תוכן שיווקי

כתבה זו נכתבה והופקה על ידי כותבי תוכן מקצועיים בשיתוף גורם מסחרי.

כתבות התוכן השיווקי בגלובס כוללות מידע ענייני בעל ערך מוסף לקורא, תוך שמירה על שקיפות מרבית כחלק מהקוד האתי של גלובס.

בינה מלאכותית חוקרת: חדשנות טכנולוגית בפענוח פשעים

אנו עוברים כיום מעולם של ראיות פורנזיות למערכת ניתוח דיגיטלית מתקדמת • הבינה המלאכותית מאפשרת לחשוף דפוסים סמויים, להצליב נתונים ממקורות מגוונים ולהוביל חקירות לפתרון מדויק ומהיר יותר • רונן ערמון, סמנכ"ל מוצר וטכנולוגיות בחברת סלברייט, שופך אור על התחום והחידושים בו

צילום: שאטרסטוק
צילום: שאטרסטוק

הכתבה בשיתוף סלברייט

הבינה המלאכותית, שמגדירה מחדש כמעט כל תחום עיסוק, משנה את עולם החקירות ופיענוח הפשעים מן הקצה אל הקצה. אם פעם, חקירה הייתה מתבססת על ממצאים פורנזיים שנאספים בשטח, כיום כמעט כל פשע שמבוצע מותיר חתימות דיגיטליות רבות. בין אם מדובר בנתוני האיכון של הטלפון הנייד, בפעילות ברשתות החברתיות, בשיחות שבוצעו ועוד. עם העלייה המתמדת בכמויות המידע הדיגיטלי ובמגוון המקורות, גופי אכיפת החוק מוצאים את עצמם נדרשים לנתח כמויות עצומות של דאטה בזמן קצר. "הבינה המלאכותית הופכת לכלי חיוני במאבק בפשיעה, באמצעות טכנולוגיות המסופקות לגופי אכיפת החוק", אומר רונן ערמון, סמנכ"ל מוצר וטכנולוגיות בחברת סלברייט, המומחית לתחום החקירות הדיגיטליות, בראיון עימו, שבו הוא מפנה זרקור לתחום המתפתח.

לדבריו, "הפיכת המרכיב הדיגיטלי למשמעותי בחקירת פשיעה כיום היא אחת המגמות של השנים האחרונות. מגמה שנייה, שנמצאת בקשר הדוק עם זו הראשונה, היא כמויות הדאטה העצומות שמיוצרות כיום. חוקרים שניגשים לפענח מקרה פשע, מוצאים את עצמם מול כמויות עצומות של מידע דיגיטלי", מציין ערמון. הוא מספר כי "בשנים האחרונות פיתחה סלברייט פלטפורמה לניהול חקירות דיגיטליות מקצה לקצה, כולל כלים מתקדמים לאיסוף, ניתוח ושיתוף מידע באופן חוקי ומבוקר".

הכלים שפיתחה החברה נמצאים כיום, כאמור, בשימוש נרחב של גופי אכיפת החוק בעולם ובישראל, ובין היתר גם על ידי ה-FBI ומשטרת ישראל.

"מגמה נוספת, לצד הדיגיטציה של הפשיעה וכמות המידע, נוגעת למגוון", אומר ערמון. "המידע הדיגיטלי מגיע מהטלפון הנייד ומהמחשב של הפושעים וממקורות נוספים - מסנסורים רבים, כמו מצלמות רחוב, מערכות בכביש (לדוגמה כבישי אגרה), הקלטות של שיחות, פעילות ברשתות החברתיות ואפילו מהתמונות שאנחנו מצלמים", הוא מדגיש. כדי להמחיש את הנקודה האחרונה, משתף ערמון בסיפור על חקירה בנושא טרור באחת ממדינות אירופה: "אדם נסע במדינה אירופאית, ניסה לירות על עוברי אורח בנשק, אבל היה לו מעצור. המשטרה מצליחה לעצור אותו, לוקחת לו את הטלפון הנייד, פותחת אותו ומתחילה בתהליך של OCR על אלפי התמונות בטלפון הנייד - כלומר, שליפה אוטומטית של הטקסט שמופיע בתוך התמונות. בדרך זו המערכת מצליחה לזהות מרכיב של חומר נפץ שהיה כתוב על בקבוק שהיה מצולם בתמונות. זה הוביל את החוקרים למעבדת נפץ גדולה שיושבת אי שם באירופה. ללא הטכנולוגיה הזאת אף אחד לא היה יודע להגיע למקום. לחוקרים היו הררים של מידע - והבינה המלאכותית היא זו שסייעה לזהות את החלק הקריטי הנדרש לחקירה".

רונן ערמון, סמנכ''ל מוצר וטכנולוגיות, סלברייט / צילום: יח''צ
 רונן ערמון, סמנכ''ל מוצר וטכנולוגיות, סלברייט / צילום: יח''צ

דיגיטציה של פשיעה

הפלטפורמה של חברת סלברייט, כאמור, כוללת כיום כלים רבים מבוססי בינה מלאכותית, אשר משמשים את רשויות אכיפת החוק למלחמה בפשיעה. ערמון מחלק אותם לכמה קבוצות.

קבוצה ראשונה של כלים מגיעה מתחום איסוף המידע. "יש לנו מצד אחד את הפושעים, שמייצרים את העקבות הדיגיטליים, ומצד שני את החוקרים, שזקוקים לראיות הפורנזיות הדיגיטליות הללו", מסביר ערמון, ומציין כי השגת הראיות אינה תהליך פשוט בהכרח. "לא מדובר יותר בטביעת נעל בזירה או באבק שריפה של כלי ירייה. מדובר במגוון רחב של נתונים שקיימים, אך לא בהכרח בצורה שחוקר אנושי יכול לקרוא אותם. מקורות דיגיטליים כגון טלפון, מחשב, מערכות מולטימדיה ברכבים ועוד, מכילים אלפי אפליקציות שונות. כל אחת מאותן אפליקציות שומרת ומארגנת את המידע בדרך שונה, לעיתים תוך שימוש בהצפנה ואמצעי הגנה אחרים. בהינתן צו שופט המאפשר את הפעולה - מוצר בשם Inseyets משתמש בטכנולוגיות של הנדסה הפוכה על מנת לחלץ את המידע ולתרגם אותו לפעולה אותה עשה החשוד כמו התכתבות (כגון צ'אט או אימייל), מיקום, נסיעה וכו".

לפרטים נוספים על הפתרונות הטכנולוגיים של סלברייט הקליקו כאן>>

קבוצה שנייה של כלים משמשת לניתוח וחקירה של הנתונים עצמם וסיוע לחוקרים בהפקת התובנות מתוכם. כאן, נותן ערמון את הדוגמה של פתרון Pathfinder של סלברייט. "כחלק מכך שהחוקר יושב מול כמות אדירה של נתונים דיגיטליים, הוא מנסה למצוא את ההגיון בהכל. Pathfinder הוא פתרון שמאפשר 'להתיך' את כל המידע יחד ולהוציא ממנו תובנות משמעותיות בזכות הבינה המלאכותית. למשל, בעת או לאחר אירוע טרור, הפתרון מאפשר לעבור על כמות אדירה של תמונות בטלפון הנייד ולזהות מספר בודד של תמונות חשודות. היא יודעת להצביע על אנומליה בדפוס הוצאת השיחות של אדם מסוים ואז לסמן לחוקרים להתמקד במספרים מסוימים חשודים. בנוסף ביכולתה לקחת את הכמות האדירה של הנתונים: שיחות, התכתבויות, תמונות, מיקומים ולצייר תמונה של 'כנופיה' או חוליית טרור - אם יש כזו. מי עומד בראשה, מי הבלדר, מה המסלולים הקבועים שלהם וכן הלאה.

"בין לבין, קבוצה נוספת של מוצרים", אומר ערמון, "נוגעת לעולמות הענן". כך למשל, כלי בשם Guardian, ששם דגש על אבטחת הנתונים המשטרתיים. "כאמור, כיום במקרים רבים כבר לא מדובר בראיות פיזיות שמניחים במחסן או שולחים לתחנת משטרה אחרת. לכן Guardian מאפשר לחוקרים לאחסן את הראיות באופן מאובטח על הענן, להעביר אותן רק לגורמים שנדרשים לכך ולשמור על כללי האתיקה".

בינה מלאכותית גנרטיבית בשירות החוק

לאחרונה, הקימה סלברייט, שאף נסחרת בבורסת הנאסד"ק בניו-יורק, את מחלקת Gen AI, המובילה את פעילות הבינה המלאכותית הגנרטיבית של החברה. המחלקה מיועדת להעצים את יכולות החוקרים בניהול מידע דיגיטלי מורכב, תרגום טקסטים, ניתוח וחשיפת תובנות חדשות מתוך המידע הדיגיטלי הקשור בפשיעה. כל אלו פעולות אשר נמצאות בליבת הבינה המלאכותית הגנרטיבית, אשר שמה דגש על יצירה של תכנים ותהליכים חדשים. ערמון מסביר: "ברמה הכי בסיסית של העניין, בדיוק כמו שאנחנו משתמשים בבינה המלאכותית כדי לעשות סדר בראיות הפורנזיות הדיגיטליות, ככה אנחנו רוצים לעשות שימוש בבינה המלאכותית היוצרת כדי לפשט את השימוש בפלטפורמה שלנו. להגיע למצב שחוקר יוכל לשבת מול המחשב, לנסח 'פרומפט' של מה שהוא רוצה להשיג, ושהתוכנה תבין אותו ותדע לייצר את רצף הפעולות המתאים".

ולאן אנחנו צועדים מכאן? המהפכה הטכנולוגית של הבינה המלאכותית מציעה לגופי אכיפת החוק כלים חסרי תקדים לפענוח חקירות מורכבות. בעידן בו כמויות הדאטה גדלות בקצב מהיר ומקורות המידע הדיגיטלי מגוונים מתמיד, AI לא רק מייעלת את תהליך החקירה, אלא גם מספקת לחוקרים תובנות שלא היו נגישות בעבר. עם יכולות כמו זיהוי תבניות, ניתוח עיבודי שפה ומיפוי קשרים, בינה מלאכותית מאפשרת לשים את הדגש הנכון על פרטים משמעותיים ולהתמודד עם אתגרי האבטחה והאתיקה באופן חכם ומהיר. ככל שהטכנולוגיה ממשיכה להתפתח, כך עולה הפוטנציאל של הבינה המלאכותית בסיוע לחוקרים להניב תוצאות מדויקות וכך לייעל את השמירה על בטחון הציבור.

לפרטים נוספים על הפתרונות הטכנולוגיים של סלברייט הקליקו כאן>>

צרו איתנו קשר *5988