בית הדין האזורי לעבודה הורה להסתדרות לסיים את השביתה עד היום (ב') ב-14:30. נשיאת בית הדין, השופטת הדס יהלום, קבעה כי מדובר בשביתה פוליטית, וזאת על בסיס דברי יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד כי "אי-אפשר לעמוד מול זעקות ילדינו שנרצחים במנהרות בעזה, זה בלתי מתקבל על הדעת".
בית הדין דחה את טענת ההסתדרות כי יש גורם כלכלי בשביתה. "לא הובהר הקשר בין הרג החטופים בידי בני עוולה לבין היבט כלכלי למשק", נקבע.
● עומסים ועיכובים בנתב"ג: כל מה שכדאי לדעת על השביתה במשק
● שביתה כללית במשק: מי יכול לשבות, והאם עובדים יקבלו שכר?
עוד נקבע כי גם שביתת מחאה דורשת הודעה מוקדמת, גם אם לא תמיד בת 15 יום, אך יחסי עבודה תקינים מחייבים הודעה מראש. "שביתת מחאה כשמה כן היא, והיא נמשכת על פני זמן קצוב, בדרך-כלל שעה עד שעות ספורות בלבד, ולא כפי שנעשה במקרה כאן".
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, מסר בתגובה כי "אנו חיים במדינת חוק ומכבדים את החלטת בית המשפט. אי לכך אני מנחה את כולם לשוב לעבודה בשעה 14:30. חשוב להדגיש כי שביתת ההזדהות הייתה מהלך חשוב, ואני עומד מאחוריו. על אף הניסיונות לצבוע את הסולידריות בצבעים פוליטיים, מאות אלפי אזרחים ואזרחיות הצביעו ברגליים. הוכחנו שלגורל החטופים אין ימין ואין שמאל, יש רק חיים או מוות, ולא נאפשר הפקרה של החיים".
האוצר ו"פורום הגבורה" עתרו נגד השביתה
מוקדם יותר, משרד האוצר וארגון המשפחות השכולות "פורום הגבורה" הגישו באמצעות הפרקליטות בקשה לצו מניעה לעצירת השבתת המשק היום על-ידי ההסתדרות. בבקשה נטען כי מדובר בשביתה פוליטית אסורה. הבקשה הוגשה לבקשת שר האוצר בצלאל סמוטריץ', באישור היועצת המשפטית לממשלה.
נציג ההסתדרות אמר בדיון בבית הדין כי עמדתם היא שהשביתה תסתיים היום ב-18:00, אך השופטת יהלום הודיעה כי על הצדדים להגיע להסכמות, ואמרה כי היא מצפה שההסתדרות תצהיר כי השביתה תסתיים לפני השעה 18:00. בא-כוח "פורום הגבורה", עו"ד אילן בומבך, ביקש לתת פסק דין ברור שיחייב את ההסתדרות בהוצאות.
הצדדים נשלחו לנסות להגיע להסכמה לגבי קיצור השביתה לפני השעה 18:00, אך לא הצליחו להסכים ביניהם, וכעת כאמור בית הדין קבע כי על ההסתדרות לסיים את השביתה ב-14:30.
"פורום תקווה", ארגון נוסף של משפחות שכולות, הגיש עתירה לבג"ץ בנושא, אך זו נדחתה בשל ההליך המקביל המתנהל בבית הדין האזורי לעבודה.
"השביתה הוכרזה מבלי כל התראה מוקדמת"
בבקשת המדינה נכתב כי "לעמדת שר האוצר וראש הממשלה, עניין לנו בשביתה פוליטית, כזו שמטרותיה הפוליטיות לא רק שלא הוכחשו, אלא הוצהרו בריש-גלי. לפיכך אין להותירה, יהיו מטרותיה נעלות ככל שיהיו".
"לא כל השביתות נולדו שוות. שביתה פוליטית המכוונת נגד הכנסת או נגד הממשלה כריבון אינה מוכרת כמאבק מקצועי לגיטימי, מטרתה אינה הגנה על תנאי עבודה ושכר אלא מאבק פוליטי", נטען בבקשה שהוגשה. "השביתה הוכרזה מבלי כל התראה מוקדמת, ללא הודעה על סכסוך עבודה כדין, במתכוון, ביודעין ובמוצהר על-מנת לשנות את מדיניותה של ממשלת ישראל בהקשר של עסקת החטופים. סוגיה חשובה, נכבדה ומטלטלת, אך אין לה דבר וחצי דבר עם משפט העבודה".
בעתירה של "פורום הגבורה", שהוגשה לבית הדין לעבודה בתל אביב, נטען כי מדובר בשביתה פוליטית מובהקת ובלתי חוקית על רקע מחלוקת פוליטית בין יו"ר ההסתדרות לממשלת ישראל. "שביתה זו נועדה להכריח את ממשלת ישראל לנקוט עמדה מסוימת בוויכוח ציבורי קשה ונוקב, ולעמדת המבקשת - להיכנע לדרישות ארגון הטרור חמאס".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.