפס של 1,700% בשנה • אבל לאחרונה המשקיעים מאוכזבים והשווי נחתך דרמטית

שחר דניאל, מנכ''ל חברת אלארום טכנולוגיות/ אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, שאטרסטוק
שחר דניאל, מנכ''ל חברת אלארום טכנולוגיות/ אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, שאטרסטוק

ביום שני רשמה מניית חברת הטכנולוגיה אלארום  התרסקות מפוארת של 30% בעקבות הדוחות הכספיים שפרסמה. זו הפעם השנייה שהמניה צונחת בחדות בחודשיים האחרונים. הפעם הקודמת הייתה בתחילת חודש יולי, אחרי שהחברה פרסמה כי היא צפויה לרשום האטה בקצב הצמיחה שלה ברבעון השני של השנה. כעת, שפורסמו נתוני הצמיחה מואטים הללו, נתון נוסף איכזב את המשקיעים: תחזית חלשה לרבעון הבא.

הצד המפתיע של מימון ישיר: תיק משכנתאות תופח, וגם הריבית
אלטשולר שחם המשיך לאבד כספים ביולי, אך יש לו סיבה לאופטימיות
מנהל ההשקעות שבטוח: שוק המניות בדרך לעלייה חדה, וזו הסיבה

כך, בתוך פחות מחודשיים השלימה המניה צניחה של כמעט 70% - משווי שוק של 1.16 מיליארד שקל לשווי של פחות מ־370 מיליון שקל. כדי להבין את עוצמת האכזבה של המשקיעים מהחברה צריך למתוח את היריעה מעט יותר אחורה. רק לפני חודשיים, הוכרזה מניית אלארום בתור "שיאנית התשואה בבורסה", כשהיא משלימה עלייה של 1,700% בתוך שנה אחת.

החברה הבת הייתה כוכבת, ואיכזבה

בשוק ההון הורמו הרבה גבות כשהמשקיעים ניסו לתהות האם הזינוק במניה מוצדק. בכל זאת, מדובר בחברה הפסדית שעדיין מחפשת את דרכה, יצאה מפעילותה בתחום אבטחת הסייבר (כשעוד נקראה סייפ־טי) וביצעה שתי רכישות בסכום מצטבר של כ־20 מיליון דולר, תוך דילול מאסיבי של בעלי המניות הקיימים: בשנת 2019 של פעילות בתחום איסוף דאטה מהאינטרנט בשם NetNut (נטנאט) וב־2021 של חברת סייברקיק הפועלת לחסימת פרסומות זדוניות ללקוחות, שבינתיים כבר הוחלט על חיסול פעילותה.

הפעילות של נטנאט צמחה בקצב מהיר ואף העבירה את אלארום לרווח נקי ברבעון הראשון של השנה הנוכחית, והייתה הסיבה לזינוק במניה. אלא שהמשקיעים יודעים שמה שנראה יותר מדי טוב הוא לפעמים טוב מכדי להיות אמיתי. אחרי צמיחה מהירה במכירות נטנאט של 151% אשתקד לסכום של 21.3 מיליון דולר, וצמיחה של 139% ברבעון הראשון של 2024 לעומת הרבעון המקביל לסכום של 8.1 מיליון דולר, הגיעה האטה בצמיחה ל־74% "בלבד" לסכום של 8.7 מיליון דולר ברבעון השני של השנה.

פעילותה של נטנאט הייתה אחראית ל־98% מהכנסות אלארום ברבעון השני ולכן ניתן להבין מדוע המשקיעים הפילו את המניה השבוע, כאשר החברה פרסמה תחזית לרבעון השלישי של השנה בו היא צופה הכנסות של 7 מיליון דולר. במילים אחרות - הצמיחה בהכנסות של נטנאט הולכת ופוחתת וברבעון השלישי היא צפויה להציג הכנסות נמוכות יותר מאשר ברבעון השני. כשמדובר בחברת צמיחה זו נקודת חולשה מהותית.

בנוסף, אלארום גם הציגה תחזית EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) חלשה לרבעון השלישי. אמצע הטווח, 0.9 מיליון דולר, מהווה נפילה משמעותית לעומת 3.4 מיליון דולר ברבעון השני של השנה.

בחברה ניסו להציג את הדברים באור חיובי יותר, אך לא שיכנעו את המשקיעים. כך, שי אבנית סמנכ"ל הכספים של החברה ציין כי "אנו צופים שהכנסותיה של נטנאט בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2024 יעברו את הכנסותיה בשנת 2023 כולה (שעמדו כאמור על 21.3 מיליון דולר, נ"א)".

על החולשה היחסית בצמיחה אמר מנכ"ל החברה, שחר דניאל, כי "אנחנו פועלים בשוק מתפתח ומתהווה, ולכן במקביל להרחבת בסיס הלקוחות שלנו, היצע הפתרונות והגדלת הפעילות, אנו עשויים לחוות שונויות מסוימות בטווח הקצר... בעוד להערכתנו הכנסותינו ברבעון השלישי השנה יושפעו משינויי שוק אשר חלק מלקוחותינו חווים מאז יוני האחרון, הפרמטרים העיקריים שלנו לצמיחה חיוביים: כך, אנו רואים צמיחה עקבית בהכנסות החברה בין יוני ליולי ולתוך אוגוסט".

המשקיעים הפסיביים בתל אביב ניצלו

המשקיעים במדדים בבורסה בת"א יכולים רק לנשום לרווחה שנפילת המניה אירעה לפני מועד עדכון המדדים. אם אלארום הייתה מספיקה להיכנס למדד ת"א 90 בעדכון האחרון, היו סובלים המשקיעים הפאסיביים מאובדן הערך של נפילת המניה, כשם שסבלו בשנים האחרונות מרשימה של מניות שנכנסו למדדים והשמידו ערך למשקיעים עד שנפלטו החוצה. ביניהן, אוגווינד, אלומיי, אלקטרה פאוור, בונוס ביוגרופ, ג'נסל, אורמד פארמה, אקופיה, אקסיליון ועוד.