נכשל מכרז במודיעין: איש לא הציע הצעות ל-125 דירות

הפיילוט לפיתוח מתחם רכבת "מודיעין מרכז" נכשל: המכרז נסגר ללא הצעות • חברת בית וגג רוכשת קרקע בגבעת שמואל תמורת 145 מיליון שקל • וקולנוע חן ברחובות מוצע למכירה • חדשות השבוע בנדל"ן

תחנת הרכבת במודיעין / צילום: Shutterstock
תחנת הרכבת במודיעין / צילום: Shutterstock

מכרזים

הפיילוט לפיתוח מתחם רכבת "מודיעין מרכז" נכשל: המכרז נסגר ללא הצעות

המכרז הייחודי של רשות מקרקעי ישראל ורכבת ישראל לפיתוח מתחם רכבת "מודיעין מרכז", ששווק כפיילוט ראשון במסגרת שיתוף-הפעולה בין הגופים, נכשל השבוע ונסגר ללא הצעות.

מדובר במכרז בהיקף זכויות בנייה של כ-27 אלף מ"ר, שבו ניתן להקים 125 יחידות דיור וכן שטחי מסחר. המטרה: לעבות ולפתח את מתחם הרכבת ולהפוך אותו ממתחם לשימוש הרכבת בלבד, לכזה שיציע שימושים מגוונים. הפיילוט הוא צעד ראשון בדרך לקידום יוזמות נוספות מסוג זה במתחמי רכבת ישראל. 

בדיקת גלובס |1,391 נכסים בצפון ניזוקו באופן ישיר. העלות המוערכת: מיליארד שקל
בלעדי | עלות ייצור חשמל בגגות סולאריים, והמחקר שמציע פתרון זול יותר

המכרז במודיעין פורסם לראשונה באמצע פברואר, מיד לאחר חתימת ההסכם בין רמ"י לרכבת. מאז מועד הסגירה שלו נדחה פעמיים, ובסופו של דבר הוא נסגר שלשום (ב') - כאמור, מבלי שהוגשו אליו כל הצעות.

אפשר להניח כי אחת הסיבות לחוסר ההיענות מצד היזמים היא העובדה שמדובר במכרז ראשון מסוגו, ועוד כזה הקובע כי 125 יחידות הדיור המותרות לבנייה במסגרתו, מיועדות לשכירות בלבד ולצמיתות. במציאות של ריבית גבוהה, הכדאיות של פרויקטי דיור להשכרה ארוכת-טווח, ודאי כזו המוצעת לצמיתות, פוחתת משמעותית - מה גם שעל היזם מוטלת מגבלה באשר למכירת הדירות, אם ירצה בכך, שכן הוא יוכל למכור אותן בעתיד לגורם אחד בלבד.

לצד זה, יזם שיזכה במכרז נדרש לשתי "משימות" נוספות: הקמת 2,000 מ"ר מסחר ועד 300 חניות לטובת הרכבת. המכרז קובע כי העלות לכל חניה תהיה עד 157,500 שקל. אם נוסיף את הוצאות הפיתוח במכרז - שאומנם הופחתו במשך הזמן מ-37.7 מיליון שקל בעת פרסום המכרז, ל-24.5 מיליון שקל לקראת סגירתו - נקבל שלל עבודות ועלויות המועמסות על היזם במכרז זה.

ובכל זאת, ייתכן כי העובדה שמדובר רק בפיילוט תאפשר לרמ"י ולרכבת ישראל לבחון את נתוני המכרז כעת, ולנסות מתכונת אחרת למכרזים מסוג זה הצפויים להתפרסם בהמשך.

מחיר הקרקע ירד בתוך שנתיים ב-38 מיליון שקל

חברת בית וגג רכשה בשיתוף עם חברת טופ במרחבי השרון קרקע לפרויקט מגורים בשכונת רמת הדר בגבעת שמואל, זאת בתמורה לסכום של 145 מיליון שקל.

מדובר בקרקע שחברת א.פ.י נתיב זכתה בה במכרז רשות מקרקעי ישראל במאי 2022 בסכום של כ-183 מיליון שקל, כולל הוצאות הפיתוח, כך שהרכישה כיום היא בהפחתה של 21% וסך-הכול 38 מיליון שקל, עוד לפני עלויות המימון.

גבעת שמואל / צילום: Shutterstock
 גבעת שמואל / צילום: Shutterstock

הקרקע בשטח של כ-3,100 מ"ר ממוקמת ברחוב יצחק ויטנברג, כוללת זכויות בנייה ל-122 דירות ובנוסף כ-560 מ"ר שטחי מסחר. המגרש כולל תב"ע מאושרת והחברות ציינו שיפעלו להוצאת היתר בנייה. תכנון הפרויקט יכלול הקמת מגדל בגובה של 20 קומות ובניין נוסף בגובה 9 קומות. תמהיל הדירות יהיה מגוון ויכלול דירות 3-6 חדרים לצד דירות מיוחדות ופנטהאוזים. הקמת הפרויקט צפויה להתחיל בשנת 2026.

רונן עקביה, מנכ"ל בית וגג יזמות ונדל"ן, מסר: "רכישת הקרקע בגבעת שמואל מהווה הזדמנות עסקית במחיר רכישה אטרקטיבי ובלוחות זמנים קצרים לביצוע הפרויקט".

מסחר

קולנוע חן ברחובות מוצע למכירה. מחיר המינימום: 20 מיליון שקל

מתחם קולנוע חן המיתולוגי במרכז העיר רחובות מוצע למכירה. המתחם נבנה בשנות ה-40 של המאה הקודמת, כבית קולנוע פתוח. לאחר מכן הוסיפו לו גג, ולפני חמש שנים חדל לפעול כבית קולנוע, ורק בית הקפה שלצדו ממשיך לפעול. עתה החליטו הבעלים למכור אותו, וחוות-דעת שמאית העריכה את שוויו ביותר מ-21 מיליון שקל. המבנה מיועד ל"מבנים ומוסדות ציבור לתרבות ופנאי" (1,264 מ"ר) ועוד שפ"פ (638 מ"ר).

קולנוע חן ברחובות / צילום: לפי סעיף 27 א'
 קולנוע חן ברחובות / צילום: לפי סעיף 27 א'

לדברי עו"ד נועם קולודני, מומחה לדיני תכנון ובנייה ונדל"ן אשר מייצג את בעלי המתחם, ״מדובר בעתודת קרקע נדירה יחסית ובאזור איכותי ומפותח ברחובות, ולכן אני צופה כי יימכר בסד זמנים מהיר ובשווי שיעמוד בהלימה לתשואה שהוא יניב לרוכשים. מניסיוני, גם מוסדות התכנון ועיריית רחובות יפעלו לפיתוח המתחם ויסייעו למימושו באמצעות פרויקט מרשים, כראוי להיסטוריה העשירה והנוסטלגית של המתחם החשוב והמיוחד הזה".