הונאת המשקיעים: זה העונש שנגזר על מייק בן ארי

בית המשפט המחוזי בת"א הטיל על בן ארי שמונה שנים ותשעה חודשים של מאסר בפועל • השופט קבע כי "הנאשם לא נקלע לסיטואציה, אלא הגה אותה, תפעל אותה, עשק אזרחים והרס את חייהם" • בן ארי הורשע בהונאת קרוב ל-1,000 משקיעים במאות מיליוני שקלים, כאשר 350 מיליון שקל לא הושבו להם עד היום

מייק בן ארי בבית המשפט היום / צילום: כדיה לוי
מייק בן ארי בבית המשפט היום / צילום: כדיה לוי

בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר את דינו של מיכאל (מייק) בן ארי, שהורשע בפרשת הונאת המשקיעים מהגדולות שהיו בישראל, והטיל עליו שמונה שנים ותשעה חודשים של מאסר בפועל. בנוסף, הוטל עליו מאסר על-תנאי של 12 חודשים למשך שלוש שנים. מהעונש תנוכה תקופת המעצר מיוני 2022 ועד היום.

בגיל 39, עם מיליארד משתמשים: מאחורי מעצר מייסד טלגרם
WSJ | האיש הזה התחזה ל'אליסיה' ורימה מאות באינטרנט. גם הוא היה קורבן
"הבטיח תשואה גבוהה ורמת סיכון נמוכה": כתב אישום נגד מנהל תיקי ההשקעות מוטי זייץ

בגזר הדין, התייחס השופט בני שגיא לחומרת מעשיו של בן ארי, לכך שמרבית קורבנות העבירה הרוויחו את הכספים שהשקיעו, חסכו כספים שנים ומשכו חסכונות. "לא מדובר בתוכנית מרמתית קצרת טווח או כזו שהופעלה בעת משבר, אלא פעולה למעלה מעשור, לחיות חיי נוחות, להביא למשפחתו, ולהעביר להשקעות אחרות.. הנאשם לא נקלע לסיטואציה, אלא הגה אותה, תפעל אותה, בעל יכולת לעורר אמון. הוא עשק אזרחים והרס את חייהם". לגבי הסדר הטיעון שהגביל את טווח הענישה, נקבע כי הוא משקלל את הודאת הנאשם והחיסכון בזמן ציבורי, ולוקח בחשבון את נתוניו האישיים של הנאשם.

השופט הוסיף: "לא ניתן להצביע על מקור כספי גדול שהתגלה בעקבות תרומת הנאשם, לא מדובר בתרומה מכרעת לעומת סכומי העתק שגזל או ביחס לסכומים שהושבו. יש להעניק משקל גם לאופן שיתוף הפעולה (שיתוף הפעולה עם הנאמן על נכסיו - נ"ש)".

המשקיעה מרשה זלינגר, שנכחה בדיון, אמרה לאחריו: "השופט הבין שהוא סכנה לחברה. אבל מגיע לו כל החיים להישאר בכלא". משקיעה אחרת אמרה לגלובס: "בטווח שהיה אמור להינתן לו זה חמור, אבל שיהיה חופשי עוד כמה שנים זו סטירה בשבילנו. אנחנו בחיים לא נראה את הכספים שלנו בחזרה".

עו"ד איתן ארז, המייצג עם עו"ד מור בן שושן 745 משקיעים, אמר לאחר הדיון: הוכח שוב שמדינת ישראל היא גן עדן לנוכלים. אנחנו מרוצים שבטווח בין חמש לתשע שנים וחצי, השופט הלך כמעט עד הקצה העליון, אך זה מצער שבישראל על עבירות מרמה כה חמורות, בהיקף של 600 מיליון שקל, העונש הוא שמונה שנים ותשעה חודשים, כאשר בארה"ב העונש הוא בין 50 ל-100 שנה. ההסדר נובע ממחדלים של הרשות לניירות ערך, שלא מנעה הברחת כספים ובריחה מהארץ".

מהפרקליטות נמסר לאחר גזר הדין: "המדינה השקיעה מאמצים רבים באיתור בן ארי - שברח מהארץ לאחר שזייף דרכון והשתמש בזהות אדם אחר - ובהסגרתו; וכן באיתור ובתפיסת נכסים שלו בשווי עשרות מיליונים, שיחולקו בין לקוחותיו. גזר הדין קיבל את עמדת הפרקליטות בנקודות מרכזיות, ושלח את מי שהונה משקיעים לשנות מאסר מאחורי סורג ובריח, תוך התחשבות בכך שבן ארי לקח אחריות ולא ניהל הליך הוכחות ממושך. זהו מסר לכל יזם שסבור שהוא יכול לגייס כספים מן הציבור ללא אחריות, ללא שקיפות ותוך סטייה בוטה מן הדין".

את התיק ניהלו עורכי הדין סתיו גינת ויוסי צדוק מפרקליטות מיסוי וכלכלה, והוא נחקר על-ידי מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות לניירות ערך.

350 מיליון שקל לא הושבו למשקיעים עד היום

בן ארי הורשע בהונאת קרוב ל-1,000 משקיעים במאות מיליוני שקלים. הוא הודה בפתח המשפט, במסגרת הסדר טיעון, בו נקבע טווח ענישה שבין 5 ל-9.5 שנים.

הפרקליטות ביקשה להטיל עליו את העונש המקסימלי, 9.5 שנים, כאשר סנגורו, עו"ד איתן פינקלשטיין, ביקש להסתפק ב-5 שנות מאסר.

בן ארי נעצר באפריל 2021, שוחרר בתנאים מגבילים, ונמלט מישראל כחודש לאחר מכן באמצעות דרכון מזויף של אחד ממשקיעיו. בתקופת הבריחה, שהה בסרביה ובמונטנגרו. הוא נעצר ביוני 2022 על-ידי משטרת בוסניה הרצגובינה והוסגר לישראל בדצמבר באותה שנה.

בן ארי הורשע במרץ 2023 בהסדר טיעון בכתב אישום מתוקן, בריבוי עבירות של קבלת דבר במרמה, זיוף בכוונה לקבל דבר בנסיבות מחמירות, עבירה לפי חוק איסור הלבנת הון וזיוף דרכון כדי לצאת מישראל. כתב האישום מתאר הצגת מצגי שווא למשקיעים שהביאו אותם להשקיע את כספם. מאות מיליוני שקלים הוחזרו על-ידו במהלך השנים. 350 מיליון שקל לא הושבו למשקיעים עד היום.