30 שנות סכסוכים משפחתיים נגמרו במכירת נכסים בחצי מיליארד שקל

10 נכסי יוקרה בתל אביב ששייכים למשפחת מחקשווילי נמכרו תמורת 540 מיליון שקל • "מדובר בנכסים מיוחדים במינם", מספרים בענף, "המכרז העסיק את כל העיר" • נישול הילדים מהירושה, ניסיון זיוף הצוואה ושלל הביקורים בביהמ"ש: ההיסטוריה של הנכסים שהסעירו את שוק הנדל"ן המקומי

מלון ישמעילוף ברחוב מונטיפיורי בתל אביב. בין הנכסים שנמכרו / צילום: ישראל פרקר, מתוך אתר פיקיויקי
מלון ישמעילוף ברחוב מונטיפיורי בתל אביב. בין הנכסים שנמכרו / צילום: ישראל פרקר, מתוך אתר פיקיויקי

לא בכל יום נסגר מכרז עבור עשרה נכסי יוקרה בליבה של תל אביב־יפו - כולל מלון ישמעילוף (יבנה) שנבנה בשנת 1925, או "בית מחקשווילי" ברחוב אילת, שהיה מקום מושבו הראשון של בית המשפט המחוזי בתל אביב. לא בכל יום נסגר מכרז של מאות מיליונים למכירת אותם נכסים, שהוחזקו יותר מ־100 שנים בידי אותה משפחה, ולא בכל יום הם לוקחים אותנו 30 שנים לאחור, ויותר מזה. זהו סיפורם של נכסי משפחת מחקשווילי, שנמכרו השבוע בסיומו של הליך התמחרות, תמורת 540 מיליון שקל. את תהליך ההתמחרות ערכה פירמת מזור חכים בית הלחמי, במסגרת הליך כינוס נכסים ופירוק שיתוף, בהחלטת בית המשפט.

"המוכרים היו צריכים להיות ריאליים במחיר": בכמה נמכרה דירה בבת ים?
הבטיחו לו דירה נוצצת בקפריסין ב-150 אלף דולר, ואז הכול הסתבך

מאבק בין הילדים לדודות

את הנכסים רכשה השבוע קבוצת משקיעים שביניהם נמצאים שניים מילדיו של אהרון ישר מחקשווילי, בעל עיזבון המשפחה. "מדובר בנכסים מיוחדים במינם", אומר שמאי המקרקעין ד"ר אסף גסטפרוינד, שביצע את הערכת השווי לכלל הנכסים שעמדו למכרז. "כל נכס בפני עצמו הוא משהו שלא רואים בכל יום, ועוד יותר מזה כשמדובר במקבץ כזה של נכסים יחד, בפריים לוקיישן ובעלות שנמצאת כמעט בשלמותה בידי המשפחה".

כאמור, בקבוצת המשקיעים שזכתה בנכסים נמצאים גם ילדיו של המנוח, ליאורה ודוד. מתברר כי במשך עשרות שנים הם היו חלק ממאבקים פנים משפחתיים סביב נכסיה שנצברו לאורך השנים. "מדובר באנשים למודי קרבות", מוסיף גורם המעורה בפרטים. "שנים על גבי שנים של ניהול הליכים. בית המשפט הבין בסופו של דבר שדרך המלך, באמצעות איזונים ו'חלוקה בעין' (חלוקה פשוטה של הנכסים, בהתאם לקיים בשטח - י"נ), לא אפשרית כאשר ישנו חוסר אמון גדול כל כך, ולכן החליט שהנכסים יימכרו במכרז".

משפחת מחקשווילי

ארץ מוצא: גיאורגיה
שנת עלייה לישראל: 1907
נכסים בישראל: בעיקר בתל אביב-יפו, בירושלים ובטבריה
נכסים מרכזיים בתל אביב: בית מחקשווילי, בית המשפט המחוזי הראשון בתל אביב
שווי ההצעה במכרז על נכסי המשפחה בתל אביב: 540 מיליון שקל

מתברר כי הסכסוך סביב הנכסים כפול: לאחר מותו של אהרון ישר מחקשווילי בשנת 1994 פרץ הסכסוך הראשון, זאת לאחר שהוריש לארבעת ילדיו סכומים זעומים בעוד שאת עיקר העיזבון, ובו נכסי הנדל"ן של המשפחה, הוריש לשלוש אחיותיו. כ־300 אלף דולר ייעד לצדקה. הילדים פנו לבית המשפט וטענו כי יש לבטל את הצוואה, משום שהיא נכתבה תחת השפעת האחיות, וב־1998 הכריעה שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, דרורה פלפל, לטובת הילדים, ולמעשה הכירה בהם כיורשים החוקיים של נכסי אביהם.

בשנת 2008 התגלה ניסיון לזייף צוואה על שם אחת האחיות, בהיקף נכסים של 50 מיליון דולר, אך זה סוכל בבית המשפט, שקבע כי החתימה על הצוואה הייתה מזויפת. בשנת 2011 הגישו האחים דוד וליאורה, לצד אחרים, תביעה נגד רשות המסים, בעקבות חיוב מס בגובה עשרות מיליוני שקלים על נכסים שהיו ברשות המשפחה. התובעים טענו כי מדובר בחובות ישנים, שמקורם בבני משפחתם שכבר אינם בין החיים, ולכן יש לבטל אותם. לאחר שנדחו בבית המשפט המחוזי, ערערו לעליון שקבע כי בקשתם לבטל את החובות או להכיר בהם ככאלו שהתיישנו לאמתקבלת.

גם כאן הסיפור לא הסתיים משום שאף בין הילדים לבין עצמם, היורשים החוקיים, התגלעו מחלוקות, כפי שנודע לגלובס, ואלו הלכו והחריפו בשנים האחרונות. המחלוקות הללו, כשברקע מאבקים משפטיים של שנים רבות, הובילו אל המכרז שנסגר השבוע, ולמכירת הנכסים.

יוקרתם של הנכסים והשווי הפוטנציאלי הגדול שלהם משכו אליהם תשומת לב רבה, על אף ניסיונה של המשפחה, המוצלח יחסית, להישאר אלמונית עד היום. "יש כאן עניינים סנטימנטליים מאוד, משמעויות אישיות שהופכות את הנכסים הללו להרבה יותר מאשר רק נכסי נדל"ן המועמדים למכירה", אומר הגורם שאיתו דיברנו. "זה לא מכרז רגיל, והרבה יותר מאשר עסקה מסחרית קרה. נוסף על כך, אלו נכסים שמדברים לקהל ספציפי מאוד - נכסים לשימור המיועדים למשוגעים לדבר, שיש להם כסף גדול".

נכסים שהצטברו מ־1907

כיצד צברה משפחת מחקשווילי את נכסיה? כאן אנחנו הולכים עוד יותר ממאה שנים לאחור, אל מרדכי ושרה מחקשווילי ז"ל, ראשי המשפחה הענפה, שעלו לארץ מגאורגיה עוד ב־1907. השניים הקימו בישראל חברה חדשה, שרכשה לאורך השנים נכסים בכל הארץ - ובהם אותם נכסים בתל אביב. בניהם, אהרון ומשה, החליפו אותם בהמשך הדרך, ואהרון המשיך להחזיק בנכסים עד מותו. "המשפחה אספה במשך שנים נכסים ייחודיים מאוד, וידעה לשמור עליהם ולטפל בהם כמו שצריך", אומר הגורם שאיתו שוחחנו.

"מי שרוכש נכסים כאלו צריך לדעת איך לטפל בהם", אומר ד"ר גסטפרוינד. "כל אחד מהם דורש הכנת תוכנית בפני עצמה, כל אחד מהם הוא נכס לשימור עם פוטנציאל לפיתוח, אלו נכסים שלא כל אחד יכול לנהל אותם. אני חושב שהקבוצה שזכתה בהם בסופו של דבר היא בהחלט מהזן הזה.

"ההרגשה הייתה שהמכרז הזה העסיק את כל העיר. המשרד שלי, על 20 העובדים שלו, עסק 70% מהזמן במענה לטלפונים סביבו, מהרגע שפורסמה מודעת המכירה. הערך הסנטימנטלי שיחק כאן תפקיד, וכמובן הוסיף למחיר - אבל בסופו של דבר הוא נסגר מעט מעל לשווי השוק שקבעתי. אני מניח שאם הייתה יותר תחרות מצד המתמודדים האחרים, המחיר הסופי היה גבוה יותר".

ובשורה התחתונה, האם המכרז הזה ישים סוף לסכסוך המשפחתי? כלל לא בטוח. למשפחה עוד נכסים שונים ומגוונים ברחבי הארץ, ונכון לעכשיו לא ברור מה מצבם. ייתכן שמכירת הנכסים הספציפיים הללו תפחית את החיכוך בין הצדדים, אך לפי גורמים בשוק, כלל לא בטוח שבזה מסתכמות כל המחלוקות בתוך המשפחה.