הסאגה בקרקעות קיבוץ האון: "המכרז צפוי להסתיים מחר - ורק ביום חמישי שונו התנאים"

פלונטר שנמשך שנים בין המועצה האזורית עמק הירדן לבין רשות מקרקעי ישראל, בנוגע לשיווק ומכירת המגרשים בקיבוץ האון על שפת הכנרת, הגיע היום לדיון בכנסת • ראש המועצה האזורית עמק הירדן, עידן גרינבאום: "ברמ"י מבינים שזה נעשה עקום"

קיבוץ האון / צילום: איל יצהר
קיבוץ האון / צילום: איל יצהר

פלונטר שנמשך שנים בין המועצה האזורית עמק הירדן לבין רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), בנוגע לשיווק ומכירת המגרשים בקיבוץ האון על שפת הכנרת, הגיע לדיון בכנסת היום (א') בוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל בראשות ח"כ מיכאל ביטון. 

"כמו שינוי חוקי משחק כדורגל ב-10 הדקות האחרונות": מועצת עמק הירדן הגישה עתירה מינהלית נגד רמ"י
שיא של שנתיים ברכישת דירות חדשות. איזו עיר מובילה בעסקאות?

המכרז שפרסמה רמ"י לקרקעות קיבוץ האון פורסם תחילה במכרז רגיל של 248 בתים צמודי קרקע, כלומר בשיטת "כל המרבה במחיר". אך בשל הקשיים בדרך בין הצדדים, המכרז שונה שוב ושוב והתפצל לארבעה מכרזים שונים. העדכונים האחרונים ששונו בעיקר עבור משרתי המילואים - בוצעו בחמישי האחרון, ושניים מתוך ארבעת המכרזים צפויים להיסגר כבר מחר (ב') בצהריים.

ראש המועצה האזורית עמק הירדן, עידן גרינבאום, דיבר בדיון היום בכנסת ואמר: "מדובר פה על פרויקט של למעלה מ-20 שנים, שהחל עם החלטת הממשלה משנת 2007, ואחרי זה בשנת 2012 נחתם הסכם עם רמ"י לקרקעות שהוא ברור, וסעיפיו מדברים בעד עצמם. ההסכם כלשונו מדבר על השיווק שיעשה בתיאום עם המועצה האזורית עמק הירדן. אבל אחרי 17 דחיות, ביום בהיר אחד מנהל רמ"י החליט להוציא את השיווק מהיום להיום ותוך פחות מחודש להודיע על סגירתו ולעשות שורת שינויים תוך כדי".

גרינבאום הוסיף ואמר: "ברמ"י מבינים שזה נעשה עקום. איך מבינים? כי המכרז השתנה כבר חמש פעמים מהפרסום, ושינו תנאים לכולם. גם לכל המרבה במחיר ישנם תנאים חדשים, יש כאן אנשים שכבר הגישו ולקחו ערבויות בבנק והופתעו לגלות שחוקי המשחק שונו. הרציונל לשינויים הוא בעקבות עתירת המועצה לבית המשפט המחוזי בנצרת, ובעוד שבוע נקבע דיון, ולצערי זה לא קורה כבר מחר בבוקר".

במועצה האזורית עמק הירדן מתעקשים שצריך לעצור את סגירת המכרז: "המכרז כרגע צפוי להסתיים מחר בצהריים, כאשר רק ביום רביעי וחמישי שונו תנאים והתווספו. בנוסף, גרעו מגרשים ויצרו תנאים חדשים, ויש תחושה שמישהו משנה דברים תוך כדי תנועה, ויש בלגן אחד גדול. צריך לעצור את המכרז הזה לפני שיהיה מאוחר מדי, וצריך לשבת סביב שולחן אחד ולדבר כפי שמדבר הסכם האון". 

רמ"י: "לא נברא מכרז כזה" 

הילה בלוטרייך, מנהלת מרחב צפון ברמ"י, השיבה על השינויים שבוצעו במכרז מיום הפרסום: "הוצאנו את המכרז אחרי 12 שנים של ניסיונות למתווה שיהיה מקובל על כל הצדדים, ולא הצלחנו. לא היה נוסח פשרה, והיו הרבה שיחות ושיח קבוע, אין פה נתק מוחלט. השינויים במכרז נועדו לאיין את החששות של המועצה האזורית וכלל הגורמים שפנו מכך שיהיה מכרז שייצור בתי נופש בכנרת".

בלוטרייך הוסיפה: "צריך לשים לב שהמכרז הוא כך שלמעלה מ-60% מיועדים לחיילי מילואים, חסרי דיור ונכי צה"ל, ולא נברא מכרז כזה. יש במכרז ארבעה מכרזים שונים - הראשון הפומבי ל-91 מגרשים, שנסגר מחר, הוא לכולם ובלי עדיפות, אבל יש בו הנחת מילואים, ויש תנאי לוועדת הקבלה האזורית. מכרז נוסף של 80 מגרשים הוא לכל המרבה במחיר לאנשי מילואים חסרי דיור ומשרת כוחות המילואים, וזה כולל את מלחמת 'חרבות וברזל'. כלומר, אם בעבר היה אישור שש-שנתי, כיום זה כולל גם 45 יום שירות במלחמת 'חרבות וברזל'".

עוד הוסיפה בלוטרייך על המכרזים: "במכרז השלישי יש 48 מגרשים נוספים בהגרלה והרשמה למילואימניקים חסרי דיור, כאשר חוברת המכרז עוד לא פורסמה, ובה יהיו הפרטים. הסגירה של מכרזים אלה נדחתה ל-30 באוקטובר, ותהיה חוברת. האופציה הרביעית היא המכרז עבור נכי צה"ל וכוחות הביטחון, 25 מגרשים, שייסגר גם ב-30 באוקטובר, ויש שיח מול משרד הביטחון על תנאי הסף".

יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל ביטון, הציע לגשר בין הצדדים ולעצור את המכרז לשבועיים עד חודש. לדבריו, "ביקשתי חודש כמגשר. אני בוגר קורס גישור, ויצא לי לגשר בין כמה מחלוקות בין גופים ציבוריים. יש כאן אירוע של 20 שנה על הגחלים שעכשיו מתפוצץ. הנושא הגיע לבערה ולקדמת הוויכוח הציבורי ולצערי גם למאבק בין שני גופי ממשלה, והמאבק פוגע באזרחים הקיימים והעתידיים. אם לא יהיה שיתוף-פעולה, תהיה בעיה בזרימת היתרי הבנייה והמוסדות המוניציפליים. כמו כן, פגיעה בקניין ובמהירות בקבלת בית משפיעה על אנשים שישקיעו".

עלות של מעל מיליון שקל לקרקע לפני הפיתוח

ח"כ ביטון התייחס למחיר היקר שצפוי למגרשים במכרזים עבור כל המרבה במחיר, שירחיק אוכלוסיות חשובות ליצירת המרקם הקהילתי. "העיקרון של 'כל המרבה במחיר' מאפשר רק לאנשים עשירים לקנות מגרשים, ובמיוחד לאור המיקום של הבתים האלה, על שפת הכנרת והאטרקטיביות של מגרשים אלה. עובדים סוציאליים צעירים לא יוכלו לגשת למכרז, וגם חיילים משוחררים צעירים או מורים ועובדי נוער אחיות. כל המרקם המקצועי שנדרש לקהילת בצפון לא ייגש, כי מגרשים בכל המרבה במחיר יימכרו במיליון שקל ויותר. צריך לאזן בין מסלול הגרלה ומסלול של כל המרבה במחיר.

"לצערי, כרגע נראה שיש ריצה במסלול כל המרבה במחיר, ואני מניח שזה על סף פיצוץ גם בהיבט המשפטי. במלחמות אף אחד לא מנצח, ובהסכמות כולם מנצחים. מילואימניק שצריך לקנות ב-3 מיליון שקל בית עם שווי קרקע כזה - מאיפה הוא יביא את הכסף? אומנם טוב שנתתם ללוחם ולקצין ולאיש מילואים, אבל איפה השכבה בלי ההכנסה הגבוהה?".

סא"ל יוסרי זין אל-דין, יועץ קצין מילואים לענייני חקיקה, הוסיף כי ישנם אנשי מילואים שלא בהכרח יוכלו להתעדכן בשינויים שבוצעו במכרז: "הדבר המהותי שמטריד אותי הוא איך אפשר להנגיש את המידע הזה למי שנמצא בשירות מילואים פעיל, כבר שלושה-ארבעה חודשים ברצף, וחלק כבר בזימון שלישי? ואם הוא בגבול או בעזה, איך מנגישים לו את המידע? איך יודעים שזה לא התפספס?".