הסכם עם הפנטגון ופריצת דרך טכנולוגית: מה עומד מאחורי העלייה במניית אינטל

אינטל אומנם עוברת תקופה קשה, אך היא זכתה לאחרונה לכמה בשורות המעידות על יכולתה להפוך לארגון המייצר בטכנולוגיות מתקדמות של מתחת ל-5 ננומטר • בין היתר, אתר בלומברג דיווח במהלך סוף השבוע כי אינטל חתמה על הסכם עם הפנטגון המאפשר לו לרכוש שבבים בהיקף של עד 3.5 מיליארד דולר

מפעל הפיתוח של אינטל באורגון, ארה''ב / צילום: אינטל
מפעל הפיתוח של אינטל באורגון, ארה''ב / צילום: אינטל

אינטל  נמצאת כעת בעיצומו של מהלך קיצוץ כואב כחלק מתהליך השינוי הארגוני שהיא עוברת כבר שלוש שנים, שמטרת העל שלו היא הפיכתה לחברה המייצרת שבבים עבור חברות מתחרות. במסגרת התהליך יקוצצו מעל 15% מהתקנים בארגון, אינטל תנסה לחסוך כ-10 מיליארד דולר בהוצאות ובמקביל ימומשו נכסים נזילים כמו מניות במובילאיי ואלטרה. מניית אינטל עלתה בכ-3.3% בשבוע האחרון, ופתיחת המסחר בנאסד"ק עולה המניה בכ-3% נוספים.

בלעדי | פחות חופשות ושינוי במענקים: אינטל שוקלת עוד קיצוצים אחרי ביטול הליסינג 
רכבת ההרים של אפיטומי: אישור FDA הזניק את מניית גלולת ההרזיה בכ-150% 

עם זאת, גם בתקופה קשה זו זכתה אינטל לכמה בשורות המעידות על יכולתה להפוך לארגון המייצר בטכנולוגיות מתקדמות של מתחת ל-5 ננומטר, ולראשונה לאתגר את המתחרה טייוואן סמיקונדקטור (TSMC) באזורים של מתחת ל-2 ננומטר. ממשל ביידן, שקידם במהלך כהונתו של הנשיא את חוק השבבים וסדרה של מענקים לחברות שיפתחו מפעלי ייצור שבבים על אדמת ארה"ב, הביא בימים האחרונים להסכם חדש של אינטל מול התעשייה הצבאית האמריקאית, במה שעשוי לשפר במקצת את הגב הפיננסי של אינטל בשנים הקרובות ולהבטיח לה הזמנות של מיליארדי דולר.

אתר בלומברג דיווח במהלך סוף השבוע כי אינטל חתמה על הסכם עם הפנטגון המאפשר לו לרכוש שבבים בהיקף של עד 3.5 מיליארד דולר במסגרת תוכנית חדשה שזכתה לכינוי Secure Enclave, שמטרתה לקדם את ייצור השבבים המתקדמים לסקטור הביטחוני והמודיעיני במפעלים אמריקאים.

הסכם זה מתווסף למענקים שקיבלה אינטל קודם לכן במסגרת חוק השבבים בגובה 8.5 מיליארד דולר והלוואות ממשלתיות בסך 11 מיליארד דולר. אינטל מרחיבה כיום את פסי הייצור שלה בארה"ב באריזונה, ובונה מפעל חדש באוהיו. בנוסף לכך, היא מחזיקה כמה מפעלים באורגון.

לחברה צבר הזמנות של 15 מיליארד דולר עד סוף העשור

כחלק מדרישות הפנטגון, אינטל בונה את החדרים הנקיים שלה - אותם חללי ייצור גדולים הנדרשים להפקת פרוסות סיליקון - כחדרים מבודדים המוקדשים ללקוחות ביטחוניים בלבד. אינטל היא גם יצרנית השבבים היחידה בארה"ב שמייצרת מעבדים בעצמה מתחת לגיאומטריה של 30 ננומטר. לשם השוואה, גלובל פאונדריז - חברה אמריקאית בבעלות קרן מובאדללה האמירתית - מייצרת רכיבים שאינם מתקדמים וויתרה על הכניסה לשוק של אינטל ו-TSMC. אינטל שמה את כל יהבה על פיתוח קווי ייצור לשבבים בטכנולוגיה של 1.8 ננומטר (18 אנגסטורם) שצפוי להיכנס לייצור בשנה הבאה.

אינטל הודיעה בשבועות האחרונים על כמה הישגים בדרך להשיק את קווי הייצור החדשים בשנה הבאה, בהם השקת של חבילת פיתוח ועיצוב ללקוחות חיצוניים, על מנת שאלה יוכלו לעצב שבבים המותאמים לטכנולוגיה של אינטל, וכן על ירידה דרמטית בצפיפות הפגמים על גבי פסי היצור - דבר המעיד על תהליך בריא לקראת ייצור המוני. החברה הודיעה כי 12 לקוחות ייצור מנהלים שיחות פעילות על אימוץ טכנולוגיית 18A, ושמונה עיצובים של חברות חיצוניות צפויים להיכנס לייצור עד אמצע 2025.

לאחרונה חשפה בלומברג כי מנכ"ל אינטל, פט גלסינגר, ציין בשיחות סגורות כי לחברה צבר הזמנות של 15 מיליארד דולר עד סוף העשור.