סמוטריץ' והדרג המקצועי באוצר דנו בתקציב וסיכמו על מסגרת גירעון מרוסנת

שר האוצר הודיע כי הוא מתכוון להעביר תקציב מדינה על בסיס גירעון מרוסן יחסית, ברמה של עד 4% תוצר • מחר יערוך סמוטריץ' מסיבת עיתונאים בה יציג את תוכניותיו לתקציב 2025

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

דיוני התקציב במשרד האוצר ובממשלה מתחדשים: לאחר קיפאון של חודשיים, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' קיים היום (ב') ישיבה עם הדרג המקצועי במשרד על בניית תקציב המדינה לשנת 2025.

המאבק על התקציב: נתניהו מסרב לקיצוצים שמציע האוצר; סמוטריץ' מושך להגדלת הגירעון
הבלוף התקציבי של סמוטריץ': פריצת המסגרת בלי להגדיל את הגירעון

בפגישה היום עם הדרג המקצועי באוצר, הודיע סמוטריץ' שהוא מתכוון להעביר תקציב מדינה על בסיס גירעון מרוסן יחסית, ברמה של עד 4% תוצר. חלק מהמשתתפים בפגישה תהו האם סמוטריץ' בכלל מתואם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבסביבתו דיברו על תקציב "קל" יותר על בסיס גירעון גבוה בהרבה מ-4%. מחר יערוך שר האוצר מסיבת עיתונאים בה יציג את תוכניותיו לתקציב 2025.

עוד נודע לגלובס כי בהמשך השבוע, ביום חמישי ככל הנראה, יגיעו בכירי האוצר יחד עם סמוטריץ' אל לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו, לדיון המיוחל בו אמורות להתקבל הכרעות בדבר מסגרות התקציב הבא וצעדי ההתכנסות למימון עלויות המלחמה. 

גורמי המקצוע באוצר לא הוזמנו לשתי הפגישות שקיימו נתניהו וסמוטריץ' ביולי ובאוגוסט בנושא התקציב, שלא נרשמה בהן התקדמות של ממש. ההליך המקובל הוא שכל צמרת האוצר מגיעה אל ראש הממשלה כדי לייעץ לו ולשר האוצר בקביעת הגירעון המתוכנן שסביבו ייבנה הרכב התקציב. עבור תקציב 2025 המשימה הזו מאתגרת במיוחד, כאשר באוצר ובבנק ישראל קוראים לממשלה לערוך קיצוצים והעלאות מסים בהיקף של לפחות 30 מיליארד שקל בשנה כדי להתמודד עם הזינוק בהוצאות הביטחון.

החשש שנתניהו וסמוטריץ' יימנעו מהעברת תקציב בזמן לתחילת השנה משיקולים פוליטיים קיבל ביטוי באזהרות שהשמיעו באחרונה שורה של בכירים, בהם נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון; הממונה על התקציבים באוצר, יוגב גרדוס; והמשנה ליועצת המשפטית לממשלה, מאיר לוין. זאת, אף שהשניים הודיעו רשמית כי יעבירו תקציב עד סוף 2024. הפגישות השבוע עשויות לסמן את גורלו של תקציב 2025, ואולי להשפיע גם על החלטות חברות הדירוג הבינלאומיות שיושבות על המדוכה וממתינות בינתיים עם הורדת דירוג נוספת לישראל. 

לו"ז דחוק 

אלא שגם אם הדרג הפוליטי באמת ייתן סוף כל סוף אור ירוק לפקידי האוצר לבנות את הרכב התקציב בצורה מפורטת מול כל משרדי הממשלה, בהתאם למסגרות שייקבעו - הרי שכבר לא נותר די זמן לעשות זאת בצורה אופטימלית. לפי לוחות הזמנים המקוריים של האוצר, בשלב זה היה אמור להיות התקציב כבר מאושר בממשלה ובדרך לקריאה ראשונה בכנסת. לעומת זאת, לו"ז מקוצר שהציג סמוטריץ' בפני בכירי המגזר העסקי בפגישה שקיים איתם בשבוע שעבר, הראה אישור תקציב בממשלה באוקטובר ואישור סופי בכנסת בשלוש קריאות בדצמבר.

גורם בכיר באוצר אומר כי מדובר בלו"ז דחוק מאוד, אבל לדבריו הבעיה לא צפויה להיות במקטע של הכנת התקציב בתוך האוצר. באגף התקציבים בשלים לחלוטין לתהליך וממתינים כבר תקופה ארוכה עם הצעות מוכנות ותרחישים.

במהלך החודשיים האחרונים, בהם הפקידות המקצועית מודרה מהדיונים עם סמוטריץ' ונתניהו, הוביל במקביל מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר דיוני תקציב פנימיים באוצר, עם תוכנית גיבוי פיסקלית למקרה ש-2025 תתחיל בלי תקציב מאושר. בדיונים אלה גובשה חבילה של רפורמות ותיקוני חקיקה, בהם איחוד מדרגות מס הכנסה והקפאת קצבאות, שכעת יוכלו לשמש כשלד לבניית התוכנית הכלכלית לתקציב. הייזלר גם עומד מאחורי חידוש השיח בין סמוטריץ' לאגף התקציבים.

עד היום סמוטריץ' לא אימץ אף אחד מצעדי ההתאמות שהדרג המקצועי הניחו בפניו. למעשה, הגזירה היחידה שנשמע סמוטריץ' התייחס אליה בפומבי, טרם הפגישה כחלק מתוכניות תקציב 2025, היא כוונתו לבטל את הפטור ממע"מ על תיירות נכנסת. אולם כרגע תיירים לא נכנסים לישראל, וגביית מע"מ ממגזר זה לא תסייע במילוי הצורך המיידי לכיסוי הבור התקציבי בשנה הקרובה. ובכל מקרה, מדובר ברעיון ישן שכבר ניסו לקדם באוצר מספר פעמים בשנים קודמות, ללא הצלחה.

צעדים משמעותיים יותר יידרשו על מנת שהגירעון יהיה בשיעור בר-קיימא, הן בצד הוצאות הממשלה והן בצד ההכנסות. צעד אחד כזה שהציעו באוצר הוא הקפאת העלאת השכר המתוכננת למאות אלפי עובדי המגזר הציבורי ב-2025. אלא שלשם כך תידרש הסכמת יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד. הסיכויים להסכמות שכאלה בין הצדדים נראות כרגע קלושות, על רקע העימות האחרון בין בר-דוד לבין סמוטריץ': השביתה הכוללת במשק עליה הכריז יו"ר ההסתדרות וצווי המניעה שהוציא נגדה סמוטריץ', שאף האשים את בר-דוד בשירות האינטרסים של חמאס. 

חזית מול גפני 

באוצר חוששים שמכשולים לעמידה בדד-ליין הקצר עד סוף השנה יהיו בשלבים שמול הייעוץ המשפטי לממשלה, ששותף לניסוח הצעות חוק התקציב ומצרף להם חוות-דעת משפטיות; וכן מול ועדת הכספים של הכנסת, שמכינה את חוקי התקציב לקריאה שנייה ושלישית במליאה. יו"ר הוועדה הוותיק, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), הרבה להיאבק בממשלה הנוכחית עם אנשי האוצר על תקציבי מוסדות החינוך התורניים. ברצותו, עלול גפני לתקוע את התקציב בוועדה או לחורר את תוכניות האוצר, כפי שכבר עשה בתקציב הקודם כשסירב להעלות סעיפים שונים להצבעה.

וזאת היא עוד התחזית האופטימית, שבה נתניהו באמת מתכוון להעביר את התקציב. חלק מהגורמים במערכת הממשלתית עדיין לא משוכנעים בכך לגמרי, למרות תיאום הפגישות החדשות. יש שתוהים האם לא מדובר במצג שווא שמנסה ליצור הדרג הפוליטי כדי לשדר יציבות כלפי חוץ ולהרוויח עוד זמן, עד שנתניהו יחליט האם הוא רוצה לצאת לבחירות או לא. אם ירצה בבחירות, אי-העברת תקציב עד אפריל 2025 תוביל להתפזרות אוטומטית של הכנסת ותספק לו כרטיס יציאה מהקוליאציה הנוכחית, בניסיון להרכיב ממשלה אחרת בראשותו.