משרד הפנים הגרמני הודיע היום (ג') במפתיע על השבת הנוכחות המשטרתית לכל הגבולות הקרקעיים של המדינה, "בניסיון לצמצם את ההגירה הלא חוקית". עד כה, הכניסה לגרמניה ברכבות ובתחבורה יבשתית אחרת הייתה חופשית ברובה, למעט ביקורות מזדמנות, כחלק מהתנועה החופשית בגוש שנגן. המהלך החדש הוא "צעד חירום" שהוכרז למשך שישה חודשים ויהיה תקף בכל תשעת הגבולות היבשתיים של גרמניה.
● הגירה, כלכלה ומחאה: האם הימין הקיצוני בדרך להפוך לכוח הגדול ביותר במזרח גרמניה?
● גרמניה עומדת בפני משבר כלכלי, והתמיכה באוקראינה בסכנה
הממשלה הגרמנית נמצאת תחת לחץ אדיר מצד הציבור להתמודד עם נושא ההגירה הלא חוקית למדינה. מאות אלפי מבקשי מקלט נכנסו לגרמניה בשנה האחרונה, מספר שיא מאז משבר הפליטים של 2015, ותגובת הנגד כוללת התחזקות של מפלגות ימין ושמאל פופוליסטיות המבטיחות להיאבק בהגירה וכן כיכובו של הנושא בראש סדר היום הפוליטי של האזרחים.
בבחירות האזוריות שהתקיימו לפני כשבוע בשתי מדינות מחוז זכתה מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה", המתנגדת להגירה, בשליש מקולות הבוחרים, והיא צפויה לככב גם בבחירות המקומיות במדינת המחוז ברנדנבורג בעוד פחות משבועיים.
צעד גורף
כתוצאה מכך, ובעקבות פיגוע טרור בעיר זולינגן בחודש שעבר שבו נרצחו שלושה בני אדם על-ידי מבקש מקלט סורי שבקשתו נדחתו, הממשלה הגרמנית מנסה למצוא דרכים כדי להיאבק בהגירה הלא חוקית. בין היתר, מוצע להקל את התנאים לגירוש מי שבקשות המקלט שלהם נדחו, מוצע להילחם בפשיעה שמקורה במוצא של הגירה, כפי שמגדירים זאת כלי התקשורת, וכעת החליטה הממשלה על החזרת הנוכחות של שוטרים לגבולות הקרקעיים של גרמניה - צעד שלא בוצע באופן כה גורף מאז משבר הקורונה.
משמעות הצעד היא ששוטרים גרמנים יוכלו למנוע כניסה ממבקשי מקלט שכבר נרשמו במדינות אירופיות אחרות, כפי שקובעת אמנת דבלין. ב-2015 הושעתה האמנה, מה שגרם ליותר ממיליון בני אדם לעבור דרך הגבולות הפתוחים לגרמניה, אבל כעת "התיאבון" הגרמני להגירה לא חוקית הצטמצם לאפס, והצעד החדש מסמל שינוי כיוון בנושא. לא ברור איך תיעשה ההחזרה, מכיוון שהאמנה דורשת "התייעצות" עם המדינה האירופית הראשונה שבה נרשמו מבקשי המקלט.
"אנחנו רוצים להפחית עוד יותר את ההגירה הלא מוסדרת", אמרה שרת הפנים ננסי פזר, "ולכן אנחנו נוקטים צעדים נוספים מעבר לאלה הקיימים כיום. עד שנצליח להביא להגנה טובה של הגבולות החיצוניים של האיחוד האירופי... עלינו להגביר את הבקרה בגבולות הלאומיים. הם יאפשרו לנו לבצע החזרה אפקטיבית".
מחאה באוסטריה
הצעד עורר מחאה מיידית באוסטריה, שעד כה הייתה "מדינת מעבר" של מבקשי מקלט בדרך לגרמניה, ושכעת עשויה להתמודד עם אלפי מהגרים לא חוקיים שיישארו בתחומה ולא יוכלו להיכנס לגרמניה. בשנה החולפת איפשרו צעדים דומים, שהוכרזו בין היתר בעקבות חששות ביטחוניים, משחקי היורו והאולימפיאדה, להחזיר 30 אלף בני אדם לאוסטריה. הקנצלר האוסטרי איים בתגובה היום לא לאפשר כניסה למי שיידחה על-ידי גרמניה, והדבר עשוי לגרור משבר ביחסים בין המדינות.
במקביל, הממשלה הגרמנית מנסה ליזום "פסגת מאבק בהגירה הלא חוקית" ביחד עם המפלגה השמרנית (CDU) מהאופוזיציה. המפלגה, המובילה בסקרים, דורשת להחיל מכסות הגירה שנתיות ולגרש מבקשי מקלט שבקשותיהם נדחו בקלות יחסית, ללא ההגנה הרבה שהם זוכים לה כעת. היא גם דורשת לצמצם את הזכויות הסוציאליות שהם מקבלים, כמו ביטוח בריאות חינם לכל המשפחה, סיוע כספי, קצבאות ילדים, תשלום שכר דירה ועוד. שני הצדדים עדיין חלוקים בנושאים רבים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.