אינטל | פרשנות

הפיצול באינטל סיפק את המשקיעים, אבל הסינים מחכים מעבר לפינה

באינטל מבינים שלאור מלחמת הסחר בין שתי המעצמות, הפיצול עשוי להיטיב עם ייצור שבבים על אדמת ארה"ב, אך יעורר את ביקורת הרגולטור הסיני • ולמה ההצהרה על הפיצול היא בשורה טובה לעובדים בישראל?

אינטל. הפיצול יוצא לדרך / צילום: Shutterstock
אינטל. הפיצול יוצא לדרך / צילום: Shutterstock

אמש (ב') הוציא מגרונו מנכ"ל אינטל  פט גלסינגר את המילה שלא היה יכול להוציא במשך שלוש השנים האחרונות בתפקיד: פיצול. המנכ"ל שדבק באחדות אינטל לא היה יכול לשאת את המחשבה הזו, ואולי אף העריך את הקושי הרגולטורי והעסקי שהיה כרוך בה. אבל המשקיעים והדירקטוריון הכריעו - והמהלך שנועד לפצל בין חטיבת פיתוח השבבים לבין חטיבת הייצור הכוללת מפעלים מקריית גת, דרך אירלנד ועד אורגון בארה"ב, יוצא לדרך. ההכרזה הדרמטית, שנערכה לאחר שעות המסחר, הטיסה את המניה בקרוב ל- 8%, לאחר שבשבוע האחרון כבר עלתה בקרוב ל- 10%.

היועצת הבכירה שטוענת: זו ההזדמנות שרוב המשקיעים מישראל מפספסים 
אמזון מודיעה לעובדים שהם חוזרים לעבוד מהמשרד חמישה ימים בשבוע

גלסינגר מכיר בקושי: המטרה היא לגייס ספונסור למהלך, ובדרך ייעצרו כמה מהפרויקטים הגדולים אליהם אינטל התחייבה, כמו הקפאת הבנייה בגרמניה ופולין למשך שנתיים וגניזת התוכניות לבניית מפעל חדש במלזיה.

אבל גם לאחר שגלסינגר, שגדל באינטל ושימש בעברו כסמנכ"ל הטכנולוגיות שלה, הסכים למהלך הפיצול - כלל לא בטוח שהמהלך יעבור. אולי זו הסיבה שבגללה הקווים ששרטט היו כלליים, לא שלמים ולא מחייבים: למשל, האם העובדה שחטיבת הייצור תקבל דירקטוריון משלה ואולי אף סימול בורסאי משלה שיהפוך אותה בהכרח לחברה נפרדת לחלוטין? לפי תסריט אחד, חטיבת הייצור עשויה להפוך לחברה בת בשליטת אינטל, תוך הכנסת משקיעים נוספים כמיעוט - במודל הדומה להנפקת מובילאיי שבה אינטל שימרה 88% מהמניות בידיה.

ויחד עם זאת גם גלסינגר מבין היטב שכל מהלך מבני משמעותי ייאלץ לעבור את ביקורת הרגולטורים. החשש הגדול של קברניטי אינטל הוא מרחב הגמישות המצומצם שאפשר לשחק עליו בתחום זה: ייצור שבבים הפך בשנים האחרונות לנושא גאו-פולוטי חם ולכלי של ארה"ב במלחמתה לשימור העליונות הטכנולוגית שלה על סין. לפיכך, גם באינטל מבינים שכל מהלך דרמטי שכזה, שעשוי להיטיב עם ייצור שבבים על אדמת ארה"ב, יעורר את ביקורת הרגולטור הסיני שיהיה חייב לאשר אותו. השוק הסיני מהווה 27% מההכנסות של אינטל, כך שהחברה קרועה לא רק בין אינטרסים עסקיים, אלא גם בצל המלחמה הקרה בין שתי המעצמות - נושא שהרגישה על בשרה בסירוב הסיני לאשר את רכישת טאואר הישראלית.

התקווה של העובדים בישראל

ועוד מילה על ישראל: אמש נשמעה אנחת רווחה בקרב כ-4,000 עובדי הייצור של אינטל בקריית גת. גלסינגר תיאר את מסכת הקיצוצים הכואבת בפיתוח מערך הייצור שלו ולא הזכיר את ישראל, זאת למרות שאינטל הקפיאה את הרחבת מפעל "פאב 38" החדש שבנייתו מושלמת בימים אלה.

שתיקה זו בנושא הישראלי יכולה להתפרש בכמה אופנים: הראשונה היא כי אינטל תחזור בה מההקפאה והדבר נעשה רק באופן זמני, ואילו השניה היא כי על אף ההקפאה - המפעל שבתוכו היתה ההרחבה אמורה לצאת לפועל כבר כמעט והושלם. כך או כך, הנפקה של חטיבת הייצור בבורסה והכנסת משקיעים חדשים עשויה להוות חדשות טובות עבור 4,000 בישראל שיחזיקו אולי במניה צומחת יותר מזו של אינטל, שמאז תחילת השנה רשמה ירידה של 56%.