מנורה | ניתוח

האם מנורה יכולה לעשות בישרכארט את מה שהאחים אמיר עשו בשופרסל?

קבוצת הביטוח מציעה לרכוש כשליש ממניות חברת כרטיסי האשראי, לפי שווי שיהיה כנראה נמוך מהצעות קודמות • אבל במנורה מבטיחים "להציף ערך" - כנראה כלקח מהתהליך שעברו האחים אמיר בשופרסל, שם בעלי המניות העדיפו הצפת ערך על שווי גבוה בעסקה

ערן גריפל, יו''ר קבוצת מנורה מבטחים ומבעלי השליטה בה / צילום: גיא חמוי
ערן גריפל, יו''ר קבוצת מנורה מבטחים ומבעלי השליטה בה / צילום: גיא חמוי

בתחילת השנה סיכלה רשות התחרות עסקה בה אמורה הייתה הראל לרכוש את חברת כרטיסי האשראי ישראכרט תמורת 3.3 מיליארד שקל. מי שהתחרתה אשתקד מול הראל על ליבם של הגופים המוסדיים המחזיקים במניות ישראכרט הייתה חברת ביטוח נוספת, מנורה מבטחים, שאומנם יצאה אז כשידה על התחתונה, אך כעת מחדשת את נסיון ההשתלטות.

מנורה שיגרה ביום חמישי מכתב ליו"ר ישראכרט תמר יסעור ולמנכ"ל החברה רן עוז, בו היא מציעה להיכנס למשא-ומתן להשקעה בישראכרט עצמה, בדרך של הקצאת מניות, שתהווה 32% מהון חברת האשראי, וזאת בפרמיה שתוסכם. 

היועץ שממליץ להסיט השקעה מענקיות הטכנולוגיה ליתר החברות ב-S&P 500
טרנד ההשקעות הלוהט והטיפים של מנהל ההשקעות הבכיר: "הפנסיה שלכם יכולה להיחתך בחצי"

מדובר בהצעה שונה מזו הקודמת שהניחה מנורה בפני בעלי המניות, אז הציעה לרכוש 30% מהמניות לפי שווי של 3.5 מיליארד שקל לישראכרט. יש להניח כי בתרחיש הנוכחי ההצעה שתניח מנורה תהיה נמוכה יותר מזו הקודמת, שכן עם פתיחת המסחר ביום ראשון נסחרה ישראכרט בשווי של 2.6 מיליארד שקל וגם לאחר קפיצה יומית של 5% היא שווה 2.7 מיליארד שקל "בלבד" - לאחר ירידה של 9% במניה בשנה האחרונה.

תמר יסעור, יו''ר קבוצת ישראכרט / צילום: רמי זרנגר
 תמר יסעור, יו''ר קבוצת ישראכרט / צילום: רמי זרנגר

במנורה בונים על הצפת ערך

מדוע שבעלי המניות בישראכרט ייענו להצעה הנוכחית? נראה שבמנורה, בניהולו של מיכאל קלמן, בונים על יכולתה של החברה לשכנע את בעלי המניות כי ביכולתה לייצר עבורם ערך עתידי (בעסקה יימכרו כאמור רק חלק מהמניות). זאת נוסח הצפת הערך האדירה שביצעו השנה האחים אמיר ברשת הקמעונאות שופרסל לאחר שרכשו רבע ממניותיה והובילו לזינוק של כמעט 60% במניה מחודש פברואר בו החל המשא-ומתן בין הצדדים.

מנורה ציינה במכתבה כי מזה תקופה היא עוקבת אחרי שוק כרטיסי האשראי, תוצאות השחקנים בו, ביצועיה של ישראכרט ותוצאותיה וההתפתחויות בכל הנוגע לרכישת השליטה בה. עוד מציינת מנורה כי ההשקעה תחזק את הונה של ישראכרט ובכך תסייע ותתרום להמשך צמיחתה והצלחתה בעתיד: "תחת גרעין שליטה יציב של מנורה, ניתן יהיה להמשיך ולפתח את פעילות ישראכרט ולהובילה, בתמיכה של מנורה, לצמיחה משמעותית.

"קבלת הצעה של מנורה תשמור את ישראכרט כחברה ציבורית ותאפשר לבעלי מניותיה להנות מגידול והרחבת פעילותה ומהצפת ערך עתידית בפעילות ישראכרט", נכתב במכתב.

המכתב עולה כי למנורה לא אמורה להיות בעיה לממן את העסקה - שמוערכת בקרוב למיליארד שקל. החברה מציינת כי יש לה "את מלוא האמצעים הכספיים הנדרשים לביצוע ההשקעה לרכישת גרעין שליטה בישראכרט". עוד נמסר כי להערכת מנורה "ניתן יהיה לקדם את ההתקשרות בעסקה במהירות", שכן היא לא תתנה את ההתקשרות בבדיקת נאותות מקיפה, והיא תסתפק בדיווחי ישראכרט לבורסה.

המתחרות יאשרו את העסקה?

נזכיר כי בין בעלי המניות הגדולים בישראכרט נמנות הפניקס והראל (המתחרות של מנורה) עם 6.5% מהמניות כל אחת. לא ברור מה יחליטו בעלי המניות כשהצעה כזו תוגש והרבה תלוי בגובה הפרמיה שתסכים מנורה לשלם על מחיר המניה.

גורמים בענף כרטיסי האשראי מעריכים כי העניין המחודש שלה בהשתלטות על ישראכרט נובע בין היתר מההתרחבות בתיק האשראי הצרכני שלה בשנים האחרונות. תיק האשראי של ישראכרט עומד כיום על 9.4 מיליארד שקל, רובו הינו בתחום האשראי הצרכני (7.2 מיליארד שקל).

הכנסות ישראכרט ברבעון השני הסתכמו ב-802 מיליון שקל - דומות לאלה שנרשמו ברבעון המקביל אשתקד. הרווח הנקי עמד על 68 מיליון שקל, עלייה קלה למול הרבעון המקביל.