נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט גלעד נויטל, קבע היום (א') כי הדיון בבקשה לפסול את פסק הבוררות שנתן נשיא בית המשפט לשעבר איתן אורנשטיין, בעניין הסכסוך בין המיליארדר דן גרטלר לבין אנשי העסקים האחים מנדי ומשה גרטנר, יועבר לשופטת שמונתה לאחר פרישתו של אורנשטיין - השופטת איריס אלוטוביץ'-סגל שמונתה ביוני השנה.
● העליון דחה את בקשת גרטלר להעביר את הדיון בפסק הבוררות של אורנשטיין מתל אביב
● פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים
● אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר
ההחלטה התקבלה לאחר שבית המשפט העליון דחה את בקשתו של גרטלר להעביר את הדיון לבית משפט במחוז אחר. השופט יצחק עמית קבע כי אין מקום להעביר את הדיון מתל אביב, מאחר שהטענות אינן נגד בית המשפט אלא נגד הבורר. עוד צוין בהחלטת העליון כי בבית המשפט יש שופטים רבים, שחלקן מונו לאחר פרישתו של אורנשטיין, ובכך רמז להעביר את הדיון לאחד מהם.
הדיון הועבר מהשופטת יהודית שבח, שהעבירה את הבוררות לאורנשטיין, החלטה שאושרה על-ידי בית המשפט העליון. הנשיא נויטל קבע כי טרם התקיים דיון בבקשה הנוכחית לפסילת פסק הבוררות, ולכן אין מניעה להעביר לשופט אחר. מבחינת גרטלר, שמנסה לבטל את פסק הבוררות שחייב אותו לשלם קרוב למיליארד שקל - מדובר בהישג.
דן גרטלר / צילום: שלומי יוסף
סכסוך ארוך-שנים
הסכסוך הכספי בין גרטלר לאחים גרטנר נמשך למעלה מ-14 שנים. פסק הבוררות שניתן באפריל השנה והכריע בטענות ההדדיות הנוגעות להשקעתם של האחים בעסקי המכרות בקונגו של גרטלר, היה אמור לסיים את הסאגה ארוכת-השנים - אך גרטלר מנסה לבטל אותו, והצדדים מציפים את בית המשפט בבקשות ותגובות.
פסק הבוררות קבע כי גרטלר ישלם לאחים 85 מיליון דולר, סכום נמוך משמעותית מהתביעה שהגישו על 1.6 מיליארד דולר. אלא שנוכח חלוף הזמן מאז האירועים - 18 שנים - חישוב הסכום לתשלום, כולל הריבית, בתוספת הוצאות הבוררות ושכר-הטרחה, מגיע לקרוב ל-מיליארד שקל. התביעה שכנגד של גרטלר נדחתה.
בבקשה לביטול פסק הבוררות, טוען גרטלר כי אורנשטיין פרסם את פסק הבוררות, המונה 1,200 עמודים, בחופזה, בשל בדיקת המשטרה את ההקלטות בינו לבין ראש לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה. הוא טוען כי אורנשטיין, שביטל החלטות הנוגעות לבירור התביעה שכנגד, פגע בכך בזכות הטיעון שלו, וזאת מטעמים לא ענייניים. לטענתו, אורנשטיין נקלע לניגוד עניינים ומיהר לתת את פסק הבורר, שפגע, לטענתו, בזכויותיו הדיוניות והמהותיות של גרטלר.
במרץ 2024 פרסם עיתון "הארץ" שיחות בין נוה לאורנשטיין, במסגרתם עלה חשד ליחסי "תן וקח" במסגרת מינויו של אורנשטיין לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב. באותה עת אורנשטיין כבר כתב תקופה ארוכה את פסק הבוררות, לאחר שהודיע לצדדים שנה קודם לכן כי הוא מתחיל במלאכה.
באפריל, בטרם פרסום פסק הבוררות, הגיש גרטלר בקשה לאורנשטיין שיפסול את עצמו. הוא טען כי יש בידיו ראיה לפיה אורנשטיין סבור כי גרטלר עומד מאחורי הפרסומים בתקשורת של ההקלטות, ועל כן הוא לא יכול לפסוק בעניינו. אורנשטיין דחה את הבקשה, ובערב חג הפסח פרסם את פסק הבוררות.
לא הפעם הראשונה
הבקשה לביטול פסק הבוררות אינה הפעם הראשונה שגרטלר ניסה למנוע מאורנשטיין לדון בסכסוך. בשנת 2020 התפטר הבורר אורי גורן, גם הוא נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב לשעבר, לאחר 11 שנים בהן דן בתיק, רגע לפני שעמד למסור את פסק הבוררות. הסיבה להתפטרותו הייתה שהאחים גרטנר שכרו את שירותיו של החוקר הפרטי צביקה נוה, אחיו של אפי נוה, לאתר חומר אודותיו.
חוק הבוררות מאפשר לבית המשפט למנות בורר חליפי, וכך היה. הנשיא הפורש אורנשטיין מונה לבורר. גרטלר ניסה להיאבק בהחלטה - הוא ביקש להעביר את הדיון בסכסוך לבית המשפט, אך נדחה גם בבית המשפט העליון, שקבע כי אין מקום להפסיק את ההליך נוכח השלב המתקדם שבו הוא מצוי, וכי אין לצדדים טענות כלפי אורנשטיין.
במסגרת מאבקו של גרטלר לביטול פסק הבוררות, הוא פנה לבית המשפט העליון בבקשה להוציא את הדיון מבית המשפט המחוזי בתל אביב למחוז אחר. לאחר שהבקשה נדחתה בעליון, ביקש גרטלר מנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב להורות על העברת התיק מהשופטת יהודית שבח לידי שופט שמונה לאחר פרישתו של אורנשטיין בשנת 2020. "אין זה ראוי ונכון ששופט המכיר אישית את הבורר אורנשטיין יכריע אם הבורר החליט במפתיע על סיום הבוררות מטעמים לא עניינים הקשורים לעניינו האישי", טען.
9173-07-24
16502-08-24
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.