רווקים פונים למחלקת הרומנטיקה של העירייה כדי למצוא בני זוג

ירידת שיעורי הילודה ביפן הביאה למשבר אוכלוסין ולשירותי שידוכים מטעם הרשות המקומית • "הם צריכים עזרה"

הפתרון של יפן לבעיית הילודה / צילום: Shutterstock
הפתרון של יפן לבעיית הילודה / צילום: Shutterstock

יוריקה אדאצ'י, אחות בת 39 מאומייה ביפן, עייפה מלהחליק שמאלה לשווא באפליקציות היכרויות. אז היא פנתה בשנה שעברה לפקידי הרשות המקומית שבה היא גרה כדי שיעזרו לה למצוא בן זוג.

זו הייתה אמורה להיות עסקת החלומות שלהם בקפריסין. אבל אז הם התעוררו לסיוט
חלוץ הבינה המלאכותית שמזהיר: "אין לנו כלים לעצור אותה"
הכנסות של מאות מיליונים ומופעי ענק: זה הטרנד שגורם לילדים שלכם להיצמד למסכים

בהתחלה היו לפקידים כמה שאלות. אדאצ'י מילאה טופס מקוון, וקבעה פגישה אישית במרכז התמיכה Saitama Rendezvous. היא הציגה לפקיד את תעודת הזהות שלה הכוללת תמונה, כדי שיאמת את זהותה, ושלפה את מסמכי המסים שלה כהוכחה שיש לה הכנסה. לאחר מכן היא ניגשה למשרד אחר כדי להשיג מסמך המוכיח שהיא אכן רווקה.

"זה לא הפריע לי", אמרה אדאצ'י על התהליך הביורוקרטי המסורבל. היא העדיפה זאת על פני מפגש נוסף עם גבר שתמונתו באפליקציית ההיכרויות נראית טוב יותר מבמציאות.

100 דולר לתוכנית של שנתיים

יפן מייצרת מכוניות רבות, אבל לא מספיק תינוקות. אוכלוסיית המדינה קטנה מאז השיא שלה ב-2008 ביותר מ-800 אלף איש בשנה. "אם לא יינקטו צעדים רדיקליים, יפן תיעלם!", הזהיר אילון מאסק ב-X (טוויטר לשעבר) ביוני.

מאחר ש-98% מהתינוקות ביפן נולדים לזוגות נשואים, ברשויות המקומיות הוסיפו לרשימת השירותים הציבוריים שלהם - שירותי שידוכים. אדאצ'י שילמה כ-100 דולר לתוכנית של שנתיים. היא לא נזקקה לזמן רב כל כך.

היא הכירה גבר בגילה, שלדבריה לא התרשמה מן התמונה שלו, אבל לחתן המיועד רי אדאצ'י הייתה עבודה יציבה כמהנדס מערכות. הם אכלו יחד ארוחת צהריים ועשו טיול ארוך בפארק. הוא אהב את החיוך שלה, והיא אהבה את הנינוחות שלו. "אפילו בדייט הראשון", היא אמרה, "הרגשתי מאוד נוח איתו".

אנשים שמחפשים בן זוג לנישואים מפרטים בין היתר את התחביבים, ההכנסה ומקום המגורים שלהם. חלק מהרשויות המקומיות עורכות מבדק כדי לקבוע את הערכים, התכונות האישיות ודפוסי ההתנהגות, לצורך התאמה ממוחשבת.

שאלה לדוגמה מן המבדק היא - איזה מהמשפטים הבאים מתאר אותך יותר? התשובות האפשריות: א. יש לי יותר אינטליגנציה מאשר לרוב האנשים; ב. אני נהנית לבלות עם חברים.

הטינדר של טוקיו

גורמים רשמיים בטוקיו ישיקו בקרוב אפליקציה שעושה שימוש בבינה מלאכותית כדי לשדך בין רווקים. האפליקציה המתוכננת תחייב את המועמדים לקבל תחילה אישור מקוון באמצעות מצלמה ולחתום על הצהרה בשבועה שלפיה הם מחויבים להתחתן.

"זה נשמע כמו טרחה גדולה מדי", אמרה נאטסוקי טומיגאווה, בת 28, שעובדת בעסקי התיירות ומשתמשת באפליקציות היכרויות מסחריות. "אפליקציה היא אטרקטיבית אם היא פשוטה וקלה לשימוש", אמרה.

גורם רשמי של עיריית טוקיו, יואיצ'י אומורי, אמר שהעיר מציבה את הבטיחות במקום הראשון. "אנחנו נציג את הזהות שלהם באופן מדויק", אמר.

"מפיג בדידות לקשישים"

במקומות מסוימים התבררו שידוכים כאלה כמאתגרים לביצוע. העיר אקיטקאטה שבמערב יפן ניסתה לעודד נישואים במשך עשור, והניבה 59 זוגות. לפי חישובי העיר, היא הוציאה יותר מ-6,000 דולר בממוצע כדי ללוות כל זוג שנישא. אלא שלא לכל הזוגות נולדו ילדים, וכמה זוגות התגרשו או עברו מן העיר.

לרשויות המקומיות השונות יש דרישות וכללים שונים לשירותי שידוכים. מחוז אהימה באי שיקוקו הוא אחד מן המחמירים ביותר, ובו דורשים מתנדב שילווה זוגות פוטנציאליים בדייט הראשון שלהם. המלווים נשארים בדרך כלל בחצי השעה הראשונה כדי לעזור לשבור את הקרח ולוודא שאין עניינים מפוקפקים.

המלווים גם אוכפים חוקים מקומיים: על בני הזוג נאסר להחליף שמות או מספרי טלפון בדייט הראשון, שמוגבל לשעתיים. מאוחר יותר הגבר והאישה (שירותים ללהט"בים אינם מוצעים) אומרים למלווה אם בן או בת הזוג שלהם לדייט מצאו חן בעיניהם. אם שניהם עשו זאת, המלווה מוסר שמות ופרטים ליצירת קשר. "אני אומרת להם שהכול למען ביטחונם", מסבירה נעמי אטראשי, בת 64, מלווה ותיקה.

היא בדרך כלל מבקשת מבני הזוג להסתכל זה על זה במשך שלוש שניות ואז להתרשם. "הם בדרך כלל נבוכים ומתוחים מאוד", אמרה אטראשי. "הם צריכים עזרה כדי להתחיל בשיחה".

תוכנית המלווים היא בין המוצלחות ביפן. 200 המלווים שלה עוזרים לכ-100 זוגות להתחתן בכל שנה, כ-2% מכלל הנישואים במחוז. אולם שיעור הילודה שלה הגיע לשפל בשנה שעברה, בהתאם למגמה הלאומית.

אטראשי, המלווה הוותיקה, אמרה שהאנשים הנרשמים לשידוכים נעשים מבוגרים יותר ויותר ומחפשים בני זוג, לא כדי להביא ילדים לעולם, אלא כדי לחלוק את שנות חייהם המאוחרות. לאחרונה התלוותה לאישה בסוף שנות ה-40 לחייה, שהייתה נשואה פעם אחת. בפעם אחרת היא פיקחה על גבר בן 63 שמעולם לא התחתן.

"הניסיון שלנו להתמודד עם שיעור הילודה הנמוך הופכת למשהו אחר", אמרה אטראשי באנחה. "אבל טוב שזה יעזור להפחית את מספר הקשישים הבודדים".