פגישת ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ הסתיימה הערב (ה') ללא הכרעה על מסגרות תקציב המדינה לשנת 2025. נתניהו אמר בישיבה שהוא עדיין לא מעוניין לקבל החלטה, וביקש לקבוע דיון המשך במוצאי שבת או ביום ראשון. דיון התקציב הבא יתקיים באותו הרכב, שבניגוד לחלק מן הדיווחים המוקדמים, כלל גם את נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון. זאת, לצד ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון והדרג המקצועי במשרד האוצר.
● הנטו יישחק, הטבות המס יקוצצו: תוכנית התקציב שהציג סמוטריץ'
● בלעדי | גזירה נוספת: באוצר בוחנים העלאת המע"מ ל-18.5%
בדיון הערב הציגו סמוטריץ' ופקידי האוצר בפני נתניהו את התוכנית לעקרונות התקציב, אחרי שכבר סקר אותה שר האוצר בפני הציבור באירוע פומבי שלשום. עוד נודע לגלובס כי כלל לא עלתה על שולחן הדיונים היוזמה שקידם בתקופה האחרונה יועצו הכלכלי של נתניהו, שמחון, להפוך את התקציב לדו-שנתי, לשנים 2025-2026.
באוצר הציגו בפני נתניהו תחזית צמיחה מעודכנת, עם נתונים פסימיים ביחס לאלה שפורסמו בתחזית הקודמת של המשרד. כך, הצמיחה ב-2024 צפויה לעמוד על 1.1% בלבד - קצב של התכווצות במונחי תוצר לנפש - שינוי משמעותי לעומת צמיחה של 1.9% בתחזית המקורית. זאת לאחר פרסום נתוני תמ"ג מאכזבים לרבעון השני של השנה.
גם הצפי לצמיחה בשנה הבאה הופחת, אם כי בשיעור מתון יותר, מ-4.6% ל-4.4% בתחזית החדשה. במשרד האוצר אמרו שייתכן ותפורסם גם תחזית הכנסות מעודכנת בהתאם להאטה בצמיחה, שתשפיע על דיוני התקציב לשנת 2025.
לא בטוח שהרעיונות של סמוטריץ' תואמים את כוונות נתניהו
הדיונים הקודמים שקיימו נתניהו וסמוטריץ' על התקציב התקיימו תוך מידור הדרג המקצועי במשרד האוצר. הפעם הוזמנה הפקידות הבכירה לישיבה בלשכת ראש הממשלה.
תחילה ייחלו באוצר שהפגישה תסתיים בהכרעה של נתניהו וסמוטריץ' על מסגרות התקציב, ללא עיכובים נוספים כמו אלה שנרשמו שבחודשיים האחרונים. אולם הפגישה הייתה קצרה וכאמור ללא שורה תחתונה. באוצר עדיין מקווים שמתווה התקציב עליו הצהיר סמוטריץ' השבוע יאומץ על ידי נתניהו. סמוטריץ' הציב יעד שאפתני לגירעון של 4% וצעדי התכנסות פיסקליים בהיקף של 35 מיליארד שקל. בכך למעשה העביר שר האוצר את הכדור למגרש של נתניהו, שיצטרך להחליט האם לאמץ את הצעת הגזירות שתונח בפניו.
סמוטריץ' הכניס לחבילה הקפאות שונות שישחקו את הנטו של הציבור: בריווח מדרגות מס הכנסה, שכר המינימום, נקודות זיכוי וקצבאות ביטוח לאומי - שכל אלה אמורים להתעדכן אוטומטית כלפי מעלה ב-2025. עוד הוא מעוניין לאחד מדרגות מס הכנסה נמוכות, מהלך שמשמעותו הכבדת נטל המס על כלל האוכלוסייה העובדת ובפרט על עובדים ברמות שכר בסיסיות.
לא בטוח שהרעיונות של סמוטריץ' תואמים את כוונות נתניהו. יועצו הכלכלי של ראש הממשלה, פרופ' אבי שמחון, קידם בתקופה האחרונה מסגרת תקציב גמישה הרבה יותר, שתאפשר הימנעות מצעדים כואבים פוליטית, עם רמת גירעון גבוהה מכפי שמציע סמוטריץ'. שמחון גם מקדם מבצע דיבידנדים, לשחרור רווחים כלואים במס מופחת, כדי להניח לקופת המדינה הכנסות מידיות. התוכנית שהציג סמוטריץ' הפוכה, ומציעה לגבות מס על חברות שלא ישחררו רווחים.
תרחיש אחר שמדאיג גורמים באוצר הוא שנתניהו יאשר מסגרת וייתן אור ירוק להתקדם בהכנת התקציב, רק כדי למסמס אותו ברגע האחרון. לתקציב יש השלכות פוליטיות מורכבות, ואי העברתו עד סוף מרץ 2025, תביא לפיזור הכנסת. אחת ההערכות היא שאם נתניהו יזהה עיתוי טוב מבחינתו לצאת לבחירות, הוא יעדיף לעשות זאת דרך מניעת התקציב, וכך גם יימנע מגזירות שעלולות לפגוע בו בקלפיות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.